Vianočná kapustnica – pripravte si ju netradične
Kapustnica je tradičná hustá polievka, ktoré neodmysliteľne patrí k obdobiu Vianoc. Receptov na ňu je veľa. Líšia sa nielen medzi regiónmi, ale aj od kuchára ku kuchárovi. Ktorá vianočná kapustnica je však tá najlepšia? To by bolo asi ťažké hodnotenie. A je vôbec možné si ju pripraviť aj na zdravší spôsob?
Akčné mamy sa vyspovedali štyroch odborníkov v oblasti výživy, ktorí prezradili svoje tipy na menej tradičné kapustové polievky.
Naša vianočná kapustnica – Janka Kondrcová, Výživa JK
Na Vianoce kapustnica u nás nesmie chýbať a hlavne z domácej fermentovanej kapusty, ktorú moji rodičia robia úplne skvelú.
Ja osobne milujem kyslú kapustu aj v čerstvom stave, nemám rada segedínsky guláš, ale vianočnú kapustnicu si nenechám zobrať, mám rada tú jej mierne sladkastú chuť po slivkách a vôňu hríbov. U nás sa robí bez klobásky.
Páči sa recept od mojej maminy a ešte jej maminy.
Suroviny:
- kyslá kapusta
- sušené slivky a sušené hríby
- strúčik cesnaku
- 1 PL múky a maslo
- soľ, mletá červená paprika, korenie podľa chuti
- smotana sladká alebo na varenie
- zemiaky (nemusia byť)
Postup:
Kyslú kapustu zalejem vodou, pridám strúčik cesnaku, sušené slivky a sušené hríby (predtým na chvíľku mierne namočené do vriacej vody) a varím.
Môžeme si urobiť ozaj malú zásmažku (maslo, múka a štipka soli), doliať trochou sladkej smotany a primiešať ku kapuste.
Pre ľahšiu alternatívu rozmiešam lyžicu múky v smotane a prilejem k varenej kyslej kapuste, alebo nastrúham na jemnučko jeden malý surový zemiak na zahustenie a nakoniec pridám trochu sladkej smotany alebo smotany na varenie s menším množstvom tuku.
Dochutíme podľa potreby a chuti. Nakoľko my máme kapustu už výborne ochutenú, ja pridávam len červenú papriku, ani nesolím, mám rada keď vynikne chuť sliviek a hríbov.
Podávam ju so zemiakmi varenými v šupke namiesto chleba.
Jankin tip: Prečo by sme mali konzumovať fermentované (kvasené) potraviny?
Fermentovaná zelenina v akejkoľvek podobe – obsahuje baktérie mliečneho kvasenia, ktoré nájdete aj vo fermentovaných mliečnych výrobkoch aj v kvásku.
Líšia sa len druhom baktérie. Sú to probiotiká a zároveň živé mikroorganizmy, veľmi prospešné pre naše trávenie a črevný mikrobióm. V správnom a dostatočnom množstve vyvolávajú zlepšenie zdravotného stavu hostiteľa.
Spolu s prebiotikami (nestrávenými zvyškami potravy), stimulujú rast aj aktivitu správnych baktérií v čreve.
Zaraďujte fermentované potraviny v akejkoľvek forme do svojho jedálnička. Striedajte, kombinujte, nakoľko črevný mikrobióm (jeho zloženie )každého z nás je iný a mení sa podľa stravovania.
Zloženie mikroorganizmov v črevách (mikrobióm) je veľmi dôležité a ovplyvňuje celý náš metabolizmus trávenia, našu imunitu, naše nálady – čiže kvalitu života.
A navyše dodávame telu vitamín K, ktorý je dôležitý pri tvorbe niektorých bielkovín.
Jeho deficit sa prejaví pri narušení črevnej mikroflóry. Môže vznikať porucha zrážania krvi, dokonca anémia.
- K1 je prítomný v rastlinnej potrave
- K2 je produktom našej črevnej mikroflóry
Vypočujte si podcast s Jankou o tom, že zdravého stravovania sa naozaj netreba báť.
Rybacia kapustnica – Martin Čupka, www.martincupka.sk
Suroviny (8 porcií):
- 300 g rybieho filé
- 300 g olúpanej červenej repy nakrájanej na menšie kúsky
- 200 g koreňovej zeleniny (mrkva, paštrnák, zeler, petržlen ) nakrájanej na kúsky
- 200 g nakrájanej bielej kapusty
- 400 g paradajok (alebo 200 g rajčinového pretlaku)
- 200 g zemiakov nakrájaných na kocky
- 1-2 veľké cibule,
- 1-2 strúčiky cesnaku
- bobkový list, nové korenie
- 1 PL sušených morských rias (Nori / Wakame)
- 2 kocky bujónu (voliteľné)
Postup:
Do vriacej vody (cca. 2 litre) dáme variť na kocky nakrájanú repu a ostatnú koreňovú zeleninu, čo máme k dispozícií.
Následne pridávame nakrájanú kapustu (aj s vodou) a tiež paradajky resp. pretlak. Cibuľu nelúpeme, ale varíme vcelku. Pridáme bobkový list a korenie.
Nakoniec pridáme na kocky nakrájané filé. Po 15 minútach môžeme pridať sušené morské riasy. V prípade potreby môžete použiť aj bujón – siahnite po takom s vysokým obsahom zeleniny – kedy sa zvýrazňovače chuti (E621) stanú nepotrebné. Chvíľku povaríme a podávame.
Maťov tip: Nebojte sa jesť morské riasy.
Morské riasy sú bohatým zdrojom jódu a veľmi koncentrovaným zdrojom minerálnych látok. Vzhľadom na “nízkotučný” charakter tohto pokrmu nám vzniká priestor aj na ďalšie chody štedrovečerného stola. Zároveň dodávam, že Vianoce jednoducho patria k životu a vo väčšine prípadov nevidím dôvod na striktné obmedzovanie a úmyselné alternatívy tradičných jedál. Vianoce sa snažím vnímať ako súčasť trvalo udržateľného životného štýlu. Zemiakový šalát ani koláče nemusia byť za každú cenu “FIT”. Omnoho viac ako stravovanie medzi sviatkami, rozhoduje 358 dní stravovacích návykov od Nového roka po Štedrý deň.
Zimná polievka s pohánkou – Zdenka Havettová, Ide o tvoje zdravie
Suroviny:
- 2 ks cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- pásik zázvoru
- 4 – 5 ks mrkvy
- 2 petržleny
- ½ zeleru
- sezamový alebo slnečnicový olej
- sušené hríby – jednu menšiu misku
- 1 malý hrnček pohánky
- soľ
- čierne korenie
- mletá rasca
- čierne korenie celé
- bobkový list
- štipka čili
- kurkuma
Postup:
Na oleji restujeme cibuľu, cesnak a zázvor, ku ktorým sme pridali soľ a všetky koreniny. Pridáme očistenú a na kocky nakrájanú koreňovú zeleninu, chvíľu restujeme a podlejme vodou alebo zeleninovým vývarom. K polievke pridáme vopred namočené hríby a všetko spolu varíme asi 30 minút, ale spokojne môžeme aj dlhšie. Na záver pridáme prepláchnutú pohánku, ktorá nám polievku pekne zahustí a varíme ešte ďalších 15 minút. Podávame s na jemno nakrájanou petržlenovou vňaťou.
Zdenkin tip: Jedzte sezónne a lokálne.
Tešiť sa pevnému zdraviu môžeme aj vtedy, ak stavíme na jednoduchosť a striedmosť vo výbere jedál. Najviac sa k tomu priblížime, ak sa sústredíme na sezónne a lokálne potraviny. V oblasti, v ktorej človek žije, rastie prevažne také ovocie a zelenina, ktoré v danom ročnom období aj potrebuje.
To znamená, že výber zeleniny by sme z väčšej časti mohli podriadiť ročnému obdobiu. Veľmi vhodné v tomto zimnom období sú polievky z koreňovej zeleniny a obilnín, vyskúšajte napríklad polievku zahustené pohánkou. Veď už naše naše staré mamy hovorili: „polievka je grunt“.
Kapustnica s mäsom – Janka Guráňová, Zdravo s Jankou
Kapustnica patrila neodmysliteľne k vianočnému menu už od môjho detstva. U nás ju varieval môj otec a neskôr som mala tú česť mu pomáhať s prípravami. Vďaka tomu som pochytila všetky tajné finty na ten náš rodinný recept.
Suroviny:
- 1 kg kyslej kapusty
- 1 šálka sušených hríbov
- ½ šálky sušených sliviek
- 2 ks klobásy
- bravčové mäso (stehno)
- 3 ks bobkový list
- 3-4 ks stredných zemiakov
- 3-4 PL múky
- 1 PL masla
- 1 téglik kyslej smotany
- 1ČL červenej mletej papriky
Postup:
Kapustu, klobásu a mäso dáme do hrnca, zalejeme vodou a varíme. Pridáme bobkové listy, sušené slivky a sušené hríby, ktoré sme vopred namočili v troche vody. Varíme približne hodinu. Osobitne si dáme variť zemiaky. Z masla a 2 PL múky pripravíme zápražku. Odstavíme a pridáme červenú papriku. Nepridávame ju počas praženia zápražky, aby nezhorkla.
Hotovú zápražku pridáme do kapustnice. Z kyslej smotany a zvyšnej múky si pripravíme „zátrepok“ a prilejeme ho do kapustnice a necháme chvíľu prevrieť. Na záver pridáme uvarené zemiaky.
Táto kapustnica je hustá, krémová a naozaj výdatná. Preto by ste to s jej konzumáciou nemali preháňať. Hoci nepatrí medzi tie najzdravšie varianty receptov, stojí za vyskúšanie.
Jankin tip: Stavte na kvalitu pred kvantitou.
Vianoce sú obdobím, kedy sa snažíme o hojnosť všetkého. Neuberajte však z kvality na úkor množstva. Vyberajte si suroviny, ktoré sú v čo najprirodzenejšom stave. Veď za tých pár sviatočných dní nemusíte zjesť všetko, na čo vám padne zrak. Čím kvalitnejšie suroviny budete mať po ruke, tým lepšie sa logicky budete stravovať.