Začnite písať

RODIČOVSTVO ZDRAVIE

Má vaše dieťa emočné problémy? Pomôcť môže filiálna terapia

filiálna terapia

Mama je len jedna. Pohladí, usmeje sa, pofúka rozbité koleno. No, čo ak sa rozbije detská duša? Aj deti majú svoje trápenia a bolesti. A tak ako všetko, i tie mnohokrát prežívajú silnejšie a intenzívnejšie, než dospelý. No na rozdiel od dospelého, dieťa nevie vždy popísať svoje pocity a trápenia slovami. Nie slovníkom dospelých. Ak má vaše dieťa emočné problémy, je agresívne, trpí výbuchmi zlosti, či plaču, alebo sa naopak prehnane bojí, je uzavreté, môže pomôcť filiálna terapia.

Čo je to filiálna terapia

dieťaFiliálna terapia, alebo terapia hrou, je v skutočnosti tréning rodičovských zručností. Prostredníctvom hry otvára rodičom svet dieťaťa. Filiálna terapia prebieha tak, že sa rodič a dieťa pravidelne spolu hrajú po dobu 30 minút. Frekvenciu opakovaní najlepšie odhadne psychológ, môže to byť raz, dvakrát, či viackrát týždenne. Počas spoločnej polhodinky sa rodič hrá s dieťaťom spôsobom, ktorý si žiada samotné dieťa. Pri tejto hre sa používajú konkrétne hračky, ktoré v sebe nesú konkrétne symboly.

Dieťaťu nehovoríme, čo sa smie, alebo nesmie, ako sa má hrať. Tempo a priebeh hry určuje ono samo. Dostane sa tak do pozície, že sa postupne otvorí, hrá sa autenticky, tak ako to cíti, bez strachu z posudzovania, či poúčania. Dieťa má pozornosť rodiča, a tak sa prehlbuje ich vzájomný vzťah a pochopenie. Mnohokrát takáto hra rodičom otvorí oči a ukáže, čo ich dieťa prežíva. Nevie to popísať slovami, no ukáže to v hre. A keď je prijaté a pochopené, prehlbuje sa jeho dôvera v rodiča a vlastné sebavedomie.

Prečítajte si tiež rozhovor so psychologičkou Martinou Wäldl: Ak sa dieťa pýta, treba mu odpovedať.

Začíname terapiu hrou

autoPri filiálnej terapii sa používajú tieto hračky: bábika, dojčenská fľaša pre bábiku, nočník pre bábiku, domček pre bábiky so zariadením, rodinka bábik alebo zvieratiek, domáce zvieratá, divoké zvieratá, drak/had, maňuška, drevené kocky, zbraň, plastoví vojaci, auto, boxovacie vrece (prípadne veľká nafukovacia hračka). Všetky sú vždy uložené v rovnakej krabici. Dieťaťu na začiatku povieme, že sa budeme hrať, ako ono chce, a necháme sa viesť. Dieťa krabicu s hračkami otvorí a samo rozhodne, ktorú si vyberie, alebo ich všetky vysype. Hráme sa vždy na rovnakom mieste. Popisujeme, čo dieťa robí, čo hovorí, popisujeme jeho pocity, no nič viac. Nepridávame naše názory, ani domnienky.

Päť minút pred uplynutím času dieťa upozorníme, že sa ešte chvíľu zahráme, a potom hru ukončíme. Hračky vždy odložíme po hre do krabice, nijakú si neberieme so sebou. Dieťa má istotu, že ich tam všetky znovu nájde. Táto hra by mala prebiehať v rovnakom čase dňa a na rovnakom mieste. Na hru si treba vymedziť rovnaký priestor, napríklad koberček. Dôležité je zasiahnuť v prípade, že dieťa ničí hračky, alebo ubližuje sebe, či rodičovi. Ako ventil pri výbuchu hnevu poslúži boxovacie vrece, či veľká nafukovacia hračka.

Toto je iba krátky návod na to, ako usadiť do terapeutického kresla dieťa s boľavou dušou a ponúknuť mu pochopenie. Ak si nie ste istá, alebo sa potrebujete poradiť o priebehu, účinkoch, vhodnosti filiálnej terapie, obráťte sa na detského psychológa. Filiálna terapia je spoločná chvíľka, ktorá môže urobiť v detskej izbe divy. Niekedy stačí málo a začnú sa diať veľké veci.

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár