Začnite písať

ROZHOVORY

Lucia Jarábková z Mamavie: Táto doba zmenila moje myslenie a dala mi odvahu splniť si svoj dlhodobý sen

Doba, ktorú žijeme, je náročná, no mnohým z nás poskytla viac času a splnenie si snov. Jednou z nich je aj akčná mama, blogerka  Lucia Jarábková, ktorá nabrala odvahu a svoju dlhodobú túžbu premenila na realitu. Založila firmu a otvorila vysnívaný eshop  Messybrassy.  Ako zvláda skĺbiť vlastnú značku, prácu na plný úväzok a rolu mamy? Nechajte sa inšpirovať.

 

1. Ahoj, ako sa máš?

Ahoj, mám sa v rámci možností a vzhľadom na aktuálnu situáciu dobre. Neustále si opakujem, že najdôležitejšie je, že sme zdraví.

2. Máme za sebou vianočný čas, ako ste ho doma strávili?

Veľmi rýchlo to ubehlo, asi ako každý rok. Strávili sme ho v bubline s najbližšou rodinou. Oddychovali sme, hrali spoločenské hry, jedli, pozerali rozprávky a zase jedli.

3. Celá doba, v ktorej aktuálne žijeme, zasiahla asi každú z nás. Ako túto korona situáciu vnímaš ty? Zmenila ťa v niečom?

Táto situácia je náročná pre každého z nás. Ja sa snažím myslieť čo najviac pozitívne, nesledujem každý deň správy a snažím sa vyhľadávať iba tie podstatné informácie. Asi ako každému veľmi mi chýba sociálny kontakt, pravidelné aktivity a „normálny život“. Táto doba zmenila moje myslenie a dala mi čas a paradoxne aj odvahu splniť si svoj dlhodobý sen, a tým bolo založenie firmy a otvorenie vlastného e-shopu.

4. Si mama malého Lukáška. Máš nejaký tip, ako zvládnuť lockdown s dieťaťom?

Počas prvej vlny, sme boli spolu doma 3 mesiace. Najskôr to bolo náročné, pretože som mala pocit, že nič nerobím poriadne – ani prácu a ani sa nevenujem Lukymu. Časom sme si však našli režim a určili sme si čas, kedy ja pracujem a on sa samostatne hrá, kedy sa hráme spolu a kedy varíme, či ideme von. Nefungovalo to vždy na 100%, ale zvykli sme si. Navyše bola jar, pekné počasie, a tak sa to celé dalo lepšie zvládnuť. Teraz je to horšie, lebo je skoro tma, zima, zväčša bez snehu a s deťmi momentálne vonku nie je veľmi čo robiť.

5. Vždy si túžila byť mamou, alebo to prišlo prirodzene vekom?

U mňa to prišlo prirodzene. Nikdy som nebola ten typ, čo túžil mať svadbu, veľký dom a 4 deti. S manželom sme spolu dlho, užili sme si, čo to pocestovali a pred mojou 30-kou prišla úplne prirodzene túžba založiť si rodinu.

6. Byť mamou je krásne, ale aj náročné. Aké bábätko bol Luky?

Luky bol dobré bábätko, pekne spinkal, bol dobrý papkáč a rád sa vozil v kočíku a výletoval s nami. Boli obdobia, kedy veľa plakal a my sme plakali s ním, ale inak to bolo úžasné bábätko.

7. Prosím, doplň vetu: „Každá mama by mala aspoň raz denne“…

…mať čas na seba a svoje záľuby.

8. Čo ťa naučilo materstvo?

Organizovať si čas a niekedy za 24 hodín stihnúť aj nemožné. A tiež trpezlivosti. Tá bola, a stále je, pre mňa veľkou skúškou ohňom. Človek by neveril, ako ju taký 5 ročný chalanisko dokáže potrénovať.

Ako to tie mamy na materskej všetko stíhajú?

9. Na sociálnych sieťach ťa poznáme z blogu Mamavie. Prečo si začala blogovať?

Z práce som bola zvyknutá na rýchle pracovné tempo a neustále vzdelávanie sa. Po roku doma som sa cítila „nevyužitá“ a prebaľovanie, pranie a varenie ma nenapĺňalo. Navyše som mala pocit, že mám podstatne viac času, ako keď som pracovala. Vždy ma bavil marketing a web dizajn, a tak som začala tieto veci viac študovať. Naučila som sa, kde a ako si dokážem sama vytvoriť vlastnú web stránku, čo je to SEO alebo ako na fungujúci email marketing. Kamarátka si v tom čase založila travel blog a inšpirovala ma. Písanie ma vždy bavilo, urobiť si web bola výzva a mama blogov bolo, v porovnaní s dneškom, veľmi málo. Tak som sa do toho pustila a blog sa stal mojim koníčkom.

10. A čo Instagram, ako ho vnímaš?

Instagram mám veľmi rada. Je to moja obľúbená platforma a kvôli blogu a teraz aj e-shopu na ňom trávim dosť času. Avšak pravidelne si pripomínam, že je to IBA aplikácia v telefóne. Reálny život sa odohráva okolo nás.

11. Pracuješ v oblasti marketingu. Baví ťa to?

Áno, marketing je moja práca aj záľuba. V práci sa však nemôžem veľmi kreatívne realizovať, pretože pracujem pre spoločnosť, v ktorej máme prísne CI (Corporate Identity) a musíme striktne dodržiavať brand dizajn. Vďaka e-shopu sa konečne môžem viac vyžiť a robiť marketing podľa seba a toho, ako to cítim.

12. Len nedávno si si splnila svoj veľký sen. Založila si internetový obchod Messybrassy. Prečo tento názov a čo na ňom mamičky nájdu?

Messybrassy je môj splnený sen. Túžila som po ňom, odkedy mi skončila materská dovolenka, čiže takmer tri roky. Názov vymyslel môj manžel a mne sa hneď zapáčil. Tieto dve slová dokonale vystihujú deti a navyše sa rýmujú. MESSY – neporiadny, špinavý, strapatý, BRASSY – hlučný, drzý, neokrôchaný.

13. Čo všetko obnáša vlastniť e-shop. Je to náročné?

Hlavne veľa času, ktorý je momentálne môj úhlavný nepriateľ. Skĺbiť full time job, e-shop, rodinu a domácnosť dá niekedy zabrať. Spávam 5-6 hodín, ale napriek tomu by som nemenila. Veľmi ma to baví a napĺňa.

14. Aké oblečenie sa ti páči na deťoch?

Páči sa mi jednoduchosť a prírodné farby. Mám rada, keď sa jednotlivé kúsky ľahko kombinujú a pekne spolu ladia. Uprednostňujem kvalitu, ale napríklad veci do škôlky nakupujem bežne v reťazcoch. Mám hyperaktívneho chalana, ktorý sa váľa po zemi, pravidelne chodí s roztrhanými kolenami, deravými tričkami a špinavý až na chrbte. Takže tu nie som tak striktná, ale aj škôlkové outfity musia byť pohodlné a jednoduché.

15. A ty? V čom sa cítiš najlepšie?

U mňa platí to isté. Jednoduchosť a kombinovateľnosť. Rada nosím jeansy, s manželom sme maniaci na tenisky a milujem svetre. Radšej si kúpim menej a kvalitne. Nepotrebujem mať plnú skriňu vecí, ktoré nevynosím, lebo som ich kúpila bez rozmyslu v zľave. Keď idem do obchodu, väčšinou viem čo hľadám. Nie som veľmi na módne výstrelky, aj keď občas sa nechám strhnúť.

Módna blogermama Fashionspy: Mamy svoj vzhľad vedome nezanedbávajú. Je to len otázka priorít

16. Ak by si charakterizovala svoj životný štýl?

Aktívny a rýchly…Občas sa snažím spomaliť, ale nikdy ma to nebaví a nevydrží mi to dlho.

17. Vedela by si si predstaviť žiť aj inde, ako na Slovensku?

Momentálne nie, ale nikdy nehovor nikdy. S manželom (vtedy ešte priateľom) sme si skúsili život v Anglicku a neboli sme tam moc šťastní. Bola to však dobrá škola života. Aktuálne si neviem predstaviť život inde ako na Slovensku, chýbala by mi rodina, a keďže som začala podnikať, drží ma tu aj práca.

18. More alebo hory?

To je ťažká otázka, lebo milujem oboje. V lete more, v zime hory.

19. Čaj alebo káva?

Jednoznačne káva.

20. Sladké alebo slané?

Sladké.

21. Akú hudbu si naposledy počúvala?

Lukyho výber na Spotify a teda aktuálne jeho obľúbených Glass Animals. Ale mám rada emotívnu a možno občas depresívnu hudbu ako napríklad Woodkid, Kid Cudi alebo úžasný projekt producenta NobodyListen – VR/NOBODY.

22. Máš najobľúbenejšiu knihu?

Momentálne mám čas čítať iba s Lukym detské knihy. Takže tých by som ti vedela vymenovať desiatky. Ale v detstve a puberte som veľa čítala, mala som rada detektívky a skutočné príbehy. Snáď si na to v blízkej dobe nájdem čas a k čítaniu sa opäť vrátim.

Prečo je dôležité, aby sme si s deťmi čítali?

23. Keby si mala povedať tri najdôležitejšie veci, ktoré ťa život naučil. Ako by zneli?

Empatia, viera v seba samú a trpezlivosť.

24. Chcela by si sa v živote živiť niečím iným ako tým, čo robíš teraz?

Nie, chcem sa živiť naďalej marketingom. Ale chcela by som pracovať sama na seba a určovať si pracovný čas. Aktuálna práca ma baví, ale zároveň limituje časom, ktorý tam musím stráviť. Mojím snom je raz naplno podnikať: e-shop plus freelance marketing.

25. Ako si predstavuješ šťastie?

Keď sa povie šťastie, predstavím si seba v spoločnosti mojich dvoch chalanov pri nejakej aktivite, ktorá nás spája a spoločne baví. Ako napríklad snowboarding alebo longboarding. Ale šťastná by som určite bola aj sama niekde v teple na lehátku s chladeným drinkom v ruke. 😉

26. Čo je zmyslom tvojho života?

Momentálne určite môj syn a moje druhé dieťa e-shop Messybrassy.

27. Tvoj najobľúbenejší šport?

Snowboarding, longboarding, korčule, paddleboarding, plávanie. Je toho veľa. Pohyb ma baví.

28. Akého jedla sa nevieš dojesť?

Maminho segedínu. Ten doma nevarím, keďže moji chalani ho neľúbia.

29. Prosím, doplň vetu: „Myslím, že ženy by boli spokojnejšie než sú, keby…

…boli ohodnotené rovnako ako muži a neboli občas podceňované. A ešte keby sa samy toľko neporovnávali a neverili všetkému, čo vidia na sociálnych sieťach.“

30. Chcela by si byť práve v tento moment niekde inde, kde práve si?

Áno, na horskej chate uprostred ničoho, pri krbe a s pohárom vína v ruke.

31. O čom momentálne snívaš?

Snívam o návrate do normálu. Snívam o tom, aby opäť spustili lyžiarske strediská, aby sme mohli ísť s mužom na večeru a do kina, aby som v lete mohla ísť na festival alebo aby som mohla Lukyho vziať na trampolíny, či do bazénov. Snívam o tom, aby mi neprišlo divné, ak v telke uvidím záznam z koncertu a prvé čo mi napadne je, že preboha toľko ľudí pohromade a oni nemajú rúška.

32. Čo si praješ v roku 2022?

Čiastočne je odpoveď v predchádzajúcej otázke. A k tomu si prajem, aby ľudia boli k sebe viac empatickí a ohľaduplní. Aby viac používali rozum a nenechali sa strhnúť davom. Ďakujem krásne za túto možnosť a prajem všetkým hlavne veľa zdravia a pozitívnu myseľ.

 

Lucku môžete sledovať na jej Instagrame.

Značku Messybrassy nájdete na krásnom webe.

Dá sa v rozhovore položiť až 32 otázok? Prišli sme na to, že aj keď sa zdá, že nie, ide to. My mamy sa vieme totiž rozprávať celé hodiny. Okrem detí máme svoju prácu a veľa iných aktivít. Sme akčné, rozlietané, a okrem toho sme aj ženy a manželky. Systém rozhovorov #32otazokpre je jasný: 32 otázok pripravených na telo pre každú akčnú mamu. Tá by mala odpovedať bez veľkej prípravy, môže odpovedať jednoslovne, či dokonca otázku odmietnuť. 32 otázok bude ale vždy položených.

Tagy
Barbora Jelinek

content creator, copywriter, @akcnemamy, @prezdraviezeny, influencer

  • 1

Zanechaj nám svoj komentár