Začnite písať

CHOROBY INŠPIRÁCIE PÔROD TEHOTENSTVO ZDRAVIE

Čo je tehotenská cukrovka a čo je potrebné o nej vedieť?

tehotenstvo

Gestačný diabetes je vysoká hladina cukru v krvi, ktorá sa vyvíja počas tehotenstva a zvyčajne po pôrode zmizne. Cukrovka sa môže vyvinúť v ktorejkoľvek fáze tehotenstva, no prejavuje sa najmä v druhom a treťom trimestri.

tehotenstvoPríčinou tehotenskej cukrovky je, keď telo nedokáže produkovať dostatok inzulínu – hormónu, ktorý pomáha regulovať hladinu cukru v krvi – na uspokojenie ďalších potrieb v tehotenstve. Tento typ cukrovky v tehotenstve môže spôsobiť problémy ženám a ich dieťaťu počas tehotenstva, no aj po narodení. Riziká sa však dajú znížiť, ak sa cukrovka diagnostikuje včas.

Komu hrozí tehotenská cukrovka

U každej ženy sa môže počas tehotenstva vyvinúť gestačný diabetes, no zvýšené riziko máte ak:

  • je vaše BMI (index telesnej hmotnosti) nad 30. Aké je vaše BMI zistite na nasledujúcej BMI kalkulačke.
  • ste v predchádzajúcom tehotenstve mali tehotenskú cukrovku
  • niekto z vašich rodičov alebo súrodencov má cukrovku

Príznaky tehotenskej cukrovky

Gestačný diabetes zvyčajne nemá žiadne symptómy. Väčšina prípadov sa zistí až počas vyšetrenia. U niektorých žien sa môžu vyvinúť príznaky, ak je ich hladina cukru v krvi príliš vysoká, ako napríklad zvýšený smäd, sucho v ústach alebo únava.

Niektoré z týchto príznakov sú však bežné počas tehotenstva a nie sú nevyhnutne známkou tehotenskej cukrovky. Ak máte obavy, obráťte sa na svojho lekára a nechajte sa vyšetriť.

Ako môže gestačný diabetes ovplyvniť vaše tehotenstvo

Aj keď väčšina žien s gestačným diabetom má normálne tehotenstvo a deti sú zdravé, môžu sa však vyskytnúť problémy:

– dieťa je väčšie, ako obvykle, – čo môže viesť k ťažkostiam počas pôrodu

– príliš veľa plodovej vody v maternici, čo môže spôsobiť predčasný pôrod

– strata dieťaťa, ale je to veľmi zriedkavé

– zvýšené riziko vzniku cukrovky 2. typu v budúcnosti

Ako sa dá gestačný diabetes liečiť?

Mnoho žien dokáže ovládnuť tehotenskú cukrovku prostredníctvom zdravej stravy a cvičenia, ktoré môžu byť veľmi účinné a pomáhajú kontrolovať hladiny cukru v krvi. Taktiež musia byt‘ ženy počas tehotenstva a pôrodu dôsledne kontrolované, aby sa zistilo či liečba funguje a, či sa nevyskytujú problémy.

Veľkú pozornosť treba venovať príjmu sacharidov a veľkosti porcií. Je tiež dôležité, aby ste sa vyvarovali konzumácií spracovaných potravín, polotovarov a fast-foodu. Alkohol je v tehotenstve tabu.

Váš lekár by vám mal spracovať stravovací a cvičebný plán. Cvičenia, ktoré je možné počas tehotenstva vykonávať sú napr. zahŕňajú: pilates, joga, chôdza alebo plávanie.

Je dôležité sledovať hladinu cukru v krvi, aby ste sa ubezpečili, že glukóza nie je príliš vysoká.

Ak však samotné stravovanie a cvičenie nie sú účinné, je možné, že vám budú musieť podať inzulín.

Ako ďalej?

Tehotenská cukrovka zvyčajne zmizne po pôrode. Váš lekár vám vyšetrí hladinu cukru v krv, aby sa ubezpečil, že sa vaše hodnoty sa vrátia k normálu.

Aj, keď je vaša hladina cukru v krvi po pôrode v normálnej hladine, môžete byt‘ vystavené zvýšenému riziku vzniku cukrovky 2. typu v budúcnosti. Preto by ste mali podstúpiť test min. každé 3 roky, aby ste sa ubezpečili.

Ak ste mali gestačný diabetes, vaše dieťa je taktiež vystavené vyššiemu riziku nadváhy alebo vzniku cukrovky 2. typu. Celkovo je na neliečenej cukrovke nebezpečné to, že môže okrem iného spôsobiť bolesť a zlyhanie obličiek.

Viete odhaliť cukrovku? Pripomíname si Svetový deň diabetu

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár