Začnite písať

AKČNÉ TIPY INŠPIRÁCIE RODIČOVSTVO

Moderátorka Lucka Hurajtová: Aby deti nezabudli gramatiku, načítala som im diktáty

hurajtova

Pamätáte si na hodiny slovenského jazyka na základnej škole? Pravidelnou súčasťou boli samozrejme aj diktáty, ktoré mali otestovať úroveň znalostí gramatiky každého žiaka. V aktuálnej dobe online vyučovania je to skôr na rodičovi, aby skontroloval, či jeho dieťa ovláda správne zapísať hovorený text. 

So šikovnou pomôckou pre rodičov prišla aj akčná mama, moderátorka a redaktorka Lucia Hurajtová, ktorá na svojom Youtube kanáli Na rodičovskej dovolenke zverejnila sériu diktátov pre 2. stupeň. Táto podpora vychádza z jej vlastnej iniciatívy a my veríme, že bude prínosná nielen rodičom, ale aj samotným žiakom. Zaujímalo nás, ako vlastne tento nápad vznikol, preto sme Lucku trochu vyspovedali.

Prečo si sa rozhodla nadiktovať diktáty? Ako vznikla celá myšlienka?

Mám podcast Na rodičovskej dovolenke. Rozhovory s inšpiratívnymi rodičmi zverejňujem aj na Youtube, aby si mohli ľudia pozrieť aj zákulisie nahrávania, aj to ako vyzeráme. Počas lockdownu som rozmýšľala nad tým, ako môj kanál obohatiť, aby bol užitočný nielen pre rodičov, ale aj pre ich ratolesti, a tak som načítala niektoré rozprávky do audiopodoby.

Keďže žiaci sú už dlho doma a školy stále nie sú otvorené, povedala som si, že by som rada nejako odbremenil rodičov a na druhej strane, aby deti nezleniveli a nezabudli na gramatiku, a tak som sa rozhodla načítať im diktáty. Pre druhý stupeň preto, lebo títo žiaci sú už doma oveľa dlhšie a najmä sú už rozumnejší a netreba im to úplne pomaly diktovať. Dohodla som sa teda s vydavateľstvom Taktik, ktoré mi poskytlo učebnice, ktoré napísali odborníci.

Ako vznikol portál Zavretá škola, ktorý pomáha rodičom pri online vzdelávaní?

Kde ich rodičia môžu nájsť?

Rodičia nájdu diktáty na mojom Youtube kanáli Na rodičovskej dovolenke a tiež na Spotify ako audioverziu s rovnomenným názvom. Vo video podobe sú diktáty aj pekne graficky spracované, aby sa deťom páčili.

Dajú sa diktáty po napísaní aj niekde skontrolovať?

Diktáty si môžu rodičia, žiaci aj učitelia skontrolovať na Instagrame a tiež na rovnomennej stránke na Facebooku, kde následne zverejňujem diktované texty.

Aké boli zatiaľ ohlasy od rodičov?

Ohlasy od rodičov boli úžasné. Ďakovali mi veľmi za pomoc, že im to teda veľmi pomôže. Ozvala sa mi dokonca mamička, ktorá je cudzinka a sama mi napísala, že ona ich číta chybne, a preto jej spisovná slovenčina pomôže. Napísala mi aj učiteľka, ktorá veľmi ďakovala za pomôcku pre jej žiakov. Online diktáty sa totiž dajú využiť nielen doma, ale aj v škole. Zároveň sa aj rodičia a učitelia môžu naučiť spisovne rozprávať a tiež si spolu s dieťaťom vyskúšať, či tiež dobre ovládajú gramatiku, keďže niektoré diskusie dospelákov sú na zaplakanie, čo sa týka pravopisu. Navrhujem si dať súťaž s dieťaťom, kto z nich napíše diktát správne.

Máš v pláne pokračovať s podobnými videami?

Mám plán aj naďalej vzdelávať ľudí rozprávať spisovne po slovensky a naučiť ich gramaticky správne písať, keďže mne diktáty nikdy nerobili problém, a okrem toho som už pätnásť rokov moderátorka a redaktorka, tak už som sa niečo naučila.

Načítanie diktátov však nie je vôbec také jednoduché, ako sa zdá. Všetkých 20 diktátov som čítala a nahrávala naraz v jeden deň. Na konci mi už odchádzal hlas a nevládala som. Vložila som do toho veľa energie, v závere som už bola veľmi unavená. Po prečítaní diktátov pre konkrétny ročník som sa musela zakaždým prezliecť a zmeniť účes.

Tiež som si musela dávať veľký pozor na to, aby som čítala spisovne, bez prízvuku a so správnym spodobovaním. No a neskôr som si to sama zostrihala a distribuovala. Už teraz si odo mňa pýtajú aj diktáty pre prvý stupeň. Záleží na tom, či sa mi podarí zohnať adekvátne učebnice.

 

Série diktátov pre jednotlivé ročníky nájdete na kanáli Na rodičovskej dovolenke na Youtube alebo na Spotify.

Lucku môžete sledovať ja Facebooku alebo Instagrame.

Učebnice Hravé diktáty poskytujú množstvo ďalších diktátov na precvičovanie kompletného učiva slovenčiny 2. stupňa ZŠ.

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár