Začnite písať

CHOROBY PÔROD RODIČOVSTVO TEHOTENSTVO ZDRAVIE

Popôrodná depresia. Ako ju spoznáte a kedy vyhľadať odborníka?

Popôrodná depresia nie je ojedinelá. Dotknúť sa môže aj nás alebo niekoho z nášho okolia. Čím sa líši od smútku alebo náročných dní s dieťaťom? Ako k nej pristupovať? Spýtali sme sa Mgr. Zuzany Navrátilovej, PhD., klinickej psychologičky. Jej pracoviskom je Novorodenecká klinika M. Rusnáka UNB a SZU, Nemocnica Antolská, Bratislava. Uvádza, že výskyt popôrodnej depresie v šestonedelí je v rozmedzí 15-20%.

Aké sú príznaky popôrodnej depresie? Podľa čoho ju rozoznáme?

Popôrodná depresia môže vzniknúť kedykoľvek počas prvých šiestich mesiacov po pôrode. Za prvé rizikové obdobie pre začiatok príznakov sa považuje návrat z pôrodnice domov. Spúšťačom je záťaž starostlivosťou o novorodenca a domácnosť a zároveň fyzický diskomfort. Klinický obraz, čiže to, čo si na matke môžeme všimnúť, je podobný ako pri iných depresiách. Typický je však pocit neschopnosti mať dostatočne rada svoje dieťa, pocit neschopnosti sa o neho dostatočne dobre postarať a z toho vyplývajúca ambivalencia voči dieťatku. Matka tieto svoje pocity aj často takto verbalizuje. Suicidálne-samovražedné ideácie a tendencie sú však pomerne vzácne.

Veľa žien máva baby blues a často si to mýlia s popôrodnou depresiou. Aký je rozdiel?

popôrodná depresiaPopôrodné blues je prirodzený jav zvýšenej emocionálnej reaktivity po pôrode. Prejavom je plačlivosť, emocionálna labilita, iritabilita, horšia koncentrácia pozornosti, smútok bez príčiny, pocit bezmocnosti, zmätenosť, úzkosť, izolácia, zvýšená tenzia, nespavosť a iné. Jednoznačne je však prítomná radosť z narodeného dieťatka. Spúšťačom je najčastejšie celkový fyzický diskomfort, počiatočné problémy s dojčením, obavy o novorodenca, pocity pochybnosti z úlohy matky. Rozvíja sa do jedného týždňa po pôrode. Na rozdiel od popôrodnej depresie, ktorá sa rozvíja v rozmedzí troch až šiestich mesiacov po pôrode.

Aké ženy majú predispozíciu k popôrodnej depresii?

Pri rozvoji popôrodnej depresie zohrávajú rolu biologické aj psychosociálne faktory. Z biologických ide hlavne o genetickú dispozíciu (výskyt depresie v rodine-najmä matka, stará matka). Zo psychosociálnych faktorov sú to výskyt psychického ochorenia pred tehotenstvom, neželaná gravidita, konfliktný partnerský vzťah, trauma z okolností pôrodu a iné.

Môže sa popôrodná depresia prejaviť napríklad až pri ďalšom tehotenstve?

Môže. Vplýva na to napríklad zvýšená prekonaná a aktuálna záťaž, traumatické okolnosti predchádzajúcich pôrodov, nedostatočne podchytené problémy s adaptáciou na predchádzajúce tehotenstvá a tak ďalej.

Ak vnímame na sebe znaky popôrodnej depresie alebo máme podozrenie u niekoho blízkeho, čo by sme mali urobiť ako prvé?

popôrodná depresiaVyhľadať odborníka, psychológa, psychoterapeuta, psychiatra. Hovoriť o tom. Neniesť to v sebe, v samote.

Existuje prevencia voči popôrodnej depresii?

Určite zásady psychohygieny, starostlivosti o seba, o svoju psychickú aj telesnú pohodu, dostatočné dopĺňanie zdrojov, neprepínanie sa. Zvyknem maminkám hovoriť, že netreba sa starať iba o dieťa, ale aj o seba.

Ako dlho môže pretrvávať popôrodná depresia? Môže trvať napríklad aj tri roky po pôrode?

To by som nepovedala. Popôrodná depresia sa rozvíja do šiestich mesiacov po pôrode. Ak sa objaví dva roky po pôrode, už by sme to klasifikovali ako depresívnu poruchu.

Neliečená popôrodná depresia môže byť pre čerstvé mamičky a ich deti nebezpečná. Čerstvá mama by mala vyhľadať odbornú pomoc, ak:

  • Príznaky pretrvávajú dlhšie ako 2 týždne.
  • Nemôžu fungovať normálne.
  • Nezvládajú každodenné situácie.
  • Majú myšlienky na ublíženie sebe alebo svojmu dieťaťu.
  • Po väčšinu dňa sa cítia mimoriadne úzkostlivo, vystrašení a spanikári.

 

Zdroj foto: pexels.com

 

Skutočný príbeh: Pôrod, aký som si nepredstavovala

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár