Začnite písať

AKČNÉ TIPY CESTUJEME S DEŤMI INŠPIRÁCIE

Abeland má novinku: Dom v korune javora

dom

Dom osadený do koruny nádherného javora vo výške päť metrov od zeme. Áno, presne to je nový stromodom priamo v gazdovskej dedinke Abeland. Už dlho ste rozmýšľali vyskúšať niečo v tomto štýle? Dopriať deťom zážitok a zároveň ostať v dobrodružnom bezpečí? Nevedeli ste si vybrať? Možno ste čakali presne na Dom v korune javora z rúk šikovného Šimona Abela, ktorý stojí za realizáciou a návrhom tohto stromodomu.

Splnenie sna

stromodom„Motiváciou pre vznik stromodomu bola moja vlastná túžba vytvoriť takéto dielo,“ hovorí Šimon Abel a pokračuje: „Už od malička bolo mojim snom stavať domy na stromoch. Študoval som drevostavby v Brne a Dom v korune javora bol témou mojej bakalárskej práce, ktorú sa mi podarilo pretaviť do hotového diela. Cieľom projektu nebol biznis z prenájmu. Povedal by som, že domček má také polo súkromné využitie. Momentálne sme otvorení aj návštevníkom, ktorých láka si takáto pobyt na strome vyskúšať.“

Kapacita

Stromodom ponúka priestor pre pre dve až štyri osoby na ploche cca 16 m². V domčeku sa nachádza kuchynka, mini kúpeľňa, jedna veľká manželská posteľ a malé podkrovie s dvoma matracmi. Priestor je preto ideálny aj pre rodinku s deťmi. Žiadne extra drsné podmienky. Pocit sedenia priamo v korune javora si vychutnáte na vonkajšej terase. Návštevníci majú k dispozícii kuchynku, kde si vedia pripraviť jedlo podľa svojej vlastnej chuti a predstavy. K dispozícii je ponuka kvalitného vína, domácich vajec, sezónne aj syry. Romantické košíky s jedlom zatiaľ nie sú v pláne.

Prečítajte si aj naše tipy na výlety v okolí Bratislavy

Luxusná elektrina a voda

stromodomDom v korune javora je iný ako väčšina stromodomov na Slovensku. Tie sú zvyčajne bez prívodu elektriny aj vody. V tomto prípade to však tak nie je. „Chcel som vytvoriť niečo originálne, nie niečo podobné tomu, čo už na Slovensku je. Okrem toho keďže sa domček nenachádza ďaleko v lese a bola možnosť inštalácie vody aj elektriny, tak prečo to nevyužiť pre väčší luxus návštevníkom. Domček tým pádom ponúka vhodný priestor aj na dlhodobejší alebo zimný pobyt. Stavba bola poňatá prírodne a ekologicky, čo sa týka materiálov z ktorých je postavená,“ vysvetľuje Šimon Abel.

Domček je dokončený, tým pádom aj sprístupnený verejnosti už od marca 2020. Domček je zatiaľ využívaný občasne a najmä víkendovo.

Výzvy pri stavbe

stromodomPodľa Š. Abela bol pri výstavbe najťažší samotný začiatok. Všetko správne vymyslieť, naplánovať a začať konštrukciu asi v päťmetrovej výške nad zemou nebolo jednoduché.

Náročné a nebezpečné bolo taktiež ošetrenie stromu, stavba strechy a vodotesné utesnenie strechy, ktorou prechádzajú tri kmene stromu. Čo sa týka stavebného povolenia bola potrebná ohlasovacia povinnosť drobnej stavby, pretože domček je aj so stĺpmi pevne spojený so zemou a pripojený na siete.

Prečítajte si aj naše ďalšie tipy na domčeky na strome

Baby-friendly koncept

Rozmýšľate, či tam vziať aj deti a od akého veku? Podľa Š. Abela je domček vhodný pre akékoľvek veľké deti. Záleží skôr od rodičov, na čo sa cítia a čo deťom dovolia. Domček je bezpečný s dostatočne vybudovaným zábradlím. Je však potrebné ustriehnuť deti, aby nespadli zo schodov, pokiaľ po nich nevedia ísť ešte bezpečne sami.

zdroj foto: Šimon Abel

 

 

 

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár