Začnite písať

AKČNÉ TIPY ZDRAVIE

Ako trénovať správne dýchanie nielen po ochorení COVID-19

To, že je dýchanie pre nás naozaj dôležité, si uvedomíme, až keď s ním začneme mať nejaký problém. Napríklad v prípade, ak ste astmatik, trpíte obštrukčnou chorobou pľúc alebo ste prekonali ochorenie COVID-19. Viete si však pomôcť rehabilitačným cvičením dýchania. Hoci sa to môže zdať na prvý pohľad jednoduché, opak je pravdou. Cielene cvičiť dýchanie sa však oplatí.

Koronavírus, ktorý spôsobuje COVID-19, napáda pľúca a dýchací systém, čo vedie k významnému poškodeniu. COVID-19 často vedie k zápalu pľúc a dokonca až k vážnemu poraneniu pľúc. On Obnova pľúc je možná, ale vyžaduje si terapiu a cvičenie po prekonaní ochorenia COVID-19.

Práca na zotavení začína v zameraní sa na dýchanie.

Benefity cvičenia

  • Hlboké dýchanie môže pomôcť obnoviť funkciu bránice a zvýšiť kapacitu pľúc. Cieľom je vybudovať si schopnosť zhlboka dýchať pri akejkoľvek činnosti, nielen v pokoji.
  • Cvičenia hlbokého dýchania môžu tiež zmierniť pocity úzkosti a stresu, ktoré sú bežné u ľudí, ktorí zažili závažné príznaky alebo boli hospitalizovaní. Pomocou dychových cvičení sa tiež môže zlepšiť kvalita spánku.
  • Techniky hlbokého dýchania môžu mať úžitok pre každého, ale zohrávajú mimoriadne dôležitú úlohu v procese obnovy  po COVID-19. Cvičenia je možné začať cvičiť doma. Ľahko sa dajú začleniť do každodennej rutiny.

Dôležité:

  • Dýcha sa bruchom, práve tým, ako sa horná časť nadvihuje, dochádza k posilňovaniu pľúc.
  • Výdych nie je taký ako pri cvičeniach, mal by byť veľmi plynulý a pozvoľne dlhý. Na odskúšanie je dobré fúkať do slamky v pohári, kde by malo dôjsť len k jemnému zažblnkaniu.
  • Je v poriadku, ak sa z cvičenia dýchania unavíte. Je to naozaj namáhavé, no účinné rehabilitačné cvičenie.
  • Vhodné aplikovať dva až trikrát za deň pravidelne cvičiť dýchanie v intervaloch 2-3x denne.

Presný postup si môžete vyskúšať v tomto inštruktážnom videu od Julianny Hložek Grmannovej:

Denisa Hromeková: Vďaka joge som objavila cestu k sebe a k spokojnému bytiu

Tagy

1 Komentár

Zanechaj nám svoj komentár