Začnite písať

AKČNÉ TIPY CESTUJEME S DEŤMI INŠPIRÁCIE ROZHOVORY

Juraj Šimkovič: Za 30 dní prejdeme 102 hradov, aby sme podporili turizmus na Slovensku

Juraj Šimkovič

Unikátny projekt Za Pokladmi Slovenska v sebe spája niekoľko myšlienok. Za jeho realizáciou stojí skupina nadšencov, ktorí chcú ľuďom ukázať krásy Slovenska, inšpirovať k novým nápadom a zároveň podporiť domáci turizmus, ktorý je v dnešnej dobe tak ťažko skúšaný. Ako vznikol celý nápad a na čo sa v rámci projektu môžu tešiť návštevníci? Vyspovedali sme jeho autora Juraja Šimkoviča.

Ahoj, Juraj, ako sa máš?

Mám sa fantasticky, aj keď s malým smútkom v srdci. Akurát som sa opäť presťahoval domov, aby som mohol svojmu tímu a projektu venovať viac času. Z toho sa teším, lebo budem spávať viac ako 5-6 hodín.

Mohol by si nám pre Akčné mamy predstaviť projekt OZ Cakumprásk Za Pokladmi Slovenska?

Projekt Za Pokladmi Slovenska je o výnimočných ľuďoch a kráse Slovenska. V jednoduchosti prejdeme v lete 2021 hrady, zámky a zrúcaniny, kde nás budú chcieť. Aktuálne ich máme v pláne 102 a dali sme si na to 30 dní. Túžime ukázať ich zaujímavú históriu,  spojiť ju s praktickými informáciami, zábavou, inšpiratívnymi ľuďmi a myšlienkami, ktoré môžu pomôcť k budovaniu silnejších priateľstiev alebo utváraniu tých nových.

Pôjdeme teda 30 dní, prejdeme 102 hradov, otvoríme 90 tém, vytvoríme praktický Hradný denník, rozprávkové knižky o našom maskotovi hradnom škriatkovi, videá o každom hrade a o každom dni našej cesty. Chceme takto inšpirovať ľudí kreatívne myslieť a tvoriť pozitívne veci pre našu domovinu.

šimkovičAko vznikol tento nápad?

S kamarátkou Katkou sme vydali hru Odvážni objavitelia, napísal som knihu Naivná pedagogika z praxe: 15 rokov medzi „malými veľkými“ školiteľmi. Nevedel som zastaviť hlavu a chcel som realizovať mnoho nápadov. Jedným z nich bolo prejsť za jeden školský rok hrady, zámky a zrúcaniny Slovenska. Nakoniec sa nám podarilo prejsť ich 92 a spraviť Slovenský rekord, keď sme ich za 5 dní navštívili 56. Bola to príjemná, ale nepremyslená skúsenosť.

Niečo mi však stále nedalo spávať. „Už sme prešli hradov veľa a vieme, na čo sa máme teraz pripraviť,“ hovoril som si. Rozhodli sme sa skúsiť to ešte raz. Teraz ale s tímom mladých ľudí, ktorým bude záležať na Slovensku a projekte. Ľudia nám zázračne prišli do tímu, víziu sme hlbšie rozpracovali a pustili sa do práce.

Čo je hlavné posolstvo projektu?

Veľkú pomoc nám dal kamarát Robko, ktorého tím aktuálne pracuje na webovej stránke. Opýtal sa nás na dôvod, prečo chceme realizovať tento projekt. Prečo ideme robiť na niečom dobrovoľnícky, čo bude stáť každého z nás veľa času?

Odpoveď bola jasná – túžime spropagovať Slovensko a jeho krásy.

Zaskočil nás ďalšou otázkou: „A prečo chcete propagovať Slovensko?“

Išli sme hlbšie a dávali mu odpovede. Vždy prišla otázka prečo. Tak ako sa pýtajú malé deti, to pre mnohých dospelých otravné, „prečo“. Nakoniec sme sa dostali k najhlbšiemu prečo. Túžime zasiať semienko spoluprác na Slovensku. Spájať ľudí podobného myslenia k tomu, aby mohli realizovať svoje plány. Dodať všetkým odvahu, že keď majú skvelý nápad, treba to skúsiť a človek nikdy nevie, čo z toho bude. Nebude však ľutovať, že to neskúsil.

Kto všetko sa na projekte podieľa?

Hlavný organizačný tím tvorí 14 ľudí. Každý z nás má na starosti inú časť realizácie. Vždy raz za týždeň sa však spojíme a diskutujeme o úspechoch a prekážkach, ktoré sa vyskytli alebo o problémoch, ktoré ešte musíme zdolať.

Ďalej sú tam naši patróni – sú to ľudia, ktorí v živote toho veľa dokázali a rozhodli sa projektu pomôcť svojim menom, radami, inšpiráciami a prepájaním na partnerov, ktorí sa k nám pridávajú v troch smeroch. Táto cesta nie je zadarmo, na to, aby sme ju mohli zrealizovať komunikujeme s partnermi, ktorí nás podporujú finančne. Iní nám dávajú svoje produkty, ktoré nám uľahčia prípravu alebo realizáciu projektu.

Priebežne budeme oslovovať ešte zaujímavých ľudí z rôznych sfér, ktorí budú účinkovať na podujatiach na jednotlivých hradoch.

Si človek, ktorý rád navštevuje hrady a zámky?

Osobne som človek s krvnou skupinou „Hrady pozitív“. Už od detstva sa mi s nimi spájajú krásne zážitky. Výlety, šermiarske súboje. Sú to úžasné miesta, ktoré rád navštevujem. Na jeden chodíme s bratrancom na východ slnka, na iný zas s kamarátmi na prespávačku. Na väčšinu z nich zvládne výstup aj človek bez kondície a môže tak nasať našu históriu. Sú to však miesta aj pre obdivovateľov prírody a výhľadov. Ponúkajú široké možnosti, čo sa tam dá robiť. Tu už samozrejme tak, aby sme im pomohli a nie uškodili. Obdivujem ľudí, ktorí sa o ne starajú a chcem im takto pomôcť. Každý človek má nejaký dar a je našou zodpovednosťou starať sa o miesto, v ktorom vyrastáme.

V čom je tento projekt unikátny?

„Chceme ukázať ľuďom 102 hradov v priebehu 30 dní. To tuším ešte nikto neskúsil.“ 😀

Myslím si, že doteraz by sa takýto projekt komukoľvek ťažko realizoval. Práve možnosť online organizácie projektu počas pandémie však dala na to príležitosť. Každý človek z tímu tak viac času myslí na leto 2021 a predstavuje si, ako to bude vyzerať. Projekt nás chráni pred zahltením mysle negatívnymi správami šíriacimi sa s touto pliagou. Verím, že túto našu energiu bude cítiť z projektu a pomôže mnohým ľuďom udržať si pozitívnu náladu v ťažkých časoch. Práve spojenie veľkého množstva ľudí je to, čo robí tento projekt takým, aký je.

V rámci projektu chcete podporiť aj turizmus na Slovensku. Akým spôsobom to bude prebiehať?

Jednak video prezentáciou jednotlivých miest a praktických informácií o hradoch. Videá nebudú celé o histórií, z nej si nájdu ľudia malú motivačnú ochutnávku. Túžime ľudí inšpirovať, aby si pozreli krátke video, pozreli do kalendára, naplánovali výlet, pripravili parťákov a vyrazili.

Navyše chceme ľudí motivovať, aby sa počas leta k nám pridávali. Budeme radi, ak nám rozpovedia svoj životný príbeh, svoje sny a túžby.  Možno práve takto nájdu človeka, ktorý im pomôže v realizácií. Existujú také podujatia, myslím, že sa volajú Veľká výmena skúseností, kedy sa ľudia stretnú a rozprávajú sa o týchto témach. Radi by sme takú 30 dňovú vytvorili počas leta. Verím, že ak to ľudia zažijú, rozhodnú sa voľný čas radšej tráviť v prírode, ako za počítačom alebo v nákupných centrách.

za pokladmiKoľko hradov bude v projekte zaradených?

Stihol som to už vyzradiť, plánujeme ich navštíviť 102. V tíme sa snažíme nadviazať komunikáciu s každým starostom, primátorom a organizáciou, ktorá na hrade pracuje. Uvidíme koľko z nich našu aktivitu privíta s pozitívnou odpoveďou. Táto situácia s pandémiou nám to trošku komplikuje. Sme však trpezliví a komunikujeme rôzne plány na realizáciu, či už tu korona bude alebo nebude. Už teraz však vieme, že v tomto ročníku nám vypadáva hrad Krásna Hôrka. Celý plán projektu a počet miest našich návštev by sa ľudia mali dozvedieť najneskôr v máji.

Pozrite si slovenské múzeá a galérie vďaka virtuálnym prehliadkam.

Ako sa bude dať zistiť, ktoré hrady sa do projektu zapojili?

Práve v tomto mesiaci pracujeme na vytvorení webu www.zapokladmislovenska.sk, kde budú všetky informácie k projektu prehľadne spracované. Vo februári so všetkými komunikujeme a po Veľkej Noci vyrážam na cestu – stretnem sa s kompetentnými ľuďmi, ukážem im plán celého projektu, mená osobností v talkshow, umelcov, aktivitu nášho škriatka. Dohodneme sa na konkrétnom pláne a podmienkach. Takto by už v máji mala mať verejnosť všetky informácie. Vtedy budú môcť zobrať do ruky kalendár a plánovať dovolenku na Slovensku.

Návšteva hradu, či inej pamiatky, býva jedným z tradičných rodinných výletov. Budú sa organizovať aj podujatia zamerané na deti rôznych vekových skupín?

Túto časť bude zabezpečovať náš hradný škriatok. Myslím si, že hra a zábava by mala byť súčasťou života ako detí, tak aj dospelých. Preto chceme pozvať do hry všetkých spoločne. Každá dobrá hra má svoje levely a my budeme začínať na levely Sedliak. Za zapojenie sa do aktivity získa účastník body, vďaka ktorým sa počas leta bude môcť stať kráľovnou alebo kráľom. Som si istý, že po lete budeme mať na Slovensku mnoho šľachticov a panovníkov. Táto funkcia však nesie aj zodpovednosť za svoju krajinu. Taký človek by sa mal snažiť, aby sa o svoje kráľovstvo staral tak, aby sa do histórie zapísal pozitívne. Na túto zábavnú časť programov, ako sa vraví, sa teším ako malé dieťa.

za pokladmiA čo rodičia a starí rodičia? Prídu si aj oni na svoje? Čo pripravujete pre nich?

Snáď aj rodičia a starí rodičia budú mať záujem stať sa kráľmi. Samozrejme pre nich pripravujeme podvečerné programy, ktoré budú zložené z troch častí. Prvou bude Pozitívna talkshow, traja zaujímaví hostia zo Slovenka, ktorí svoje silné stránky pretavili do svojich projektov alebo produktov. Tieto rozhovory bude dopĺňať druhá časť – umelci so svojimi vystúpeniami, ktoré nás ohromia alebo rozosmejú. Nakoniec plánujeme tretiu časť, ktorou je pasovačka účastníkov do vyššieho stavu.

Jedným z plánov je aj vytvorenie spoločenskej hry k celému projektu. Akú bude mať formu?

So spoločenskou hrou prišli dievčatá, ktoré sa starajú o profily na sociálnych sieťach. Pre mňa ako lídra projektu je úžasné sledovať, aké nápady majú mladí ľudia a ako sa chcú pustiť do práce a niečo kreatívne vytvoriť. Nemôžem o nej ešte veľa hovoriť, no bude to dosková hra, pri ktorej hráč nebude len sedieť – bude plniť rôzne úlohy, pozorovať, premýšľať, získavať informácie o slovenských hradoch a zámkoch, komunikovať a želať si, aby kocka padla na tú správnu stranu.

Hrať budú môcť jednotlivci ale i tímy. Pracujeme na tom, aby sa hra „narodila“ už pred letom a cez leto mohli ľudia k nej získať rôzne bonusové súčiastky či postavičky. Nielen ľudia na ceste, ale aj ľudia z pohodlia domova sa tak budú môcť zapojiť do súťaží na našich profiloch.

V dnešnej dobe všetko „visí na nete“. Zvažujete aj možnosť aktívneho zapájania sa návštevníkov zdieľaním zážitkov cez sociálne siete?

Každý večerný program bude zdieľaný na našich profiloch. Hrady a ich miestnosti nie sú nafukovacie a tak sa, žiaľ, nie každý možno dostane na podujatie, po ktorom túži. Preto nechceme nikoho ukrátiť. Ako som už spomínal, na profiloch budú aktuálne informácie, kvízy, súťaže. V hlave mám aj myšlienku pre vytvorenie mobilnej aplikácie, ktorá by motivovala partie objaviť hrady a aj sa na ne častejšie vracať. Počas príprav máme veľa ďalších nápadov, všetky máme spísané a pri dostatočnom ľudskom a finančnom zabezpečení ich budeme postupne realizovať.

Kedy plánujete oficiálne spustenie projektu pre verejnosť?

Prvé živé vysielanie plánujeme v nedeľu 11.7.2021, ktoré bude v uzavretej skupine s patrónmi projektu. Miesto, kde to bude, ešte komunikujeme a určite čoskoro zverejníme. Na ďalšie ráno, t.j. pondelok 12.7.2021 o 7:00 vyrážame na cestu, ak nám to počasie dovolí. V ten pondelok sa s nami budú môcť ľudia stretnúť minimálne na jednom hrade, kde bude realizovaný program.

S ohľadom na aktuálnu situáciu spojenú s obmedzeniami pre Covid-19 máte pripravený aj plán B?

Plán A je ten, ktorý si prajeme a veríme, že bude. No i tak máme pripravenú alternatívu pre plán B. Verejnosti budeme zdieľať viac živých vysielaní počas dňa, ak by sme sa nemohli združovať.  Bola by to škoda, no chceme realizáciu spraviť v tomto lete. Máme pripravené aj pokračovanie projektu a spoznávať ďalšie krásy Slovenska. Ak sa ľudia nebudú môcť zúčastniť v lete, stretneme sa s nimi pri pokračovaní projektu. V celom projekte sa chceme správať podľa nariadení. Vďaka online priestoru sa to dá realizovať. Nie je to ono, no ide to. Stále však veríme, že v lete sa vidíme na hradoch a tešíme sa na inšpiráciu našimi ľuďmi. Pri plánovaní sa nám tiež nechce sedieť za počítačmi, no cez leto si to vynahradíme spoločne.

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár