NAČÍTAVAM

Začnite písať

MAGAZÍN RECEPTY

Sviatočné pečené kurča v brusnicovej marináde

Redakcia
Share
kurča

Receptom som sa inšpirovala v jednom časopise a hneď ma zaujal. Kombinácia jemného kuracieho mäsa s trpko-nasladlou chuťou brusníc tak akosi pasuje k tomuto obdobiu.

Príprava je veľmi jednoduchá a v podstate sa všetko pečie v jednom pekáči, čo považujem vždy za veľkú výhodu. Okrem toho použitá zmes byliniek naozaj úžasne prevonia pri pečení celú miestnosť.

PODPORTE združenie Akčné ženy a podnikanie žien na Slovensku



Suroviny:

1 stredné kurča (alebo môžete použiť aj kuracie stehná horné)

2 strúčiky cesnaku

1/4 šálky balzamikového octu (môžete nahradiť šťavou z 1 citróna)

3 lyžice extra panenského olivového oleja

1 lyžica sójovej omáčky

1 a pol šálky brusníc (ak nezoženiete čerstvé alebo mrazené, pokojne použite sušené)

1 lyžica tymianu

1 lyžica nakrájaného rozmarínu

maslo na vymastenie pekáča

soľ, korenie

Postup:

V kuchynskom robote rozmixujeme cesnak, balzamikový ocot, olivový olej, sójovú omáčku a pol šálky brusníc na hladkú marinádu.

Kurča (alebo kuracie stená) dáme do väčšej nádoby alebo do igelitového vrecka a zalejeme marinádou. Necháme odstáť v chladničke aspoň 1 hodinu.

Rúru si predhrejeme na 190 stupňov Celzia. Vhodný pekáč si vymastíme maslom. Kurča vyberieme z marinády, dáme ho na pekáč a posypeme tymianom, rozmarínom, soľou a korením z oboch strán. Zvyšné brusnice nasypeme okolo.

Kurča pečieme cca. 30 minút chrbtom hore. Potom ho otočíme, výdatne potrieme zvyšnou marinádou a necháme dopiecť podľa veľkosti kurčaťa, minimálne však 30 minút. Posledných 10 minút pečenia môžeme kurča odkryť a nechať zapiecť na vyššej teplote, ak chceme získať chrumkavú kôrku.

Podávame s pečenými zemiakmi, ktoré si môžeme upiecť priamo v pekáči s kurčaťom alebo s ryžou či bulgurom.

 

Ak vám ešte zvýšia nejaké brusnice, vyskúšajte aj túto skvelú tortu. 🙂

Bezlepková orechová torta s gaštanovým krémom a brusnicami. Toto musíte vyskúšať!

 

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár

Your email address will not be published. Required fields are marked *