Začnite písať

ZDRAVIE

Až 67,3 % Slovákov nejde s hnačkou k lekárovi ani pri dlhodobých ťažkostiach

trávenie, hnačka

Hnačka, kŕče a bolesti brucha, vysilenie… Trávenie už neraz potrápilo každého z nás. Ľudia berú tráviace ťažkosti mnohokrát na ľahkú váhu, aj napriek tomu, že najmä tie dlhotrvajúce môžu byť indikátorom oveľa závažnejších zdravotných ťažkostí. Pacienti navštevujú lekárov kvôli problémom s trávením veľmi striedmo. Na začiatku roka 2021 agentúra Neopublic realizovala prieskum*, vďaka ktorému si môžeme urobiť obraz o tom, ako sú na tom Slováci s tráviacimi ťažkosťami a čísla nie sú vždy priaznivé.

Z prieskumu vyplynulo hneď niekoľko zaujímavých faktov. Až 35,8 % Slovákov trpí tráviacimi problémami aspoň 1x týždenne. Pričom hnačkou (ktorá je definovaná ako vyprázdňovanie riedkej stolice viac ako trikrát do dňa) trpí aspoň 1x týždenne až 23,5 % Slovákov.

Reálny problém nastáva pri fakte, že nemusí ísť iba o akútnu a krátkodobú hnačku, keď vám nesadne nejaká strava alebo ublíži konkrétna potravina. Ľudia si väčšinou myslia, že hnačku dostali z nesprávnej stravy a po iných príčinách už ďalej nepátrajú. Akútna hnačka začína náhle a trvá krátko – obvykle pár dní. Môže mať infekčný pôvod (spôsobený baktériami, vírusmi) alebo vznikne po dietetickej chybe. Ak hnačka trvá niekoľko týždňov prechádza do chronického štádia, ktoré vyžaduje detailné lekárske vyšetrenia. Až 67,3 % opýtaných nešlo s hnačkou k lekárovi, aj keď mali dlhodobé ťažkosti a nepomáhala im zvolená liečba. Hnačku sa snažíme najčastejšie liečiť domácou liečbou a voľno predajnými liekmi. Celých 22 % Slovákov vôbec nelieči hnačku, keď ju dostanú, aj keď sa pri nej až 84 % respondentov trápi s kŕčmi a bolesťou brucha. Lekára navštevujeme s hnačkou veľmi málo aj napriek skutočnosti, že 24 % Slovákov uvádza, že hnačka výrazne negatívne ovplyvňuje kvalitu ich života.

Pri liečbe hnačky je možné použiť lieky chrániace sliznicu tráviaceho traktu, ktoré na seba viažu vírusy, baktérie a ich toxíny (napríklad adsorbenty). Ďalej je vhodné použiť lieky a výživové doplnky, ktoré pomáhajú navrátiť rovnováhu črevnej mikroflóry. Až 53 % Slovákov si pri hnačke najčastejšie pomáha aktívnym uhlím, 43 % čajmi a 41 % probiotikami. Diosmektit (prírodný čistený íl) proti hnačke spôsobenej aj baktériami, aj vírusmi využíva 26 % opýtaných.

Na základe výsledkov prieskumu* vieme, že Slováci si pri hnačke pomáhajú najmä samoliečbou. Je však na mieste apelovať na pacientov, aby nezanedbávali liečbu svojich dlho pretrvávajúcich ťažkostí s trávením. Príčiny dlhotrvajúcich ťažkostí spojených s hnačkou môžu byť aj závažnejšieho charakteru a tento fakt nie je možné posúdiť bez vyšetrenia.

*Prieskum realizovaný prostredníctvom internetového dotazníku v období 12/2020-01/2021 na vzorke 1648 respondentov vo veku 18+ na území Slovenskej republiky. Prieskum bol realizovaný spoločnosťou Neopublic.

Ak neprijímame dostatok vitamínu D, môže to ovplyvniť našu imunitu

Zanechaj nám svoj komentár