Začnite písať

AKČNÉ TIPY CESTUJEME S DEŤMI INŠPIRÁCIE

Tip na výlet: Rozprávková Javorina

Hovorí vám niečo Veľká Javorina? Najvyšší vrch Bielych Karpát s nadmorskou výškou 969,8 m n.m. nachádzajúci sa na slovensko-českej hranici. Malebné pohorie v trenčianskom kraji úplne ideálne, ak sa chcete preniesť aspoň na chvíľku do rozprávky. Stačí vyjsť niekoľko desiatok metrov smerom k nebesiam a dych sa vám zastaví. Budete ako v inom svete. Ak chcete deťom dopriať sneh, či užiť si romantickú prechádzku, Javorina je úplne ideálna. Nemusíte ísť až do Tatier. Veď posúďte sami.

 

Veľká Javorina

Privíta Vás Holubyho chata, nad ktorou sa majestátne týči vysielač Veľká Javorina. Miesto je popretkávané česko-slovenskými tradíciami, keďže ide o jeden zo symbolov svedčiacich o dobrých vzťahoch medzi týmito dvomi národmi. Prístup sem je možný ako zo slovenskej, tak i českej strany. Na vrchole Javoriny sa dokonca nachádza kameň s nápisom „Tu bratia vždy sa stretať budú.“ Ide o spomienku z minulosti, keďže sa na týchto miestach stretávali naši predkovia – Štúrovci s priateľmi z Čiech a Moravy. Na Silvestra tu zvykne bývať tradičné opekanie býka, počas leta zase stretnutia Čechov a Slovákov.

Veľká Javorina poskytuje možnosti aj cyklistom, neustále sa budujú cyklotrasy zo slovenskej, ako aj českej strany. Bicyklovým nadšencom nebránia ani zimné podmienky.

Vchádzate do zasneženého raja.

Javorina, zimná krajina

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nádherná príroda, kam sa len pozriete

Javorina, zimná krajina

Stromy obťažkané snehom a námrazou.

Javorina, zimná krajina

Ideálna príležitosť na krásne fotografie.

Prečítajte si aj 5+1 tipov na perfektný darček

Javorina, zimná krajina

Rýchlou chôdzou sa asi za 35 minút dostanete na Jelenec, kde sa nachádza bývalý vojenský objekt. Cez drevený zrub je prístup k rôznym podzemným priestorom. Taktiež sa tu nachádza 48 m vysoký oceľový stožiar, ktorý je aktuálne využívaný ako rozhľadňa so vstupom na vlastné riziko.

Jelenec, stožiar

Holubyho chata a vysielač v hmle nad ňou.

Z dôvodu prijatých protiepidemiologických opatrení v súvislosti s COVID-19 je Holubyho chata od 15.októbra 2020 v prevádzke v sobotu a v nedeľu v čase od 10:00 – 16:00.

Počas otváracích hodín je k dispozícii predaj občerstvenia cez okienko „pod oblúkmi“ na prízemí chaty.  Od pondelka do piatku je chata zatvorená.

Holubyho chata, Javorina

Krásne fotografie ako super bonus

Javorina

PS: Nezabudnite si pribaliť rukavice, čiapku a teplé oblečenie. Termoska s teplým čajom padne veľmi vhod.

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár