Začnite písať

ROZHOVORY

Mama v Toronte: Zo Slovenska mi chýba treska a bryndza

mama

Jana Montiel Malata  pochádza z Banskej Bystrice. Je mamou dcérky Viktorie. S mužom Mexičanom zakotvila v Toronte.  Čo jej zo Slovenska najviac chýba? Využíva tu svoju milovanú španielčinu? Začítajme sa do odpovedí priamo od Jany.

Ako dlho žiješ v Toronte?

Žijem tu už vyše desať rokov. Prišla som v júni 2010.

Čo ťa tam zavialo?

Počas strednej a vysokej školy som vždy zvykla ísť cez leto do Španielska buď na brigádu, alebo za kamarátkami na dovolenku. V roku 2010 bola však ekonomická kríza a Španielsko bolo na tom veľmi zle a s vysokou nezamestnanosťou. Mala som kamaráta v Kanade, ktorý sa ma spýtal, či neskúsim ísť na leto tam. Bola to výzva, keďže som sa od 15-tich učila španielčinu. Po anglicky som vedela len základy. No spolu s jednou kamarátkou sme výzvu prijali. Kúpili sme si letenky Viedeň -Toronto.

Čo si vyštudovala a čomu sa venuješ?

Vyštudovala som tlmočníctvo-prekladateľstvo, konkrétne španielsky jazyk. V súčasnosti som stavebná projektová koordinátorka.

Aké sú podľa teba najväčšie rozdiely medzi životom v Toronte a na Slovensku?

bábätkoŽivot je tu oveľa rýchlejší. Cesta do práce a späť trvá oveľa dlhšie. Je tu menej dní dovolenky (štandard je len desať dní).  Zima je tu veľmi dlhá a studená, trvá skoro šesť mesiacov a naopak jar a jeseň sú krátke. Ľudia si naplno užívajú leto a sú stále vonku. V zime je to také pochmúrnejšie. Celý život som sa učila španielčinu, aby som skončila v teplej a slnečnej krajine. Nejako mi to ale nevyšlo :). Avšak určite by som nemenila a plán B je teraz dôchodok v Mexiku.

Nie je ľahké vytvoriť si nové a trvácne priateľstvá. Každý pozerá hlavne na seba a na svoj už vzniknutý okruh známych. Napriek tomu, ľudia navonok sú vždy veľmi milí a zdvorilí.

Máš dcéru Viktoriu. Ako hodnotíš tehotenskú starostlivosť? Bola si spokojná?

Tehotenská starostlivosť bola vynikajúca. Bola som veľmi spokojná. Žena má na výber – buď sa o ňu bude starať a odrodí ju gynekológ, alebo ak je tehotenstvo bez komplikácii – midwife (pôrodná asistentka). Ja som si vybrala midwife a mala som šťastie, že všetko prebehlo hladko. Aj dieťatko odrodila ona. Prehliadky som mala raz za mesiac. Ku koncu tehotenstva dvakrát za mesiac. Posledný mesiac každý týždeň. Pokiaľ nie je potrebné, nerobí sa žiadne gynekologické vyšetrenie. Na začiatku mi zobrali a skontrolovali krv a moč. Neskôr mi pri každom stretnutí len merali pulz, odmerali bruško, počúvali tlkot srdiečka a odvážili. S midwife je starostlivosť oveľa osobnejšia. Stretnutia trvali 40-50 minút a rozoberali sme rôzne veci ohľadom tehotenstva a pôrodu. S gynekológom je to stručnejšie, dlhšie sa čaká a za 15 minút ste vonku.

Prečítajte si aj o Slovenke Jana Yar, mame troch detí žijúcej v Singapure

Predpokladám, že aj pôrod bol iný ako v klasických slovenských nemocniciach.

rodinaŽena si vyberá, či chce rodiť v nemocnici, v pôrodnom centre alebo doma. My sme si vybrali pôrodné centrum. Nie sú tam žiadni doktori, len vaša midwife, jedna jej pomocníčka a vami vybratá opora. V mojom prípade to bol manžel a brat. Keby vznikli komplikácie, alebo ak by si rodička priala epidurálku, prevezú ju do nemocnice. My sme mali dlhý (27 hodín), ale krásny prirodzený pôrod. Viktoria sa nám rozhodla dať ten najkrajší valentínsky darček. Narodila sa presne 14. februára do vody. A ešte k tomu je znamenie Vodnár.

Najväčší rozdiel je však v tom, ako dlho človek zostane po pôrode v nemocnici/pôrodnom centre. Pokiaľ je pôrod bez komplikácii a mamička aj bábätko sú v poriadku, môžu ísť domov po pár hodinách. Ja som porodila krátko po polnoci a doma sme boli už o štvrtej ráno. Pustili ma po troch hodinách. Moja mamina bola z toho v šoku. Viem si predstaviť, ako sa musela na diaľku trápiť, keďže bohužiaľ nemohla docestovať. Po cisárskom reze si vás v nemocnici väčšinou nechajú 48 hodín.

Ako je v Toronte s materskou dovolenkou?

Materská dovolenka trvá 52 týždňov. Prvých 17 týždňov je určených pre rodičku a zvyšných 35 týždňov si môže zobrať ktorýkoľvek z partnerov. Prípadne si ich môžu podeliť. Štát platí 55% z platu. Pár rokov dozadu pridali aj druhú možnosť – materská v trvaní 18 mesiacov s výškou 33% z platu.

Kde si sa spoznala s tvojím manželom?

mama s dcérouManžel Mayer je Mexičan a zoznámili sme sa v prvé leto, keď som sem prišla. Keďže som mala sabatický rok, na konci leta som sa nevrátila s kamarátkou na Slovensko, ale zostala som v Toronte. Počas toho roka sme sa viac spoznali a aj vzťah sa stal vážnejším. Rozhodla som sa ostať tam dlhšie a postupne si vybaviť trvalý pobyt.

 Ako by si hodnotila vaše manželstvo?

Zobrali sme sa po štyroch rokoch a sme spolu veľmi šťastní. Samozrejme vzťah sa neustále vyvíja a vyžaduje si prácu oboch. Komunikácia a vzájomné porozumenie sú veľmi dôležité. Rovnako ako zábava, podnikanie spoločných výletov a čas na spoločné záujmy. V poslednej dobe si doma robíme mini fiesty – objednáme si jedlo, pustime hudbu, jašíme sa aj s malou a zabávame sa.

Prečítajte aj o Mayi Krásnej a jej živote v Austrálii

Čo si ceníš na manželovi najviac?

Je veľmi rozumný, rozvážny, predvídavý, empatický a skvelý otec. Viem, že sa naňho môžem vždy spoľahnúť. Je to môj oporný stĺp a najlepší priateľ. Nikdy sa spolu nenudíme. Veľa sa spolu rozprávame a problémy vždy riešime s chladnou hlavou.

Čo ti zo Slovenska najviac chýba?

Rodičia, priatelia, treska a bryndza.  A potom také tie akcie, na ktoré som bola zvyknutá za mlada. Ísť na chatu, radvanský jarmok, všelijaké trhy a viac dovolenky v práci.

Slovenky a ženy žijúce v Toronte. V čom vnímaš hlavný rozdiel? Ktoré sú akčnejšie? 🙂

rodina pri moriTo je ťažko hodnotiť, keďže sú tu ženy z rôznych kultúr. Závisí na akčnosti každej z nás. Ja som rada, keď je vždy čo robiť. Chodím cvičiť, von na prechádzky, cez víkendy vymýšľame rôzne výlety a vždy sa nejako zabávame. Ale tiež si vieme aj oddýchnuť a dakedy dobre padne “nič nerobiť”.

Keďže život v Kanade je všeobecne akčnejší, mnohé ženy trávia čas aj mimo domu, chodia do fitka, na rôzne krúžky, aktivity – buď samé alebo s deťmi. Je tu viac znormalizované najesť sa vonku, objednať si, alebo mať niekoho, kto vám príde domov pomôcť s upratovaním, alebo zobrať psíka na dlhšiu prechádzku. Získajú tak viac času pre seba alebo pre svoju rodinu. Samozrejme ten voľný čas je priamoúmerný veku detí.

Máš možnosť využívať tvoju milovanú španielčinu? Keď už to Španielsko nevyšlo?

Práve vďaka španielčine som sa zoznámila s mojím manželom. Doma komunikujeme výlučne po španielsky. Je to jazyk, ktorý je u nás na dennodennom poriadku. Keď som s dcérkou sama, tak sa s ňou rozprávam po slovensky. Budeme sa snažiť, aby plynulo rozprávala v troch jazykoch vrátane angličtiny.

Vieš si predstaviť vrátiť sa žiť aj s rodinou naspäť na Slovensko?

Nikdy nehovor nikdy, ale momentálne si to neviem predstaviť. Ak sa dá, na  Slovensko chodíme na dovolenku. Manžel tam bol zatiaľ dvakrát. S dcérkou sme tam ešte neboli. Mali sme v pláne ísť toto leto, ale kvôli corone sa nám to bohužiaľ nepodarilo.

Zdroj foto: archív Jany M.M.

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár