Začnite písať

AKČNÉ TIPY INŠPIRÁCIE

Najlepšie knihy s vianočnou tematikou pre deti

knihy

Nikto z nás nepochybuje, že čítať deťom sa oplatí. Hoc aj päť minút každý jeden deň v týždni je lepšie ako nič. Dokonca výsledný efekt je vyšší ako jedna hodina cez víkend. Ponúkame tipy na knihy s vianočnou tematikou, ideálne na dlhé zimné večery. Spravte si horúci čaj, prikryte sa dekou, pritúľte sa k dieťaťu a pustite sa do čítania. Vytvárate spomienky, ktoré si vaše deti budú navždy pamätať.

Čarovné Vianoce – vianočné zvyky a koledy

Chcete s deťmi prejsť vianočné pranostiky, význam vianočných sviatkov? Kniha vás prevedie udalosťami, ktoré si pred Vianocami pripomíname: Ondrej, Barbora, Mikuláš či Lucia. Deťom vysvetlíte vianočné symboly ako je Betlehem, strom, imelo, ryba, zvieratá či darčeky. Obsahuje dokonca pár znotovaných vianočných kolied, ktoré sa môžete spoločne naučiť zahrať i zaspievať. A ak ste ešte nikdy nerobili snehuliaka z bielej ponožky, nájdete tu skvelý a jednoduchý návod. Kniha obsahuje veľa podnetného a zaujímavého textu s menšími ilustráciami. Je obohatením pre čítajúceho aj pre tých, čo počúvajú.

Prečítajte si, aké zvyky a tradície boli typické na Luciu na Slovensku.

Tajný vianočný hosť

Kniha s krásnymi ilustráciami a nádherným príbehom. Dojímavý príbeh plný lásky, ktorý deťom povie o dôležitosti tých správnych hodnôt. Posolstvo Vianoc odovzdáva krásnou a jedinečnou formou. Z ilustrácií je deťom možné vysvetliť tradície vianočnej výzdoby či jedla.
Medveď, ktorý ešte nikdy nezažil Vianoce, lebo ich vždy prespal. Aké boli Vianoce pre neho tentokrát, keďže sa nestihol uložiť na zimný spánok?
Vhodné pre menšie deti už od 2,5 roka.

Nečakaný vianočný list

Trpezlivý a pokorný medvedík Puk stále dúfa, že aj on raz dostane poštu. Čo myslíte? Dostane ju alebo bude aj na konci príbehu stále smutný? Spoluprácou viacerých zvieratiek, napríklad aj vtáčika orieška, ktorého vianočné želanie je, aby mohol niekedy vianočný list doručiť, sa to nakoniec podarí. Deťom kniha ukazuje príklad dobrých vlastností hlavných postavičiek, od odvahy, túžby robiť dobro až po dôveru aj tým malým a slabým. Ilustrácie sú na robené na celé strany, dodávajú však nádych vianočnej atmosféry pre deti. Podnecujú deti k prerozprávaniu príbehu aj ich vlastnými slovami.
Vhodná taktiež pre menšie deti od 2,5 – 3 roka.

Najkrajší dar na svete

Nádherná vianočná rozprávka o sile, zdolávaní prekážok  a čare skutočného priateľstva. Ráno po Štedrom dni leží pod stromčekom nádherne zabalený darček. Nepatrí však Eme ani Mackovi. A tak sa spolu vyberú hľadať majiteľa záhadného balíčka. Rozhodnú sa vydať sa na cestu a zásielku doručiť. Musia však zdolať víchricu, záveje či nebezpečenstvo chodníkov.. Na začiatku cesty vôbec netušia, že je to ten najkrajší dar na svete. Kniha je odporúčaná aj detskými psychológmi. Dokáže chytiť za srdce deti aj rodičov.
Vhodná pre deti od 3 – 4 rokov.

The NATIVITY – The story of Baby Jesus

Kniha s jednými z najkrajších ilustrácií príbehu narodenia dieťaťa Ježiška. Na 27 stranách zachytáva biblický príbeh narodenia, od zjavenia anjela Gabriela, cestu do Betlehema na oslíkovi až po samotné narodenie v chudobnej maštali. Návšteva troch kráľov s darmi ako zlato, kadidlo a myrha tvorí záver knihy. Kniha je písaná v angličtine, obsahuje však minimum textu. Na každej strane je jedna – dve vety. Na základe obrázkov sa príbeh dá krásne prerozprávať vlastnými slovami. Ilustrácie sú naozaj neskutočne dojemné a iné ako vo väčšine kníh s vianočnou tematikou.

Mimi a Líza – Záhada vianočného svetla

Myslíte si, že to kniha len pre dievčatá? Opak je pravdou. Populárna Mimi a Líza o dvoch kamarátkach je plná zábavy, citu a porozumenia. Vianočná tematika, kde je jednou z hlavných hrdiniek slepé dievčatko, poukazuje na fakt, že aj vidiaci môžu byť slepí a naopak. Deti pri čítaní takmer nedýchajú. Z čítania má dobrý pocit aj dospelý čitateľ, text je písaný pútavo. Celú knihu sprevádzajú krásne ilustrácie.

Čo odporúčajú známe blogerky?

Dedinská mať s deťmi má obľúbenú knihu Zasnežené rozprávky. Obsahuje krásne ilustrácie, milé kratučké príbehy plné kamarátstva a snehu. Hlavnými hrdinami sú malé zvieratká. Kniha nie je vyslovene vianočná, ale ideálna v rámci zimnej atmosféry – zimné príbehy, sneh, sneženie a podobne.
Kari_matka odporúča personalizované knihy pre deti. U nich vo vianočnom období čítajú „Karolko a Tánička vo vianočnej rozprávke“ a „Karolko a Tánička vo vianočnej dielni“.  Každé dieťa prežíva tak vianočný príbeh jedinečne a osobne. Ide o dvojdielnu „ságu“, ktorá však funguje aj jedna bez druhej. Deti tieto knihy majú veľmi rady a mimoriadne sa im páčia. Príbehy a ilustrácie sú naozaj veľmi pekne spracované. Personalizácia predstavuje príjemný bonus.

Ilustračná foto: www.pixabay.com

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár