Začnite písať

AKČNÉ TIPY CHOROBY ZDRAVIE

Krvácanie z nosa u detí – pričuchnime k nemu

www.akcnemamy.sk: dvojičky

Krvácanie z nosa je podľa ORL u detí veľmi častou komplikáciou. Príčin na pozadí môže byť viacero, najčastejšie sa jedná o príliš slabé žilky v nose, ktoré ešte nestihli dorásť a zosilnieť.

Príliš slabé žily

Tenké a slabé steny žiliek v nose. Potrebujú rásť spolu s dieťaťom a silnieť. V prípade, že má vaše dieťa takýto problém, objavuje sa bežne okolo štvrtého roku života. A potiahne sa to s vami a vašou ratolesťou až do puberty, niekedy i dlhšie. Tenké žilky sú slabé a citlivo reagujú na sucho. Prostredie v nose je potrebné zvlhčovať, pretože suché žily sú náchylné na lámanie. Krvácanie  sa často objaví v čase, keď vaše dieťa trpí vysušenou sliznicou v dôsledku virózy či prechladnutia. Pomôcť môže zvlhčovanie vzduchu, morská voda i špeciálne nosné mastičky.

Zároveň možno žily posilniť i zvnútra, a to dávkou rutínu a železa v kombinácii s vitamínom C.  Tento vitamín, známy tiež pod názvom kyselina askorbová, možno podávať ako doplnok stravy. Najlepšie sa vstrebáva v kombinácii s jedlom, ktoré ho prirodzene obsahuje. Siahnite po jablkách, citrusoch, či kyslej kapuste. Vitamínom C sa nemožno predávkovať, čo telo nezužitkuje, to samo vylúči močom.

Ďalším dôležitým prvkom, ktorý treba pri častom krvácaní z nosa doplniť, je železo. Nachádza sa v hojnej miere v červenom mäse, strukovinách, brokolici, červenej repe, ale aj horkej čokoláde. Lepšie vstrebávanie zabezpečí práve kombinácia s kyselinou askorbovou. Rutín je pre žily veľmi dôležitý, aby ste ho mali dostatok, pridajte do polievky namiesto cestovín napríklad pohánku. Nachádza sa tiež v červených, či čiernych ríbezliach.

Vyskúšajte recept na rýchle pohánkové rizoto.

Aby sa tenké žilky nelámali, je potrebné ich zvlhčovať nielen zvonku, ale i z vnútra. Dbajte preto na dostatočný príjem tekutín a hydratáciu organizmu. Ďalším dobrým krokom je pravidelné otužovanie. To samozrejme prispôsobujeme veku dieťaťa. Je známe, že otužovanie má množstvo benefitov pre zdravie, znižuje riziko alergií, posilňuje žily, i celý lymfatický systém, posilňuje obranyschopnosť organizmu.

Ak sa krvácanie z nosa opakuje, je potrebné navštíviť odborníkov. Môže byť spôsobené tým, že chrasty, ktoré sa v nose po krvácaní vytvoria, nestihnú vyschnúť a odpadnúť. Všímajte si teda, či sa vaše dieťa v nose príliš často nešpára. Praskanie žiliek taktiež môže spôsobiť silný tlak, či náraz. Neraz sa stane, že dieťa, ktoré v noci spí, sa pri otáčaní buchne a ráno nájdete na vankúši červené, ťažko odstrániteľné fľaky.

Za všetkým hľadaj alergiu

detiAk napriek doplnkom stravy a zvlhčovaniu krv z nosa opakovane tečie, môže za tým byť i alergia. Tam kde nepomohlo ORL, môže pomôcť imuno-alergologická ambulancia. Je známym faktom, že pri alergiách dochádza k opuchu nosovej sliznice, a ten je jedným zo spúšťačov krvácania. Vypýtajte si preto u všeobecného lekára výmenný lístok a nechajte vaše dieťa otestovať na alergiu.

Boj s tečúcim nosom je bojom na dlhé trate. Trvá dlho, kým slabé žilky spevnejú, a čím častejšie sa krvácanie opakuje, tým ťažšie sa obnovujú. Tak sa človek ocitá v bludnom kruhu. Vystúpiť z neho možno len pravidelným a dôsledným zvlhčovaním a dostatkom stavebných prvkov a vitamínov, ktoré žilám pomáhajú. Ide o dlhodobú liečbu.

Keď už nič nepomáha a vaše dieťa opakovane krváca, môže to byť znakom iných zdravotných problémov. Je preto nevyhnutné začať pátrať po príčine a zistiť, čo sa nám ten nos vlastne snaží povedať. Požiadajte svojho lekára o kompletné vyšetrenie krvi, prípadne ďalšie odborné vyšetrenia, ktoré môžu odhaliť skrytú príčinu týchto problémov.

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár