Začnite písať

AKČNÉ TIPY INŠPIRÁCIE RODIČOVSTVO

Ako zvládnuť online výučbu a ešte si to aj užiť?

online vyučovanie

Situácia otvoreniu škôl zatiaľ nepraje. Mnoho rodičov a detí sa tak denne potýka so zvládaním online výučby zo svojich domovov. Pre niekoho je to už bežná súčasť dňa, iní si stále hľadajú systém, ako to celé zvládnuť.

Kým zo začiatku si deti predĺžené „prázdniny“ užívali, možno im po tak dlhom čase škola už začala aj chýbať. Najmä však kolektív kamarátov. Navyše samotné prostredie školy vytvára stimuly podnecujúce učenie, kým doma musíme dieťaťu vytvárať na to vhodný priestor a čas. Nie každý máme k tomu ideálne možnosti alebo podmienky. PaedDr. Slavomíra Černáková, autorka projektu Duše naše, si pre rodičov a ich deti pripravila niekoľko tipov, ako online výučbu zvládnuť doma v pohode.

 

Ako môže rodič pomôcť dieťaťu užiť si online výučbu?

  1. Umožnite mu pripojiť sa aspoň 10 minút pred začatím online výučby. Porozpráva sa so spolužiakmi, naladí sa a tým aj na diaľku rozvíja svoje vzťahy.
  2. Poskytnite mu priestor, kde nebude rušené.
    Pozornosť dieťaťa je veľmi prchavá, preto mu doprajte pokoj a ticho. Čas tak bude môcť využiť efektívne (a aj vy 🙂 ).
  3. Ak to nie je možné (musíte byť v jednej miestnosti), odporúčame:
    • ticho sedieť a venovať sa tomu, čo neruší pozornosť dieťaťa (prečítajte si knihu, lúštite krížovku, pracujte na počítači čokoľvek, pri čom potrebujete ticho aj vy).
    • dieťaťu neraďte, keď dostane od učiteľky otázku. Učíte ho tým samostatnosti a pre učiteľku sú reakcie a znalosti dieťaťa dôležité.
    • slúchadlá – veľmi užitočná pomôcka. Okrem lepšieho ozvučenia majú aj psychologický efekt – umožňujú “odpojiť sa” od okolia a tým zvýšiť sústredenie sa dieťaťa.
  4. Po skončení vyučovania sa pýtajte, napríklad:
    ⭐ Aké bolo vyučovanie?
    ⭐ Čo nové si sa naučil/a?
    ⭐ Ako sa majú spolužiaci?
    ⭐ Čo sa ti podarilo?
    ⭐ Čo by si si potreboval/a ešte precvičiť?
    ⭐ Čo ťa čaká zajtra?

Prejavenie záujmu o štúdium, získané znalosti, úspechy či neúspechy, rozvíja u dieťaťa kritické myslenie, sebahodnotenie, cieľavedomosť, zodpovednosť za vykonanú prácu.

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár