Sviatočné pečené kurča v brusnicovej marináde
Receptom som sa inšpirovala v jednom časopise a hneď ma zaujal. Kombinácia jemného kuracieho mäsa s trpko-nasladlou chuťou brusníc tak akosi pasuje k tomuto obdobiu.
Príprava je veľmi jednoduchá a v podstate sa všetko pečie v jednom pekáči, čo považujem vždy za veľkú výhodu. Okrem toho použitá zmes byliniek naozaj úžasne prevonia pri pečení celú miestnosť.
Suroviny:
1 stredné kurča (alebo môžete použiť aj kuracie stehná horné)
2 strúčiky cesnaku
1/4 šálky balzamikového octu (môžete nahradiť šťavou z 1 citróna)
3 lyžice extra panenského olivového oleja
1 lyžica sójovej omáčky
1 a pol šálky brusníc (ak nezoženiete čerstvé alebo mrazené, pokojne použite sušené)
1 lyžica tymianu
1 lyžica nakrájaného rozmarínu
maslo na vymastenie pekáča
soľ, korenie
Postup:
V kuchynskom robote rozmixujeme cesnak, balzamikový ocot, olivový olej, sójovú omáčku a pol šálky brusníc na hladkú marinádu.
Kurča (alebo kuracie stená) dáme do väčšej nádoby alebo do igelitového vrecka a zalejeme marinádou. Necháme odstáť v chladničke aspoň 1 hodinu.
Rúru si predhrejeme na 190 stupňov Celzia. Vhodný pekáč si vymastíme maslom. Kurča vyberieme z marinády, dáme ho na pekáč a posypeme tymianom, rozmarínom, soľou a korením z oboch strán. Zvyšné brusnice nasypeme okolo.
Kurča pečieme cca. 30 minút chrbtom hore. Potom ho otočíme, výdatne potrieme zvyšnou marinádou a necháme dopiecť podľa veľkosti kurčaťa, minimálne však 30 minút. Posledných 10 minút pečenia môžeme kurča odkryť a nechať zapiecť na vyššej teplote, ak chceme získať chrumkavú kôrku.
Podávame s pečenými zemiakmi, ktoré si môžeme upiecť priamo v pekáči s kurčaťom alebo s ryžou či bulgurom.
Ak vám ešte zvýšia nejaké brusnice, vyskúšajte aj túto skvelú tortu. 🙂
Bezlepková orechová torta s gaštanovým krémom a brusnicami. Toto musíte vyskúšať!