Tekvicová polievka – hotová za 20 minút
Tekvica je skvelá jesenná plodina. Dá sa využiť na milión spôsobov, na slano aj na sladko. Najjednoduchšia príprava je určite v podobe polievky, ktorá prinesie trochu farby do pochmúrnych dní.
K tomuto receptu ma inšpirovala Kucharka ze Svatojánu, len som si ho trochu upravila, aby bola vhodná aj pre malé deti. 🙂
Čo potrebujeme:
1/4 tekvice Hokkaido alebo maslovej
1 jablko
2 hrste červenej šošovice
trochu masla (82%)
1 l vody alebo zeleninového vývaru
1/4 ČL kurkumy
1/4 ČL sušeného zázvoru
1/4 ČL muškátového orieška
soľ, korenie
Príprava:
Tekvicu očistíme a nakrájame na menšie kocky. Spolu s nakrájaným jablkom ju orestujeme na troche masla. Podlejeme vodou alebo vývarom, pridáme šošovicu, koreniny, soľ a korenie. Varíme do zmäknutia tekvice, približne 20 minút. Na záver polievku rozmixujeme na krém. Môžeme servírovať s krutónmi alebo tekvicovými semienkami.
Táto polievka je vhodná aj pre deti od 10. mesiacov bez prídavku soli a korenia. V prípade, že niektoré koreniny nemáte zavedené v jedálničku, stačí ich vynechať.