Začnite písať

ROZHOVORY VZŤAHY

Rebelžena Zuzana Deáková: Ľúbte sa a pracujte na svojej ženskej sile

Rebelžena Zuzana Deáková (alias Rebelmama) je mamou dvoch detí Rebeky (4 r.) a Branka (2 r.). Pochádza z Bratislavy a pred nástupom na materskú dovolenku, pracovala vo svadobnom salóne. Jej úprimnosť, otvorenosť a autentickosť otvára dvere a trináste komnaty ženám o témach, ktoré často zametáme pod koberec. Prijatie samej seba, chudnutie, aj to, že byť mamou ide občas na nervy. Začítajte sa do rozhovoru špeciálne pre Akčné mamy so Zuzanou Deákovou.

Zuzana, na sociálnych sieťach vystupuješ ako Rebelmama, neskôr Rebelžena. Zrejme máš rebelanstvo v krvi. Prečo si sa rozhodla rebelovať?

Nešlo ani tak o rebelanstvo, ale skôr o zameranie môjho blogu. Nemala som už pocit, že chcem ďalej riešiť mama témy, ukazovať svoje deti na internete. Predovšetkým som sa chcela venovať iným témam, ktoré riešia všetky ženy, nie len mamky.

Z tvojej komunikácie vždy sála úprimnosť a otvorenosť. Nebála si sa otvorene zdieľať pocity z materstva, o dojčení, o vyhorení. Búraš tú pomyselnú sieť dokonalosti, ktorá útočí na mamy zo všetkých strán (väčšinou sa všetci tvária, že všetko je super, bez problémov, neskutočné reality postujú na siete….).

Zuzana Deáková, rebelžena, rebelmama

Rebelžena Zuzana Deáková

Nie je moja méta ukazovať dokonalosť. Z tej dokonalosti, ktorá na nás číha z rôznych profilov, majú ľudia tak maximálne depresie. Pozrieš si dokonale upravené detské izbičky, deti, ktoré s mamkami pečú muffiny alebo sú vždy dokonale nastajlované a čo si povieš? No asi, že kde nastala chyba, že u teba v detskej vybuchla bomba, tvoje dieťa nie že nepečie, ono ani nechce jesť a to nové tričko, čo si mu kúpila, je v sekunde zašpinené nejakým jedlom, ktoré nejde vyprať.

Na čo vytvárať ilúziu niečoho, čo neexistuje?

Nestretávaš sa s tým, že dostávaš nevyžiadané rady, prípadne hejty, ako by si čo mala a nemala robiť a podobne?

Denne :). Ale ďakujem Kristíne Tormovej, že mi poradila odpovedať na tieto správy a komentáre až na druhý deň, vďaka čomu si na to už ani nespomeniem. Predtým som išla vždy do otvoreného konfliktu a napísala som o tom minimálne tri statusy. Netvrdím, že ma to už nedokáže rozhodiť, a v prípade naozaj nepríjemného hejtu idem vždy do bitky. Nečakám ani minútu, nie ešte deň. 😀

Pred vypuknutím pandémie si chodila na burlesque kurzy. Venovala si sa tomu aj pred deťmi, alebo si čaro spoznala až ako mama?

Presne si nespomínam, kedy som pričuchla prvýkrát k burlesque, ale intenzívne som začala chodiť na kurzy po prvom dieťatku. Potom mi manžel napiekol v pekárničke Brančiho (pozn. redakcie: druhý syn) a bolo dochodené. Predsa len opätky, bruško a sexi pocit nejdú dokopy. Po druhom dieťatku som sa vrátila opäť, ale keďže je stav v krajine aký je, tak sa k nemu vrátim zase po tomto chaose.
Samozrejme burlesque kurzy odporúčam každej žene, či je sebavedomá alebo nie, pretože objaviť v sebe tú ženskú silu je na nezaplatenie.

Kedysi si sa venovala predaju tričiek, detskej kolekcie, móde pre mamičky. Čomu sa venuješ teraz?

Och áno, počas mojej materskej dovolenky (na ktorej som už štvrtý rok) som bola naozaj aktívna a vymýšľala nové projekty. Je úžasné, ak sú ženy akčné. Nájdu si niečo, čo ich baví a spoja to s podnikaním. Obdivujem všetky akokoľvek akčné maminy.
Momentálne si užívam dve deti doma a myslím len na to, ako už budem chvíľku sama, aby som mohla premyslieť, do čoho ďalšieho sa pustím.

Čo je pre teba osobne najväčšou výzvou materstva?

Zuzana Deáková, rebelžena, rebelmama, rodina

zdroj foto: Silvia Karásková

Aby deti prežili deň. 😀 Srandujem. Ale nie, je to naozaj tak.

Mám pocit, že každému rodičovi ich dieťatko nadelí inú výzvu. Vaše deti na vás vytiahnu všetkých kostlivcov zo skrine.
Na mňa vytiahli najväčšiu výzvu a tou je trpezlivosť. Stále sa učím a deti ma stále skúšajú.

Ako by si ty sama charakterizovala Zuzanu Deákovú ako rebelmamu a rebelženu?

Rebelmama bola večne sa sťažujúca žena, ktorá nebola s ničím spokojná a skrývala to za humor.
Rebelžena hovorí o všetkom, pracuje na svojej vyrovnanosti a dosahuje svoje ciele bez neustáleho sa sťažovania.
Obe sú veľmi citlivé, bijú sa za pravdu a túžia po úspechu.

Podarilo sa ti veľmi pekne schudnúť. Netajila si, že to bolo jednoduché a že to predovšetkým závisí od nastavenia v hlave. Ako vnímaš súvis psychiky a chudnutia dokopy?

V prvom rade ďakujem. Rada by som upresnila, že za sedem mesiacov som vďaka strave zhodila šestnásť kilogramov. Psychika a chudnutie, tam je to jednoduchá rovnica. Pokiaľ v hlave nie si rozhodnutá schudnúť, neschudneš. Na druhom mieste je odhodlanie, výdrž, sebazaprenie. Je to náročná cesta, hlavne na psychiku.

Prišiel moment spokojnosti,  keď si sa dopracovala k vytúženej postave? Alebo znova prišiel nejaký červíček nespokojnosti?

Ja som sa napríklad po tom, čo som dosiahla vysnívanú váhu, psychicky zosypala.  Zrazu som bola po 32 rokoch chudá. A čo teraz? Veď toto sa mi nikdy nestalo.  Ja som sa chudá nevidela, bála som sa, čo môžem zjesť, aby som nepribrala a zaklopala som aj ku poruchám príjmu potravy. Dokázala som si to uvedomiť aj vďaka psychoterapeutovi, a tak som dnes tu a pracujem na sebe ďalej. 🙂

Prečo je toľko žien nespokojných samých so sebou? Zdá sa, že muži tento problém nemajú.

Zuzana Deáková, rebelžena, rebelmamaOch, to by si sa divila, koľko mužov je nespokojných so sebou, len o tom toľko nerozprávajú ako my ženy. Prečo je to tak? Vo virtuálnom svete na nás dokonalosť odvšadiaľ vyskakuje. Nikto si nepridáva foto, kde má tri brady, hrbí sa alebo len vyzerá podľa neho hrozne. Potom vyjdeš na ulicu a divíš sa, kto sú všetci tí škaredí ľudia bez filtrov.
Na strane druhej, ak si so sebou nespokojná, tak to zmeň. Samozrejme, nevravím o nekontrolovateľných plastických zákrokoch.

Aký je tvoj nesplnený sen?

Pracovať v rádiu. Napísať knihu. Mať penzión, chatku.

Čomu by si sa chcela venovať, keď budú deti väčšie, resp. už obe socializované v inštitúciách?

Svojim snom. Uvidíme, aká bude situácia, ale chcela by som robiť niečo, čo ma bude baviť. 🙂 Ak ale nebude iná možnosť, zamestnám sa (skoro) kdekoľvek.

Ako by život s tebou charakterizoval tvoj muž?

Prosím, počkaj, spýtam sa ho:
„Lukáš, ako by si charakterizoval život so mnou?“
„Je to jízda.“
„Ale zlato, veď buď normálny.“
„No veď som najšťastnejší muž na svete…“
„Díky láska. Pusu a pac.“

Tvoje životné motto?

Nemám motto. 🙂

Keby si stretla svoje mladšie JA, čo by si mu povedala?

Ahoj, moje mladšie ja. Si super taká, aká si. Ale už sa prestaň predbiehať v tom, kto viac vypije, a radšej študuj angličtinu, nemčinu, francúzštinu a iné jazyky. 🙂

Do čoho momentálne vkladáš najviac svojho úsilia, svojej energie?

Zuzana Deáková, rebelžena, rebelmama

Rebelžena Zuzana Deáková

Do mojich detí. Veľmi by som bola šťastná, keby z nich vyrástli dobrí ľudia, ktorí sa neboja povedať svoj názor.

Okrem detí sa venujem blogu a chystám veľa nového, čo nemôžem teraz prezradiť. 🙂 Spýtaj sa ma o mesiac. 🙂

Po Novom roku si viaceré ženy inšpirovala očistou, ktorú si podstúpila aj ty sama. Schudla si za sedem dní skoro 6 kg. Čo bolo na tom najťažšie? Nevracia sa tá váha pomaličky naspäť?

Toto bolo veľmi silné. Zapojilo sa a stiahlo si očistu 613 žien. Ja som odpadla.
Čo sa týka toho rýchleho schudnutia. Je to preto, lebo ja už na tejto strave fungujem vyše pol roka a keď som si od nej odskočila ku alkoholu a nezdravým veciam, tak sa to na mňa za mesiac nalepilo. ALE! Keďže v mojom tele už funguje všetko ako má, tak tých 6 kg bol iba obsah čriev a na tuku som nedala ani gram hore. Toto treba povedať, pretože si potom ženy myslia, že očistou schudnú 30 kg a potom môžem jesť všetko, čo nezje mňa. Nie. Je to dlhodobý proces nastavenia tela, po ktorom si môžeš dať aj niečo nezdravé.

Tvoj odkaz pre akčné mamy?

Ľúbte sa a pracujte na svojej ženskej sile. 🙂
Rebelženu Zuzanu Deákovú môžete sledovať aj na Facebooku alebo Instagrame.
Zdroj foto: Lucia Pravňanská
Tagy

Zanechaj nám svoj komentár