Začnite písať

INŠPIRÁCIE ROZHOVORY

Nikola Rafaj: Moje torty sú farebné, chutné a jedinečné, také ako je aj môj život

Kto je Nikola Rafaj? Nepriehľadnuteľná, láskavá, život milujúca žena, mama, manželka a autorka vlastného konceptu „ART“ pečenia. Svojim optimizmom dokáže okolo seba šíriť slnečnú energiu a jej farebné torty rozžiaria všetky zamračené dni. Je plná lásky a radosti. Má svojský a jedinečný štýl a spolu so svojou rodinou žije v Novej Dubnici, kde si plní svoje sny.

1. Ako sa máš?

Pýtaš sa ma v čase, kedy je vonku veľmi neštandardná situácia. Sme zatvorení v našich domovoch. Priznám sa, som veľmi pozitívny človek, ktorý aj v tých najhorších časoch dokáže mať myseľ nastavenú pozitívne, no niekedy aj na mňa doľahne pochybnosť, smútok alebo neistota. Všetko je pominuteľné a verím, že čochvíľa na to budeme spomínať, ako na “epizódu v našich životoch”. Snažím sa mať sa dobre za každých okolností.

2. Je nejaká krajina na svete, v ktorej by si si vedela predstaviť život?

Milujem južanské krajiny. Španielsko, Taliansko. Moje najobľúbenejšie európske mesto je Barcelona. Veľmi rada spoznávam rôzne kúty sveta a kultúry. Som veľmi prispôsobivý človek a ľahko si zvykám na zmeny prostredia, preto si myslím, žeby som si vedela privyknúť na život aj inde. Slovensko ale veľmi milujem, som tu rada. Máme krásnu krajinu a všetko poblíž. Som šťastná tam, kde som ja a moja rodina. Na dôchodku by som si vedela predstaviť tráviť teplé mesiace aj na Hvare, v Chorvátsku napríklad.

foto: Iv Santa

foto: Iv Santa

3. Aké je tvoje obľúbené slovenské mesto?

Košice. Jednoznačne. Prežila som tam istú čas z môjho života. Milujem atmosféru centra mesta, uličky, zákutia. Taktiež mám rada Prešov, Novú Dubnicu, kde aj bývame. Bratislavu a moje rodné Michalovce.

4. Aké si mala detstvo?

Mala som pekné detstvo. Veľa času sme trávili vonku. Jedna babka, dedko na dedine, za ktorou už nebolo nič, len pole. Druhí starí rodičia žili v meste, s veľkou záhradou, pivnicou a povalou. Spomínam si na to, ako na krásny čas a vážim si veľmi, že som mala možnosť zažiť všetky tie poznania a objavovania sveta, ktoré nám život núkal bez telefónu v ruke. Či už sme s rodičmi cestovali na výlety, alebo trávili čas s bratom na záhrade vymýšľaním, alebo medzi zvieratami, všetko bolo super. Lozila som po stromoch, bicyklovala, kúpala sa v potoku, aj kravy som ešte stihla pásť 🙂 .

5. Torty a ich pečenie sú tvojou vášňou. Kedy si upiekla svoju prvú tortu?

U nás doma sa nepieklo. Mamka k pečeniu nemá vzťah, ale zvykla som asistovať babke alebo maminej sestre. Ale také prvé snahy boli, keď som bývala v Bratislave, na legendárnom byte V71, niekedy okolo roku 2012 asi, ale to som ani len netušila, čo má život pre mňa nachystané.

torty

foto:archív Nikola Rafaj

6. Vyštudovala si estetiku. Cítiš, že to nejakým spôsobom využívaš aj pri pečení?

Určite áno. Nebudem zabŕdať do estetiky ako vedy, ale laicky je estetika aj to, ako tá torta vyzerá, ako na ľudí pôsobí, ako ju vnímajú, či sa im páči/nepáči. Mám zásadu, že nerobím dve rovnaké torty, každá je originál.

7. Tvoje torty sú farebné, vznešené, pripomínajúce umelecké diela. Kde sa inšpiruješ?

Ďakujem za tak krásny kompliment. Som veľmi vďačná za to, že to ľudia takto vnímajú. Nie si prvá, u ktorej sa stretávam s takým názorom v súvislosti s mojimi tortami. Častokrát mám obrovské pochybnosti. Či to, čo robím, robím dobre, či sa to bude zákazníkovi páčiť, či im bude chutiť, či príde pozitívny moment prekvapenia. Zatiaľ môžem povedať, že sa mi to darí. Čo sa týka inšpirácie tu nachádzam všade okolo seba. Inšpirujú ma ľudia, chute, vône. Cestovanie. Svet ako taký a život sám.

8. Keby si mali svoje torty charakterizovať piatimi slovami, ako by zneli?

Očarujúce. Chutné. Farebné. Jedinečné. Moje.

torty

foto: archív Nikola Rafaj

9. Ako chutia tvoje torty?

Mojim cieľom pri tortách je prekvapiť nielen dizajnom – zovňajškom, ale hlavne vnútrom. Mám rada plné chute, také ktoré ohúria. Rada sa vyhrávam s plnkami. Cesto je nadýchané a vláčne. Nejdem konvenčným štýlom. Sladím menej, ako sme pri tortách zvyknutí. Mám rada rôzne textúry. Milujem slaný karamel od Gallé macarons, ktorý využívam veľmi často. Vo vnútri je vždy niečo chrumkavé, niečo kyslejšie, niečo sladšie. Rada sa hrám so zmyslami. Ak by som to mala vyjadriť slovami zákazníkov, ktoré dostávam veľmi často je to veta “…nikdy som lepšiu tortu nejedol/nejedla.”

10. Kam by si sa so svojimi tortami chcela posunúť? Máš nejaký sen?

Snov mám veľa. Vždy je čo zlepšovať, je to nekončiaci proces. Keďže máme malú dcérku, tak som všetok svoj čas venovala posledné 3 roky jej. Torty šli troška bokom, pracovala som po nociach, čo bolo veľmi náročné. Momentálne snívam o vlastnej výrobni, takom mojom malom štúdiu, kde budem môcť tvoriť. Verím, že už čoskoro.

11. Máš rada farby. Tak ako na svojich tortách, tak aj na oblečení, ktoré nosíš. Aké farby máš najradšej?

Áno, máš pravdu. Milujem farby a milujem aj módu. Rada sa pekne obliekam. Najradšej mám takú tú kráľovskú modrú, tej mám v šatníku asi najviac. Potom zelenú, fialovú, sem tam čiernu, ružovú a červenú na perách. Tak rôzne. Podľa nálady a ročného obdobia.

12. Ak platí, že oblečením sa snažíme niečo o sebe vyjadriť, čo svojím štýlom zdieľaš ty?

Asi to, že život treba brať s nadhľadom. S úsmevom. Hravo. Rada som v rôznych polohách, čo sa oblečenia týka. Častokrát sa mi stane, že sa ľudia pristavia a niečo mi pochvália, alebo sa usmejú. Ak mám na sebe napríklad gepardie kimono a nohavice od Ninky Retzer, tak viem, že sa na mňa ľudia budú usmievať. Veľa krát ma aj zastavia, aké je to úžasné a že obdivujú moju odvahu. Veď každý z nás môže byť taký “odvážny” :))

foto: Timea Hollá

13. Čo pre teba znamená móda?

Módu vnímam ako jeden z nástrojov, ktorý dokáže reflektovať moje aktuálne rozpoloženie, to ako sa cítim. Obliekam sa pocitovo, podľa nálady. Rada sa o módu zaujímam, ale nepodlieham jej trendom. Milujem vintage, mám rada kúsky, ktoré majú dušu. Rada nakupujem v sekáčoch. Rada podporujem a nakupujem u slovenských dizajnérov. Mám rada veci, ktoré bežne v uliciach nevídame.

14. Si mamou rozkošnej Mili. Je niečo, čo ťa  naučila tvoja dcéra?

Je toho dosť a učí ma každú chvíľu. Materstvo je najnáročnejšie poslanie ženy, ale pre mňa osobne aj najkrajšie. Milujem moju rolu matky. Mila mi každým dňom ukazuje a pripomína, čo je v živote dôležité. Prítomný okamih. Byť tu a teraz. Čomu som sa ale počas týchto rokov priučila najviac, je byť trpezlivou.

15. Doplň prosím vetu:  Byť mamou je úžasné, lebo…“

… byť mamou je dar. Ja si tento dar užívam naplno. Byť mamou je úžasné, lebo do môjho života vstúpil niekto, kto vzišiel z lásky medzi mnou a mojim mužom. Prišiel sem, vybral si nás za rodičov. A Ja môžem túto bytosť sprevádzať životom, učiť ju a kultivovať jej bytie, aby keď prišiel čas, bola z nej múdra, sebavedomá, empatická a milujúca bytosť, ktorá sa bude vedieť o seba postarať a žiť naplno.

16. Je niečo, čo ťa na materstve veľmi nebaví?

Mili má 3 roky. Je to naše prvé dieťa. Pre mňa bolo celkom náročné získať čas pre seba. Naučiť sa to, že aj ja mám nárok na výdych a že je to nevyhnutné. Aspoň na malinkú chvíľu počas dňa. Taký ten pocit, že nemusíš nič, len byť. Milu som kojila vyše 2 rokov, bola na mňa dosť naviazaná. Bolo celkom náročné nechať ju s niekým iným. Bolo to len obdobie, zvládli sme ho, pominulo. Teraz je sama veľmi rada aj u starých rodičov a oveľa častejšie trávi spoločný čas s Miškom.

Lucia Kukurugyová: Ženy by boli šťastnejšie, keby sa nebáli byť úprimne k sebe a k svojmu okoliu

17. Na čo by nemala zabúdať žiadna mama?

Neviem, všetky máme štartovaciu pozíciu pre rolu matky inú. Každú z nás naučí materstvo niečomu inému. Jediné, čo by som odporúčala, je venovať sa predpôrodnej príprave. Skúsiť si aspoň čo to prečítať, zistiť. Aj keď samozrejme realita je realita. A pri mamovaní to platí stonásobne. Všetko sa učíme za chodu. Skúšame, zžívame sa, všetko je nové a iné ako sme poznali dovtedy. Je super mať pri sebe niekoho, kto vám povie, že to čo robíte, robíte dobre.

Ja si rada pripomínam aj to, že čas je pominuteľný a deti rastú veľmi rýchlo. Preto sa snažím užívať si každú chvíľu s našou dcérou. Dopriať jej našu prítomnosť a lásku, ale aj dostatok priestoru a slobody na sebarozvoj.

18. Máš vedľa seba úžasného manžela Michala. Čo na ňom obdivuješ?

Miško je veľmi silná osobnosť. Lev, bojovník. Milujem na ňom to, aký milujúci, láskavý a obetavý vie byť. Ako miluje svoju prácu, ktorej sa venuje už vyše 20 rokov. Ako ľúbi svoju rodinu. Milujem na ňom dar reči, ktorý má. Je výborný kuchár, každý deň sa u nás realizuje aj v kuchyni. Je skvelý otec a dobrý manžel. Má vážnu reumatickú diagnózu a bolesti tela každý jeden deň. Je obdivuhodné, koľko sily a odhodlania žiť život naplno v ňom je. Nie vždy je to jednoduché. Sú aj ťažké chvíle, od dokonalosti ho tiež delí nejaký kus, ale sme tu jeden pre druhého, zdieľame spoločný priestor aj lásku.

19. Čo pre teba znamená láska?

Všetko. Láska je pre mňa hybná sila sveta. Tá, ktorá dokáže kultivovať naše bytie a robiť z nás lepších ľudí. Láska je najmocnejšia. Musíme ju mať ale najprv vo svojom srdci. Musíme milovať samých seba, aby sme mohli milovať druhých.

foto: Adriana Pristash

20. Čo si predstavuješ pod pojmom šťastie?

Šťastie je, keď sa ráno zobudím a svieti slnko. Keď sa objímam s mojim mužom. Keď sa jašíme, tancujeme a spievame s Milou na plné hrdlá, keď skáčeme spolu po posteli. Keď sa spolu smejeme, keď si uvaríme dobré jedlo a jeme ho spoločne za jedným stolom. Keď môžeme byť v prírode. Šťastie je aj vtedy, keď vidím usmievať sa mojich blízkych. Šťastie je pre mňa nehmatateľné. Je to pocit, krátkodobý, kedy na chvíľu cítime, že všetko je tak, ako má byť. Že sme na správnom mieste v správny čas.

21. Ako vnímaš sebalásku?

Sebaláska je niečo, čomu sa musíme učiť. Je to vedomosť o tom, že máme toto jedno konkrétne telo, s ktorým musíme žiť. Že sa máme mať radi a vážiť si samých seba. Byt vďační telu, mysli aj duši za to, že spolu kooperujú. Je to celok. Dávať si to najlepšie. Sebaláska je hýčkanie sa. Odmeňovanie sa. Sebaláska je to, že som prijala samu seba, že som spokojná so sebou aj so všetkými svojimi nedostatkami a chybami. Že ľúbim aj tie. Lebo takí sme všetci. Dokonalosť je ilúzia.

22. Čo okrem pečenia rada robíš?

Rada relaxujem, len tak ležím. Dávam si horúcu, ale aj studenú sprchu (podľa nálady). Pozerám nejaký seriál, čítam knihu. Sem tam meditujem. Rada počúvam hudbu a tancujem. Veľmi rada šoférujem. A ešte rada imaginárne nakupujem. Objednám si veľa vecí, nahádžem do košíka, a keď uvidím výslednú sumu, celé to zruším, haha.

23. Doplň prosím ťa vetu: “ Ženy by si mali byť navzájom oporou, lebo…“

Ženy by mali držať spolu, lebo sú ženy. Bohyne. Matky. Tie, ktoré dávajú život. Ženy majú veľkú silu. Keby sa spojili, držali jedna pri druhej, podporovali sa navzájom, dokážu zázraky. Žena dokáže byť empatická, citlivá, nežná a milujúca. Oddaná. Žena ženu dokáže najviac pochopiť. Vie sa vžiť do toho, ako sa asi cíti tá druhá. Ženy sú múzy. Tá sila v nás je obrovská. Želám každej nech ju v sebe objaví a žiari. Sama, všetky spolu.

24. Akú najlepšiu radu do života si dostala?

Raz mi jeden starý pán, ktorého som videla prvý krát a posledný, povedal že: “Smejte sa aj vtedy, ak Vám do smiechu nie je.” To je dobrá rada do života si myslím:)

25. Čo by si dnes so svojimi skúsenosťami odkázala sebe, ako 18 ročnej Nikole?

Ja som bola nonstop zamilovaná. Vždy som riešila lásku. Asi by som si odkázala len to, že ak Ťa nechce, tak Ťa nechce:)

foto: Iv Santa

26. Aký film si naposledy pozerala?

Film? Nespomínam si veru. Aktuálne pozerám na Netflixe seriál Grace and Frankie a dosť ma to baví.

27. Akú hudbu rada počúvaš?

Mám rada všetky hudobné žánre. Najradšej mám hudbu, ktorá mi spraví lepšiu náladu. Môj all time favourite zlepšovač nálady je Karol Duchoň. Inak aktuálne rada počúvam album Na modrej planéte od Mareka Geišberga alebo moju milovanú Dikandu.

28. Akú knihu si naposledy čítala?

Bohémky od Lucie Chrenko. A odporúčam všetkým ženám, mamám, sestrám, babkám. Mám doma veľa kníh, ktoré ešte len čakajú na prečítanie. Rada knihy nakupujem, ale času na čítanie je pomenej. Rozčítané mám aj Šeptuchy, Žítkovské bohyne a teším sa aj na knihu Dievča s havraními krídlami od Terezy Kramerovej.

29. Akú najcennejšiu vec vlastníš?

Nepotrpím si na materiálne a drahé veci. Vlastním jednu Marc Jacobs kabelku, ktorú som dostala k tridsiatke. Taktiež som od Miška dostala šperky, ktoré sú pre mňa dosť hodnotné, do tých investujem rada aj sama.

30. Čo si predstavuješ pod slovom pokora?

Pokoru vnímam ako cnosť. Je to pocit, že som vďačná za to, čo mám a aká som. Pocit, kedy si uvedomujem to, že nie som dokonalá. Že existuje niečo, čo nás prevyšuje. Že nie som najmúdrejšia ani najlepšia a nepotrebujem sa nad nikoho povyšovať, ani sa s nikým porovnávať. Mať pokoru znamená aj to, že pomôžem, kde môžem.

31. Keby si chytila zlatú rybku, ktorá by ti splnila 3 želania, ako by zneli?

1. Želala by som si silu a zdravie pre mňa a celú moju rodinu. Hlavne pre Miška. A nielen na úrovni tela, ale aj to psychické, duševné.

2. Želala by som si, aby som mohla chodiť k moru a do tepla, tak často, ako sa len dá.

3. A ešte by som si želala, aby sa ľudia vo svete viac začali zaoberať samými sebou. Aby venovali dostatok času sebe, aby dobre jedli, vzdelávali sa, kultivovali svoje bytie, aby si dopriali, aby mysleli a konali vedome. Lebo keď budú šťastní jednotlivci, bude aj celá spoločnosť. To by sa mi veľmi páčilo, žiť v takom svete ako na ružovom obláčiku 🙂 To je skoro ako svetový mier, nie?

foto: Veronika Babic Direrova

32. Máš nejaké motto, ktorým sa v živote riadiš?

Nemám žiadne motto, ale raz som v biografii o Edith Piaf čítala jej životné motto a to znelo “Taký je život”. A v tom je obsiahnuté všetko. Aj láska, aj radosť, aj šťastie, aj bolesť, aj smútok. Taký je život. Pre mňa krásny taký, aký je so všetkým. Môj.

Nikolu a jej torty nájdete na Instagrame: https://www.instagram.com/nikola_rafaj/

Dá sa v rozhovore položiť až 32 otázok? Prišli sme na to, že aj keď sa zdá, že nie, ide to. My mamy sa vieme totiž rozprávať celé hodiny. Okrem detí máme svoju prácu a veľa iných aktivít. Sme akčné, rozlietané a okrem toho sme aj ženy a manželky. Systém rozhovorov #32otazokpre je jasný: 32 otázok pripravených na telo pre každú akčnú mamu. Tá by mala odpovedať bez veľkej prípravy, môže odpovedať jednoslovne, či dokonca otázku odmietnuť. 32 otázok bude ale vždy položených.

Tagy
Barbora Jelinek

content creator, copywriter, @akcnemamy, @prezdraviezeny, influencer

  • 1

Zanechaj nám svoj komentár