Začnite písať

AKČNÉ TIPY RODIČOVSTVO

6 tipov na zvládnutie hádok medzi deťmi

Zamysleli ste sa už niekedy nad tým, že by hádky mohli priniesť deťom aj benefity? Trénujú si argumentáciu, vyjadrujú svoje pocity, emócie. Ich osobnosti sa hádkami pripravujú do sveta dospelých, aby sa vedeli „obrániť“. Ako však prežiť súrodenecké hádky? Čo zaberá? Ponúkame 6 tipov na zvládnutie hádok medzi deťmi.

Zvládnuť únavu na konci dňa

Naučiť sa rozpoznať čas únavy je základom pre udržanie pokoja. Snažme sa únave vyhnúť, respektíve nečakať v tom čase od detí rozumné správanie. Ak je to možné, pripravme si veci vopred a včas. Inkriminovaný čas sa snažme stráviť s deťmi.

Hlad je nepriateľom

Hlad, tak ako únava, je rizikový faktor udržania pokoja. Deti s prázdnym žalúdkom sa ľahšie vytočia, reagujú emotívnejšie. Ich reakcie nie sú optimálne. Ak deti zapojíme napríklad do prípravy jedla, rozdelíme im jednotlivé úlohy (nachystanie príboru, prestretie stola), deti nadobudnú pocit dôležitosti. Premeniť podráždenosť na pozitívnu energiu je účinný spôsob ako predísť konfliktom.

Prečítajte si aj päť spôsobov ako zlepšiť vzťahy medzi súrodencami

Nuda je potrebná, ale nie vždy vhodná

Ak vieme, že ak naše deti do seba rýpu a podrývajú sa, ak ostanú v nečinnosti, je vhodné zadať im ľahko splniteľnú a konkrétnu úlohu. Kým napríklad prichystáme večeru, deti môžu niečo nakresliť pre starkú alebo pre pani učiteľku, prípadne postaviť z lega fotoaparát. Ak starší súrodenec už vie čítať, môže niečo prečítať mladšiemu.

„Nedopusťte, aby malá hádka zničila veľké priateľstvo.“

Dalajláma

Rozlíšiť podstatné od nepodstatného

Vo vzťahoch potrebujú istú dávku adrenalínu najmä chlapci. Testovanie rodičovskej trpezlivosti pozná asi každý jeden rodič. Hádky o tom, kto bude kde a vedľa koho sedieť pri stole, v aute a na gauči, častokrát nemajú konca kraja. Deti skúšajú, či určité miesto neznamená privilégium. „Má ma ocko (mama) rovnako rád ako môjho brata (sestru)?“.  Rešpektovanie túžob dieťaťa, nestratenie detskej dôvery a nepodceňovanie detí nám pomáha rozlišovať podstatné veci od nepodstatných.

Prečítajte si aj rozhovor so psychologičkou Martinou Wäldl: Ak sa dieťa pýta, treba mu odpovedať

Nereagovať hneď

Stanovenie si hraníc pomáha nezasahovať okamžite a vždy, keď sa strhne hádka. Známy český rečník Marek Herman hovorí dokonca, až kým „netečie krv“. Samozrejme, toto je na individuálnom zvážení každého rodiča. Je potrebné vypozorovať, kedy je potrebné zasiahnuť. Ideálne po nadýchnutí a narátaní do troch (niekedy aj do desiatich) a vstupovať do hádky s chladnou hlavou so snahou o pochopenie situácie dieťaťa.

„Súrodenci nikdy nie sú sami. Vždy nosia v srdciach toho druhého.“

Dať slovo každému

Obe argumentačné strany v hádke majú právo vyjadriť svoj názor a popis situácie. Napríklad pri starších deťoch sa dá aplikovať hra na súd, kde každý musí obhájiť sám seba. Deti sú spokojné s možnosťou vyjadrenia. Zároveň získavajú odstup jeden od druhého. Pomenovanie situácie a pocitov im otvára nové perspektívy. V procese hádky si rozvíjajú zmysel pre argumentáciu.

Bonus tip na záver: Nezabúdajme deťom poukazovať na pozitíva súrodeneckého vzťahu. „Ste dvakrát silnejší“, „Je vám veselo, máte sa s kým hrať, pomôcť si, zasmiať sa.“

Ktoré z uvedených tipov na zvládnutie hádok fungujú u vás doma?

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár