Začnite písať

AKČNÉ TIPY

Kniha, vďaka ktorej si deti zamilujú čítanie, prichádza do knižníc symbolicky v marci

V prvý deň mesiaca knihy sa bude krstiť detská kniha o dôležitosti čítania. „Záhada knižnice na konci ulice“ je desiate dielo autorky Kristíny Baluchovej, ktoré zdobia ilustrácie talentovanej Hedvigy Gutierrez a autorský tím verí, že veselý príbeh naučí deti „čítať i medzi riadkami“.

Spisovateľka Kristína Baluchová je známou propagátorkou čítania a na svojich sociálnych sieťach pravidelne píše o dôležitosti kníh pre vývin čitateľskej gramotnosti. S knižnou edíciou „Kapitán Padák“ absolvovala viac než sto besied a čítačiek v knižniciach a na školách po celom Slovensku.

Deti majú o knihy záujem

„Aj táto skúsenosť ma utvrdila v tom, že knižnica je geniálne miesto a deti majú o knihy záujem,“ vysvetľuje autorka, ale dodáva, že čaro kníh im treba priblížiť. „Nie všetky deti sú k čítaniu vedené doma. Je však skvelé pozorovať proaktívny prístup pedagógov a knihovníkov, ktorí žiakov k čítaniu motivujú.“

Baluchová sa rozhodla napísať knihu, ktorá by hravým spôsobom utvrdila čitateľov v tom, že knihy zohrávajú v našich životoch naozaj nenahraditeľnú úlohu.

„Nikdy nebudem tvrdiť, že technológie sú zlé. Ale aj na to, aby sme vedeli pracovať s tabletom, musíme vedieť čítať s porozumením,“ dodáva k opisu svojej knihy, v ktorej žiaci nájdu i otázky k samotnému deju a námety na diskusiu, ale aj výzvu na preskúmanie kníh a knižníc v mieste ich bydliska. „Na Slovensku máme v knižniciach viac ako 43-miliónov kníh. Stačí si len vybrať!

O čom je táto kniha pre deti?

Rozprávka venovaná všetkým knihovníčkam a knihovníkom začína zistením, že v knihách zmizli všetky písmená. Knihovníčky Kveta, Beta a Veta povolajú na pomoc aj malých čitateľov, Dorotku a Martina, a pátranie nadobudne nečakaný rozmer.

Záhadu knižnice na konci ulice môžu „lúštiť“ deti približne od 6 rokov, potešia ich aj originálne ilustrácie od mladej a úspešnej ilustrátorky Hedky Gutierrez. Napísanie a vydanie diela podporil z verejných zdrojov Fond na podporu umenia.

„Keďže nemôžem v súčasnosti čítať deťom naživo v knižniciach, rozhodli sme sa usporiadať aspoň virtuálny „krst“ knihy,“ opisuje autorka ďalší osud diela a pozýva verejnosť na sledovanie online streamu na Facebooku . Konať sa bude 1. marca a vítaní sú malí i veľkí čitatelia.

Kniha dostane hneď dve krstné mamy – obe známe milovníčky kníh a čítania. Janette Motlová je zakladateľka organizácie Eduma, iniciátorka projektu Online živá knižnica a v súčasnosti i riaditeľka Výskumného ústavu detskej psychológie a patopsychológie. Viera Némethová pôsobí v Miestnej knižnici Petržalka a za svoj prínos v oblasti knihovníctva získala minulý rok ocenenie Osobnosť Petržalky.

www.kristinabaluchova.sk

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár