Začnite písať

Uncategorized

Víno, lahodný nápoj s príbehom

víno, hrozno, oberanie

Dáte si víno biele alebo červené? Takto sa v minulosti rozlišovalo víno, keď ste si objednávali v reštaurácii pohár alebo kupovali fľašu vína domov. Kultúra pitia vína sa našťastie výrazne zlepšila aj vďaka dobrej práci miestnych vinárov, ktorí produkujú veľmi kvalitné vína. Každá fľaša v sebe skrýva nielen lahodný nápoj, ale aj náročnú prácu vinárov a ich láskyplný prístup k svojim vinohradom.

Pestovanie vína má dlhú tradíciu takmer po celom svete. Vinárstvo nie je len o produkcii vína, ale aj o kultúrnej tradícii a krajinotvorbe. Vinohrady sú obľúbeným motívom fotografií z rôznych kútov celého sveta a spomienok na vína, ktoré sme tu pili. Vo vinohradoch po celom svete sa pestujú ako tradičné odrody ako Cabernet Sauvignon, Merlot alebo Chardonnay, rovnako špecifické odrody pre danú oblasť, ktoré je vhodné pestovať s ohľadom na miestne podnebie a zloženie pôdy.

Ako je to na Slovensku?

Slovenský vinohradnícky región sa člení na šesť vinohradníckych oblastí, ktoré sú rozdelené na 40 vinohradníckych rajónov a 603 vinohradníckych obcí. Každá oblasť sa vyznačuje špecifickými prírodnými podmienkami a osobitou históriou. Podnebie je mierne kontinentálne a v porovnaní so západnou Európou sa vyznačuje výraznejšou sezónnou amplitúdou: teplotný rozdiel medzi zimou a letom je v priemere 20°C. Na druhej strane je na Slovensku v lete menej slnka a tepla ako v stredomorskej oblasti.

Prečítajte si aj: Červené víno je prospešné pre črevá!

Vína zo srdca Európy a súčasne z jej rozhrania

Vína multietnické a predsa slovenské. Vína s prastarou skúsenosťou Keltov a Rimanov, moselských Nemcov a pravdaže Slovákov. Rodia sa na juhozápade Slovenska v najstaršej a najslávnejšej vinohradníckej oblasti. Tiahne sa od sútoku Moravy a Dunaja až po legendami opradené Čachtice, od pahorkatín Hlohovca až po záhorskú Skalicu. Na malom území sa nachádza nezvyklý koncentrát pôd odlišujúcich sa svojim geologickým zložením. Vinohrady s jedinečným terroir porodili odrodovo jasne vyhranené vína, ktoré sa od stredoveku vyvažovali zlatom. Obrodené Veltínske zelené, famózny Rizling vlašský, pôvodné Dievčie hrozno, Silvánske zelené, moderné európske Chardonnay, originálny Devín, navždy kráľovská Frankovka modrá i tradičný Modrý Portugal. Starobylé vinohradnícke viesky a mestečká ako Rača, Svätý Jur, Limbach, Pezinok a Modra, všade dokorán otvorená vinárska duša a pivnice na čele s Národným salónom vín v Pezinku – to je Malokarpatská vinohradnícka oblasť.

„Kde niet vína – niet lásky.“

Euripidés staroveký aténsky dramatik -480 – -406 pred n. l.

Rok vo vinici

Väčšina zákazníkov vníma širokú ponuku vín v obchodoch ako samozrejmosť. Pritom za jednou fľašou je celoročná alebo skôr aj niekoľkoročná práca a príbeh, ktorý píšu ruky vinárov. Ako vlastne taký rok vo vinici vyzerá? V období jari je dôležité prejsť celý vinohrad a kontrolovať stav rašiacich pupeňov. Nemôže sa tiež zabudnúť na postreky proti chorobám alebo plesniam. V tomto ročnom období sú najväčším ohrozením ranné mrazy. Prvá polovica leta je v znamení práce vo vinohrade. Je treba zbaviť sa prebytočných listov, ktoré hroznu tienia. Dôležité je odstraňovať zálistky, osečkovať rastliny (rez letorastov) a mulčovať trávu medzi riadkami. V auguste a septembri prichádza doba zberu. Po ňom nasledujú hlavné práce v pivnici, tj. odstopkovávanie, lisovanie, kvasenie, dokvasenie, kontrola kvality a priebehu kvasenia. Pomyselný vrchol nastáva v období októbra a novembra[1].

Je pravda vo víne?

„Keď si človek uvedomí celú cestu vína z vinohradu do fľaše, o to viac si treba vážiť prácu vinárov. Tento rok a opatrenia kvôli chorobe Covid-19 sa význame dotkli aj produkcie vína. Vydané opatrenia znemožnili každoročne obľúbené vinobrania a oslavy svätého Martina spojené s ochutnávkami svätomartinského vína. Mladé vína sa tak tento rok dostanú k spotrebiteľom prevažne prostredníctvom supermarketov a e-shopov,“ pripomína Jan Doležal, prezident Agrárnej komory ČR.

Nech sú preferencie milovníkov vína akékoľvek, vždy je najlepšie mať svojho obľúbeného miestneho vinára. Vína z domácich viníc pomôžu podporiť malé, rodinné podnikanie, ktoré má tradíciu. Zároveň ušetríte prírodu o uhlíkovú stopu, ktorá je s každým dovozom spojená.

Konzumujte víno zodpovedne.

Viac na www.zrodene.eu

[1] https://www.vinazmoravyvinazcech.cz/cs/aktuality/4908034-vinaruv-rok

Zdroj: Zväz vinohradníkov a vinárov Slovenska

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár