Začnite písať

AKČNÉ TIPY INŠPIRÁCIE ROZHOVORY

Kedy ste sa naposledy pozreli na hviezdy?

hviezdy

Pozeranie sa na hviezdy je príjemné a častokrát si pri pohľade na neopísateľnú nočnú oblohu môžete oddýchnuť. Avšak veľa ľudí na to dnes zabúda. Podobnú skúsenosť mala aj Zuzka Dušičková. Keď si ale uvedomila, koľko krásy sa nachádza v priestore nad nami, rozhodla sa tento pocit zdieľať ďalej prostredníctvom svojej knižky Timo a hviezdna obloha. Kto je Timo a prečo ho tak zaujímajú hviezdy?

Zuzana Dušičková vyštudovala filmovú produkciu na VŠMU, ale po vydaní knihy Marínka Somarinka – Ako nakrútiš film, aj keď nie si dospelák od Marky Staviarskej, si uvedomila, že vydávať knihy ju baví.  Postupne teda svoju produkčnú spoločnosť Zum Zum production preorientovala na vydavateľstvo www.zumzum.sk.

„Veľmi ma baví vybrať si tému, zložiť na ňu vhodný tím ľudí a knihu dotiahnuť tak, aby bola zaujímavá nielen po obsahovej stránke, ale aby pútala aj svojím dizajnom a celkovým prevedením,“ vyjadrila sa Zuzka.

Po tom, čo doteraz vydávala diela iných autorov, prišiel čas aj na jej vlastnú prvotinu. Ako vlastne vznikol námet na Timo a hviezdna obloha?

hviezdyKniha je poctou môjmu psovi Timovi, ktorý bol so mnou 17 rokov. Povedala som si: mám vydavateľstvo, teda mohla by byť kniha o Timovi. Vtedy som však netušila, že ju aj napíšem. Môj kamarát, dizajnér písma, Ondrej Jób, mi predminulé leto ukázal na oblohe Mars. Ako som Mars pravidelne ukazovala ďalším kamarátom, prišla som na to, že som sa vlastne na nočnú oblohu niekoľko rokov takmer vôbec nepozerala. A vysvitlo, že väčšina ľudí z môjho okolia na tom bola podobne. Vtedy mi napadlo spojiť dokopy Tima a pozeranie sa na hviezdy.

Tima ilustruje Adelka Režná, s ktorou som spolupracovala na Marínke Somarinke a Cukrových topánkach a ktorá Tima aj poznala. A tak ho napríklad nenakreslila ako vystrihaného výstavného pudla, ale ako pudlíka-ovečku.

Vo svojom vydavateľstve vydávaš knihy, ktoré, ako hovoríš, voňajú človečinou. Čím ťa kniha musí zaujať, aby si jej dala šancu?

Priznám sa, obsah knihy a štýl písania musí upútať najmä mňa 🙂 . Viem, nie je to asi najlepší marketingový model, ale fakt, že vydavateľstvo je moje, mi dáva slobodu. No je to aj pocit zodpovednosti. Musíte si potom za tými knižkami stáť, nemôžete sa vyhovoriť, že to vybral ten redaktor, alebo to tak chcel niekto iný.

Prečítajte si aj seriál Zo zákulisia zrodenia knihy od Michaely Ray de Witters

Mám veľmi rada texty, ktoré majú v sebe humor, drsnosť, ktoré sú ľudské. Veľakrát som sa už stretla s autormi, ktorí mi poslali text, či sa mi to páči, lebo väčšie vydavateľstvá im to chceli zmeniť –  napr. stará mama tam nebola vykreslená ako láskavá babička z rozprávky. V bežnom živote nemá každý super starú mamu alebo svokru, ak to má v texte svoje opodstatnenie, nevidím na tom nič zlé, práve naopak.

Krst knihy Cukrové topánky, foto: Ján Belák

Každá jedna kniha si vyžaduje troška iný prístup a pri každej sa vždy naučím niečo nové. Asi najviac tŕpnem pri tlači fotografických kníh, pretože tam naozaj chcete, aby tie fotky boli  vytlačené perfektne.

Pripravujete do Vianoc ešte nejaké ďalšie knižné novinky?

Do Vianoc ešte chystám básne {z}matky zmätky od Soni Dedíkovej Johanesovej a Škriatka Zdravého taniera od Anett Vaculíkovej.

 

Ak aj vás zaujala kniha o Timovi a hviezdnej oblohe, tak ako nás, môžete sa na ňu tešiť už v priebehu novembra. Ak by ste sa o nej chceli dozvedieť viac a zároveň si ju predobjednať, môžete tak spraviť na crowdfundingovej platforme Startlab po kliknutí na tento link.

hviezdy

Čakajú na vás odmeny v podobe knihy s venovaním a mojím a Adelkiným podpisom alebo ilustrácie z knižky ako printy v galerijnej kvalite.

Zdroj foto: archív Zuzany Dušičkovej, Ján Belák

Lucia Chrenko: Myslím, že ma odmietli, lebo kniha bola naozaj veľmi inovatívna a báli sa, či to ľudia príjmu

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár