Začnite písať

AKČNÉ TIPY INŠPIRÁCIE RODIČOVSTVO

Vyrobte si s deťmi vianočné ozdoby zo slaného cesta

slané

Slané cesto sa u vašich detí stane určite veľkým hitom. Dá sa s ním výborne pracovať a suroviny máte určite doma po ruke. Môžete si z neho vymodelovať, čo len chcete. Je to vďačná zábava pre malých aj veľkých. Čo keby ste si tento rok spoločne vyrobili vlastné vianočné ozdoby alebo handmade darčeky pre blízkych?

Na výrobu slaného cesta budeme potrebovať:

  • 300 g hladkej múky
  • 300 g soli
  • 200 ml vody
  • 1 PL rastlinného oleja

slanéZo surovín vymiešame hladké a vláčne cesto. Pokiaľ  je príliš husté, môžeme pridať trochu vody. Na doske následne z cesta vykrajujeme rôzne tvary a motívy. Fantázii sa medze nekladú. Výtvory upečieme vo vyhriatej rúre  pri 180 stupňoch Celzia približne 20 minút. Cesto by malo byť hnedé zo spodu, ale na povrchu stále jemne biele. Dĺžka pečenia závisí aj od hrúbky cesta alebo tvaru, ktorý ste vyrobili.

slanéPokiaľ cesto nechcete piecť, stačí ho nechať vyschnúť aj pri izbovej teplote. Bude to trvať ale oveľa dlhšie. Tento postup zvoľte, pokiaľ chcete do cesta vtláčať gombíky, korálky alebo iné ozdoby, ktoré  nie sú vhodné do rúry.

slanéAk vám zvýši cesto, urobte guľu, zabaľte ju do potravinárskej fólie a odložte do chladničky. Cesto sa dá skladovať aj niekoľko týždňov.

Z cesta nemusíme vytvárať len vianočné ozdoby, ale napríklad aj malé kľúčenky, ktoré môžu byť milým darčekom pre blízkych alebo pre spolužiakov a učiteľky v škôlke a škole. Stačí, ak do požadovaného tvaru slamkou alebo špáradlom urobíte malý otvor, cez ktorý sa bude dať prevliecť šnúrka.

Pri miesení sa cesto dá zafarbiť potravinárskym farbivom alebo navoňať škoricou, či éterickým olejom. Do cesta sa dajú robiť odtlačky rukami alebo pečiatkami. Po vysušení sa dajú hotové tvary zdobiť farbou, trblietkami, dá sa na nich kresliť fixkami alebo dokonca voskovkami.

Pozrite si aj inšpiráciu na výrobu elegantných embosovaných ozdôb, ktoré zvládnete doma.

Budeme sa tešiť, ak sa s vašimi kreatívnymi výtvormi podelíte aj v komentároch pod článkom alebo na Facebooku a my ich potom vložíme do článku. 🙂

Pretvárame gaštany na 7 spôsobov

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár