Začnite písať

INŠPIRÁCIE ROZHOVORY

Obyčajné jablká v neobyčajne chutnom šate: unikátna manufaktúra Janky z La Caramela

La Caramela

Vyštudovaná muzikologička Janka založila na Slovensku netradičnú karamelovú manufaktúru La Caramela. Tvorí úžasné jablká v karameli. Nádherne vyzerajú, ešte lepšie chutia.

Aké sú úskalia tohto podnikania? Prečo stavila práve na jablká? Odpovede na tieto otázky a ešte oveľa viac prezradila Janka v rozhovore. Janka (38 r.) je mamou troch detí: Nelka, Šimon a Alicka.

Prečo práve jablká v karameli? Na Slovensku je to niečo, čo nepoznáme. Jablká sú skôr také „obyčajné“ ovocie.

Áno, na prvý pohľad obyčajné jablko. Zároveň je to však jablko symbol zdravia, lásky, radosti. Dokonca ho máme zakomponované aj v našom názve „La Caramela“ (slovíčko „mela“ v taliančine znamená práve „jablko“).

No v skutočnosti som si inšpiráciu s jablkami priniesla z USA, kde sme istý čas žili. “Candy apples”, čiže jablká v cukre, sú americkou tradičnou pochúťkou. Aj tam však existujú malé manufaktúry, ktoré povýšili tento dezert. Namiesto cukru a farbiva namáčajú jablká do krémového karamelu a zdobia ich kvalitnou čokoládou. Do jednej z nich som chodievala celkom pravidelne, keďže sama som si túto kombináciu zamilovala. Po návrate na Slovensko mi chýbali. Rozhodla som sa, že si ich vyskúšam doma vyrobiť. Iba tak pre seba. Zhoda náhod chcela, že v blízkosti bol veľký jablkový sad. Akosi som vycítila, že toto je niečo, čoho sa nemám vzdať. Aj keď cesta k vlastnej receptúre na krémový karamel bola poriadne tŕnistá.

Na čom si zakladáte pri výbere surovín?

Pre mňa úplne základná a najdôležitejšia vec je jednoduchosť, čerstvosť a minimalizovanie akýchkoľvek umelých prísad. Takto môžem jabĺčka s pokojným svedomím ponúkať i deťom.

Jablká preto vždy vyberám osobne, väčšinou priamo v skladoch spomenutého jablčného sadu. Musia byť čerstvé, neprezreté, neošetrené voskom a mať správny kaliber a tvar. Moja receptúra na karamel zahŕňa iba slovenské a české ingrediencie. Žiadne farbivá, emulgátory, či konzervačné látky. Pracujeme s čokoládou belgickej značky Callebaut.

Stretli ste sa sa už s nejakou špeciálnou požiadavkou od zákazníka?

Veľakrát. Zdobenie jabĺčok vieme prispôsobiť príležitosti. Špeciálne zdobíme napríklad svadobné jabĺčka, no vieme na ne aj kresliť číslice. Zatiaľ najväčšou výzvou bol nápis “Ľúbim ťa.” v azbuke. 🙂

Uvažujete do budúcna aj o inom type ovocia?

Skúšali sme to. Vizuálne prekrásne vyzerajú napríklad hrušky, no žiaľ, ich chuť je príliš sladká a nevytvorí nám s karamelom a čokoládou želaný chuťový kontrast. Kôstkové a bobuľové ovocie zas neustojí príliš vysokú teplotu karamelu v momente ponorenia. Funguje napríklad cibuľa (ale iba ako žart, samozrejme). 🙂

Aká je trvanlivosť jabĺčka v karameli?

Keďže jabĺčka sme na Slovensko priniesli, na ich schválenie sme potrebovali tzv. skladové skúšky, ktoré sa robia v špecializovanom laboratóriu, kde určia, aká je trvanlivosť daného produktu. Jablko má trvanlivosť šesť dní od výroby pri skladovaní v chladničke.

Aké boli najväčšie prekážky, keď ste začínali?

Určite jednou z najväčších komplikácií boli potrebné „papierovačky“ spojené s otvorením a schválením manufaktúry. S ničím obdobným som predtým nemala skúsenosti, a tak ma čakali rôzne úskalia. No v konečnom dôsledku ma to naučilo nevzdávať sa pri prvom probléme.

Čo považujete za prioritu, aby mohol takýto rodinný biznis fungovať?

Vášeň. Musí vás to napĺňať a musíte vedieť, prečo to robíte. Keď si toto dokážete v sebe ujasniť, ľahšie v sebe spracujete aj veľkú obetu a často nie ľahkú prácu, ktorá ide ruka v ruke.

Prezradíte nám, ako ste sa dopracovali ku kombináciám, ktoré aktuálne ponúkate? Výroba, zdobenie, ochutnávanie, spätná väzba. To všetko chce čas.

La CaramelaPriznám sa, že úplne neviem. Kombinácie sú vždy momentálnym nápadom či experimentom. Základom je u mňa vždy to, aby bol výsledok efektný na pohľad a kombinácie sa k sebe chuťovo hodili. No párkrát sme už vymysleli aj “úlety” v podobe klíčkov či byliniek. Ale možno aj vďaka tomu ma to ešte po tých rokoch neomrzelo.

Prečítajte si aj rozhovor s Nadeždou Durcovou: Kúpou handmade výrobkov nám ľudia dávajú pocítiť, že nie sme zbytoční a na záťaž okoliu

V ktorom období je najviac objednávok?

Suverénne Mikuláš a Valentín. Vtedy v práci nocujem. Aj celý týždeň.

Čo vám pomáha udržiavať balans medzi rodinou a prácou? Predsa len tri deti a vlastný biznis dá človeku zabrať a musí si dávať pozor nato, aby nevyhorel.

Práve to, čo som už opísala vyššie. Musíte chcieť. Toto je kľúč. Mne ešte pomáha aj skoré ranné vstávanie, kedy mám aspoň hodinu priestor sama pre seba, sebareflexiu, vyčistenie myšlienok a trochu aj cvičenie, kým naskočím do každodenného kolotoča. Nezdá sa to, ale tá hodina je naozaj zázračná.

Kedy ste sa cítili najšťastnejšia?

Krásna otázka. Jednoznačne v momente, kedy som darovala život svojim deťom. Som za to Bohu veľmi vďačná.

Čo by ste odkázali ženám/mamám, ktoré by rady rozbehli vlastný biznis možno aj takto v gastro priemysle?

La CaramelaUff. Doba teraz veľmi gastru nepraje. No poradila by som im začať radšej v malom. Možno popri niečom ďalšom. Budovať si sieť zákazníkov. Brať vážne sociálne siete a propagáciu. Toto mne trvalo dosť dlho, kým som pochopila. No a v súčasnej dobe sa to nezaobíde bez online e-shopu a možnosti doručenia.

Vlastný biznis má svoje plusy a mínusy, asi ako všetko. Čo konkrétne vám podnikanie vzalo a čo naopak dalo?

Dalo mi slobodu. Robím, čo ma baví, v čom vidím zmysel, v čom sa viem tvorivo realizovať. Finančne však nie som “za vodou”, ako by si niekto myslel. Musím plánovať dlho vopred.  Dovolenka v decembri, či predvianočná pohoda mi nehrozí a v súčasnosti netuším ani to, či a ako budeme môcť fungovať ďalší mesiac. Napriek tomu by som však nemenila.

Čo vám pomáha v ťažkých chvíľach, keď veci nejdú podľa plánu alebo sa nedarí podľa predstáv?

Uvedomenie si, že sa tak deje z nejakého dôvodu, ktorý ja možno teraz nevidím, no pochopím ho neskôr. Dôvera, že všetko je tak, ako má byť, a že sa to dobre skončí. A že keď to nie je dobré, tak potom to ešte nie je koniec.:)

Máte nejaký odkaz pre akčné ženy, akčné mamy?

Počúvajte sami seba. Ak sa dostatočne stíšite, často zrazu presne viete, čo a ako máte urobiť. Cítite zmysel (alebo tiež nezmysel) toho, čo robíte. Tento hlas vás neklame. Aj keď je pravda, že veľakrát to je tá zložitejšia cesta a vaše okolie ju nemusí pochopiť.

Ďakujem za rozhovor. Sladký biznis môžete sledovať aj na Facebooku a Instagrame. 

Zdroj foto: dreamandlive.sk

 

Blogerka Ria alias “Vinárova žena”: Keby som bola iba mamou, trápila by som sa

 

 

Tagy

2 komentáre

Zanechaj nám svoj komentár