Máte chuť na slanú chuťovku? Vyskúšajte syrové muffiny s paradajkami a bazalkou
Koniec roka je typický rôznymi prípravami osláv príchodu roka nového. Každý sa chce pred návštevou blisnúť chutnými drobnosťami, ktoré ozvláštnia sviatočný stôl. Muffiny síce nepatria k tradičnému vianočnému či novoročnému pečivu, ale skúste im dať šancu v slanej variante, ktorá vás určite nesklame.
My sme si pre vás pripravili recept na syrové muffiny so sušenými paradajkami a bazalkou. Pokiaľ však tieto suroviny doma nemáte, hravo si ich ozvláštnite napríklad aj kúskami šunky, či kukuricou a hráškom.
Suroviny:
- 350 g strúhaného tvrdého syra
- 250 g hladkej špaldovej múky (môže byť aj obyčajná polohrubá)
- 250 ml mlieka
- 2 ČL prášku do pečiva
- 60 g roztopeného a vychladnutého masla
- 2 vajcia
- 6 ks sušených paradajok v oleji
- čerstvá a sušená bazalka
- 1 strúčik cesnaku (možno vynechať)
- soľ, korenie
Postup:
Paradajky si nakrájame na menšie kúsky, čerstvú bazalku si nasekáme na drobno. Syr, múku, mlieko, vajcia dáme do misky, pridáme rozpustené maslo, prášok do pečiva, trošku soli a korenia (so soľou opatrne, pretože syr je sám dosť slaný), nastrúhaný cesnak, nakrájané paradajky a 1 čajovú lyžičku sušenej bazalky a čerstvú bazalku.
Vymiešame cesto, ktoré má hustejšiu konzistenciu. Cesto dáme do formičiek na muffiny a pečieme vo vyhriatej rúre pri 180 stupňoch Celzia približne 20 minút.
Pred pečením môžeme muffiny posypať makom, sezamom alebo tekvicovými semienkami.