Začnite písať

RODIČOVSTVO VZŤAHY

Tradičná rodina je základom zdravej spoločnosti. Alebo?

Ľudstvo sa mení a s ním aj jeho základné bunky, rodiny. Kým kedysi sa za rodinu považoval klasický model otec, mama a deti, dnes už to nie je celkom tak. Kým kedysi vládol rodine i svetu silný patriarchát, v súčasnosti sa rozdiely stierajú a občas je skutočne náročné sa v tom zorientovať.

Aj dvaja sú rodina

Poznáte ten film? Romantická komédia, kde sa muž stane zo dňa na deň otcom malého dievčatka. Po počiatočných rozpakoch a zakopnutiach je z nich zohratá dvojica a spolu čelia väčším či menším výzvam. Takýto obraz môžeme vidieť čoraz častejšie aj v reálnom živote. Rodič, ktorý je na dieťa či deti sám, by svoj život možno neopísal ako romantickú komédiu.

Je však faktom, že rozvod v dnešnej dobe nie je ničím výnimočným, a kým niektoré páry sa snažia o striedavú starostlivosť, ktorá im má zabezpečiť spravodlivé rozdelenie času s deťmi, iní sa rozídu a dieťa väčšinou vychováva mama.

Podľa štatistík sa rodičia v takejto rodine najviac boria s pocitmi samoty a neistoty, či s finančnými problémami, deti, ktoré vyrastajú s jedným rodičom mávajú zhoršený prospech v škole a psychické problémy. Tak vravia tabuľky a čísla, za každým číslom sa však skrýva príbeh, a niekedy je odísť to najlepšie riešenie.

Dvaja otcovia, či dve mamy

Slovenský zákon právne neupravuje vzťahy medzi osobami rovnakého pohlavia, ani zväzok uzatvorený mimo územia našej krajiny. Taktiež registrované partnerstvá homosexuálov u nás nemajú právnu úpravu. Manželstvo je podľa Ústavy Slovenskej republiky zväzkom muža a ženy.

Naše úrady neuznávajú rodné listy, kde sú uvedení rodičia rovnakého pohlavia. Homosexuáli si nemôžu adoptovať dieťa, no môže si ho adoptovať osamelá osoba, pričom úrady sa nesmú pýtať na jej sexuálnu orientáciu. Veľa zákonov a predpisov, v praxi to znamená, že za rodinu je považovaný tradičný zväzok muža a ženy, a tak sa s takouto rodinou u nás stretnete len veľmi ťažko.

Rodina bez detí

Takú rodinu ste možno stretli skôr, než homosexuálny pár s dieťaťom. Je totiž mnoho párov, ktoré žijú v bezdetnom manželstve. Nie preto, že nemôžu mať deti. Skrátka ich nechcú. Alebo sa pre ne „ešte nerozhodli“.

coupleDôvodov je veľa, no môže za to určite i fakt, že žijeme v hektickej dobe, robíme rýchlu kariéru a siahame po najvyšších métach v snahe mať sa dobre. A tak idú dni, mesiace i roky a mnohí zistia, že tento štýl života je svojim spôsobom pohodlný, že majú svoju rutinu, návyky a vlastne im nič nechýba. Majú slobodu v rozhodovaní o čosi väčšiu ako ich rovesníci, ktorí prispôsobujú svoj rytmus života deťom.

Je bezdetný manželský pár rodinou? Ak by sme opäť nazreli do zákonov, hlavným účelom manželstva je založenie rodiny a výchova detí. Ak sa na to pozrieme cez srdce, tak manželia, ktorí žijú v láske a podporujú sa, sú si i najbližšou rodinou.

Zamyslenie na záver

Existuje teda ešte niečo ako tradičná rodina, alebo si o nej už iba budeme čítať z náučnej literatúry? Je tradičné videnie rodiny ako otca, mamy a detí dôležité, alebo ho možno skresľovať? Stačí spoločný život v láske k tomu, aby sme ho mohli nazývať rodinným životom? A naopak, je tradičná rodina zárukou šťastného a naplneného života?

Prečítajte si tiež o tom, že stať sa rodičom neznamená povedať NIE svojim snom.

Mnoho otázok, na ktoré je ťažké jednoznačne odpovedať. Väčšina z nás vyrastala v tradičnej rodine, a nie je málo takých, ktorí si i napriek tomu do života vzali mnoho blokov, bolestivých spomienok, či psychické problémy. Obraz tradičnej rodiny je postavený na piedestál ako ideál, ale keď si založíme vlastnú tradičnú rodinu, často pod návalom každodenných povinností a problémov zistíme, že tento ideál je nedosiahnuteľný. Ten dokonalý obraz nás často drží pokope, núti robiť ústupky voči sebe a svojmu vnútru, či žiť v nešťastných zväzkoch. Napriek tomu je symbolom sily, vzájomnej blízkosti, odolnosti a pevnosti. Základná stavebná bunka celej spoločnosti.

Zdroj foto: pixabay.com

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár