Začnite písať

INŠPIRÁCIE RODIČOVSTVO

Time management na materskej. Čo sa zmenilo po roku?

Pred takmer viac ako rokom som písala článok o tom, ako na materskej nič nestíham. Emočne som sa mierne opustila a dúfala som, že ma niekto poľutuje. Nuž, nestalo sa tak, a preto som so svojim time manažmentom musela niečo urobiť sama. 

Spomínaný článok nájdete tu:  Time management na materskej. Mamy, ako to stíhate?

Odvtedy však ubehol nejaký čas a mne sa podarilo niektoré veci zariadiť tak, aby som stíhala aj to mamičkovské kváskovanie. Aj teraz píšem článok, kým dieťa spí a v kuchyni kysne vianočka.

A keď už spomínam spánok dieťaťa, ktoré má dnes niečo cez dva roky, hneď sa tu aj zastavím. Za posledný rok a pol sa totiž spánok môjho syna výrazne zmenil. Skrátil sa. To bol asi hlavný dôvod na to, aby som konečne začala veci viac plánovať.

Dnes môj Filipko spáva iba poobede. Zvyčajne potiahne hodinku a pól, niekedy dve. Mal obdobie, počas leta, kedy spal aj tri hodiny. Bolo to krásne obdobie, plné oddychu na gauči a čítania knihy s čerstvou kávou. Mám na to vskutku pekné spomienky.

Dnešná realita však je, aká je.

Ako som si teda nastavila time management, aby som stihla domácnosť, dieťa, prácu, trochu sa vzdelávať a ešte aj kváskovat?

Zmena vo varení

Veľká heuréka pre mňa nastala, keď som objavila plánovanie jedálnička na celý týždeň. V mojom prípade však nejde o dôkladný rozpis receptov, ktoré budem v jednotlivé dni variť, ale skôr o nárazovú víkendovú prípravu rôznych jedál, ktoré počas týždňa rôzne kombinujeme. Ani môj muž, ani ja, nie sme fanúšikmi jedenia jedného jedla tri dni po sebe, a preto nevarím vo veľkom hrnci ako zvykla moja starká.

V nedeľu však zvyknem pripraviť mäso na rôzne spôsoby. Pripravím tiež ryžu, zemiaky, šalát, alebo cestoviny. Uvarím niekoľko vajec natvrdo, nakrájam si viac cibule, ktorú si odložím do vzduchotesnej krabičky a pripravím cesto na lievance, alebo nejaké ľahké jogurtovo ovocné misky. Niekedy pripravím aj jednu-dve nátierky a, samozrejme, chlieb a vianočku.

Takto máme počas týždňa základ stravovania na raňajky, obedy a večere. Ja nestresujem v kuchyni a môj muž nevečeria keksíky, lebo sa mu nechce čakať, kým sa uvarí jedlo.

Upratovanie

U nás sa perie často, pretože so synom sme gurmáni a jeho obedy sa často dostanú aj na oblečenie, obrusy a podobne.

A keďže okrem rozhadzovania jedla vie moje dieťa chodiť a má zdravé ruky, veľmi rada ho do prania a upratovania zapájam. Je to taká praktická zábava – učí sa spolupracovať a nevystrojí žiadnu nezbedu, kým sa ja venujem domácnosti. Venujeme sa jej spoločne. Pomôže mi naložiť bielizeň do práčky, či postrhávať ju zo sušiaka. Rád vysáva a hračky po sebe v zásade odkladá on sám. Okrem toho, že sa učí po sebe veci odložiť, učí sa aj názvy jednotlivých predmetov, ktoré ho požiadam zobrať a odložiť na svoje miesto.

Uspávanie 

Veľkým hackom v prípade uspávania sa v posledné dva mesiace stali nahraté rozprávky. Môj Filipko, a verím, že to tak majú aj iné deti, si totiž obľúbil dve knižky, ktoré by najradšej čítal od rána do večera, deň po dni. Nič proti červenej čiapočke, ale 12x za deň? Nie, ďakujem.

Pokúšala som sa mu pustiť rozprávky na Spotify, ktorých je tam spústa, tie ho však nebavia. Stále len tá čiapočka a tri brum brum (rozprávka o troch medveďoch) od mamy. Tak som si raz zapla nahrávanie zvuku na mobile a rozprávku som mu nahrala. Vyskúšam, či mu to potom bude stačiť. A výsledok? Zabralo to! Nahrala som mu takto aj ďalšie rozprávky, ktoré má rád, niektoré mu nahral aj ocko.

Naše uspávanie teraz vyzerá tak, že mu pustím nami narozprávané rozprávky. On si spokojne leží v postieľke a počúva rozprávku. Ja si zatiaľ ležím na posteli, vybavím si rýchle pracovné emaily, prečítam správy, či urobím niečo do školy.

Práca a vzdelávanie

Stále platí, že práci sa venujem, len keď dieťa spí. V marci mi navyše napadla geniálna myšlienka prihlásiť sa na externé štúdium, tak počas denného spánku sa venujem jednému a večer, kým ešte vládzem, druhému.

Už počas uspávania, kým Filipko počúva rozprávky, mám čas zorientovať sa v tom, do čoho sa idem pustiť. Keď zaspí a ja sa nenápadne vykradnem zo spálne, môžem sa rovno pustiť do práce. Vďaka tomu nestrácam pol hodiny premýšľaním, čomu sa potrebujem prednostne venovať.

Ďalšie veľké plány

Do budúcnosti plánujem svoje dieťa naučiť viac domácich činností, pretože spoločne je to väčšia zábava a on sa učí, ako veci fungujú a rozvíja to aj jeho slovnú zásobu a schopnosť spolupracovať. Na krájanie mäsa a žehlenie si však ešte budeme musieť istý čas počkať. Rovnako dúfam, že sa naučí aj hrať trošku dlhšie sám. Dnes máme rekord asi 12 minút a aj to len preto, lebo som si až po tomto čase uvedomila, že to zvláštne klopkanie, čo počujem, je farbička na stene vo vedľajšej miestnosti.

Každopádne, dnes už verím, že čas sa dá zmanažovať a dá sa stíhať viac vecí naraz. Len si treba realisticky a podľa osobných možností zhodnotiť, čo sa naplánovať dá a čo nie. Zároveň treba využiť čo najlepšie tie veci, ktoré nám doma fungujú.

Dnes si síce nechty stále nelakujem, no nie preto, že na to nemám čas, ale preto, že sa mi vždy niekde ten čerstvý lak otlačí. To neznášam asi zo všetkého najviac.

Foto ilustračné.

 

Akčné mamy testovali hovoriace knihy. Čím naše deti zaujali najviac?

 

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár