Začnite písať

AKČNÉ TIPY INŠPIRÁCIE RODIČOVSTVO

Muž, deti, domácnosť. Na ktorom mieste v rodine je mama?

Mama a jej miesto v rodine. Jedno z bezpečnostných pravidiel leteckých spoločností je nasadiť kyslíkovú masku najprv sebe, až potom pomáhať ostatným. Tak by to malo byť aj v rodine. Na prvom mieste má byť mama a potom ostatní. Je tomu naozaj tak? Ako je to u vás doma? Ste spokojná so svojím postavením v rodine? Máte čas na seba?

Mamy sa starajú o deti a otcovia pracujú na plný úväzok. Tieto tradičné roly boli normou veľmi dlhý čas. V posledných dekádach sa však v našej spoločnosti zmenilo vnímanie pozícií matky a otca. Materstvo už nie je povinnou súčasťou ženskej identity a prestali sme očakávať, že sa žena musí kvôli deťom vzdať dobrej pracovnej pozície či svojich koníčkov. Stáva sa bežným, že otcovia aktívne participujú na starostlivosti o deti či chodu domácnosti. Ako je to u vás doma? Na akom mieste v rodine sa nachádzate?

Rozdiel medzi tradičnou a modernou rodinou môžeme vidieť na pozícii ženy v rodine. V modernej rodine nie je žena podriadená mužovi. Sú rovnocennými partnermi po právnej i spoločenskej stránke. Žena sa stala rovnako slobodnou a dôležitou ako muž.

Ako to vyzerá v rodinnom mikrosvete?

Dlhodobý sociologický výskum K. Preisnera z Univerzity v Zürichu, ktorý monitoroval tridsaťtisíc nemeckých žien a mužov v rokoch 1984 až 2015, ukázal, že obe pohlavia sú spokojné v moderne fungujúcej rodine. Vyvrátil domnienku, že mladé páry v tomto tisícročí pociťujú výrazný stres, či sa dokonca zdráhajú stať sa rodičmi. Zatiaľ čo v osemdesiatych rokoch boli so svojím životom (prekvapivo?) výraznejšie spokojné ženy, ktoré nemali deti, dnes, vďaka slobode rozhodnúť sa, kedy mať deti, a ako si zariadiť fungovanie rodiny, je spokojnosť žien – matiek voči bezdetným rovnaká.

Nový ideál mladých párov je, že obidvaja majú platenú prácu, obidvaja sa starajú o domácnosť a spolu vychovávajú deti.

V skutočnosti však, napriek tomu, že obaja pracujú mimo svojich domovov, sú to ženy, ktoré robia aj väčšinu prác doma.

vysávačNapriek zvýšeniu angažovanosti mužov v domácnosti, teda po rozdelení domácich prác, ktoré sú nevďačné (nikto vás nepochváli, o chvíľu treba všetko robiť nanovo a v neposlednom rade, väčšinou je to nuda), v priemere dve tretiny týchto prác vykonávajú ženy. Ktosi tomu dal názov druhá zmena, keďže prvou zmenou je platená práca v zamestnaní. Štatistika OECD (Organizácia pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj) uvádza, že napríklad nemeckí muži sa podieľajú na domácich prácach vo svojich rodinách 38 percentami, škandinávski až 45 percentami, čo je takmer polovica, ale slovenskí muži sú spolu s poľskými a slovinskými na jednej tretine.

Dve tretiny domácich prác vykonávajú ženy.

Do kategórie „práce v druhej zmene“ patrí aj čas venovaný deťom: zabezpečovanie mimoškolských aktivít, pomoc s úlohami, riešenie každodenných situácií, hľadanie riešení na ich problémy,…, kde sú opäť angažované predovšetkým ženy.

Prečítajte si aj: Som dobrá mama?

Takto vzniká otázka: Kde je žena – mama v rodine? Na ktorom mieste?

Obľúbený český psychológ Marek Herman, autor populárnych kníh o výchove, stavia mamu na prvé miesto. Zdôvodňuje to týmito slovami:

Spokojná mama, spokojné dieťa. Keď je mama spokojná, dieťa si to z nej vezme samo, vie to. Preto je mama v rodine vždy na prvom mieste. Nie deti. Nie otec. Mama. Zo spokojnej mamy čerpá celá rodina.“

Ako to máte vy? Ako to funguje vo vašej rodine?

Skúste sa zamyslieť a poctivo si odpovedať na otázku, kde ste vy s vašou spokojnosťou? Ako by ste ohodnotili vašu spokojnosť? Skúste si nakresliť pohár a naplňte ho dávkou svojej vlastnej spokojnosti. Ak máte radšej čísla, vyjadrite svoju spokojnosť percentami.

Kde, na ktorom mieste sa cítite vy?

mama a dcéraAk je vaša odpoveď iná, ako odporúčaná jednotka, skúste to čo najskôr zmeniť. Kvôli sebe, ale aj kvôli ostatným, na ktorých vám záleží, ktorí s vami žijú a ktorých vaše šťastie priamo ovplyvňuje. Koniec koncov, dávate príklad žitia života vašim deťom.

Spokojná mama, ktorá má rada svoj život, má dostatok sebavedomia. Je to dôležité najmä pre dcéry, ktoré si odnesú do vlastného života presvedčenie, že majú právo na svoju sebarealizáciu, na svoje vlastné šťastie. Aký vzor dáme deťom, keď potlačíme samy seba, naše túžby, obetujeme sa? Považovať seba za nie menej, ako rovnako dôležitého člena rodiny, nie je sebectvo. Je to sebaúcta a sebaláska. Väčšina z nás bola vychovávaná tak, že najprv máme ponúknuť, požičať či darovať druhému, a až potom sebe (ak ešte ostane), inak sme sebci a to je nepekné. Dnes už vieme, že ak chceme pomôcť inému, musíme byť v poriadku najprv my samé.

Prečítajte si aj rozhovor s Martinou Vagačovou, ako čo najlepšie prežiť rodičovstvo.

Čo určite pomôže?

Mama a jej miesto v rodine je omnoho dôležitejšia, ako si myslíme.

Nastav si hranice

žena bežíJedno z bezpečnostných pravidiel leteckých spoločností je nasadiť kyslíkovú masku najprv sebe, až potom pomáhať ostatným. Postaraj sa o seba. Nájdi možnosti, ako si dopriať dostatok spánku, pokoj na jedlo, na šálku kávy, čaju. Dožič si chvíľu pre seba, čas sama so sebou. Čas na oddych alebo vlastné aktivity, ktoré ťa nabíjajú.

Buď autentická

Dôveruj svojmu srdcu a citu, ktorým ťa obdarila príroda. Nepodliehaj posudzovaniu zo strany okolia. Čo funguje u iných detí, nech ti je inšpiráciou, nie normou.

Buď v spojení

Platí nielen pre mamy na materskej dovolenke. Udržuj kontakty s ľuďmi, ktorí ťa majú radi, ktorí ťa podporia. Akékoľvek starosti či problémy sa zdajú menšie, ak ich pomenujeme, porozprávame sa o nich. Vedomie, že nie sme samé, nás posilní. Ak cítime, že niečo nie je ok, je v poriadku požiadať o pomoc, fyzickú či psychickú – presne na toto máme priateľky alebo špecializované inštitúcie.

Pracuj na svojom sebavedomí

Pestuj rituály: každý deň sa usmievaj do zrkadla. Vyhradený čas pre seba využívaj výlučne pre seba. Kúp si krásny zápisník a zapisuj si doňho každý deň, čo sa ti podarilo – stačí aj úplne jednoduché veci. Pochváľ sa nahlas. Nauč aj ostatných ťa pochváliť a chváľte sa navzájom. Mama a jej miesto v rodine je privilégiom len nás, žien.

Postav sa na svoje prvé miesto, aby si odtiaľ mohla rozdávať všetkým zo svojej spokojnosti.

 

Autor: Ingrid Schostoková Krupičková; life a biznis koučka vo vzdelávacej organizácii topcoach.sk

Foto: pixabay.com

Použitá literatúra:

https://stats.oecd.org/index.aspx?queryid=54757

https://www.psychologydiscussion.net/difference-between/difference-between-modern-family-and-traditional-family-psychology/13671

https://www.psychologytoday.com/us/blog/the-polyamorists-next-door/201604/who-does-the-chores

http://skolkadobromysl.cz/uznavany-cesky-psycholog-z-dietata-sa-stane-dobry-clovek-ak-ma-spokojnu-a-milovanu-mamu/

 

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár