Začnite písať

INŠPIRÁCIE ROZHOVORY

Lenka Repiská: Folklór je naše bohatstvo

Lenka Repiska

Vyštudovala bankovníctvo a regionálny rozvoj, no dnes je práve maľovanie to, čo ju živí. Tvorba Lenky Repiskej už putovala do Čiech, Maďarska, Dánska, Holandska, Írska či Kanady. V súťaží Čo dokáže mama 2020 sa umiestnila s maľovanými šatami pre mamku a dcérky na 2. mieste. A my sme ju pre vás trocha vyspovedali…

Aká bola vaša cesta k maľovaniu?

Vždy som rada maľovala. Od malička som kreslila všade, kde sa dalo, no na škole som sa začala uberať úplne iným smerom a k maľovaniu som sa opäť vrátila až na materskej dovolenke.

Zdobíte najmä oblečenie a doplnky, bolo to tak od začiatku?

Moja úplne prvá maľba bola na maličké detské topánočky. Bola som na materskej dovolenke s druhým synom a aj keď moje obe deti neboli práve tie kľudné detičky, ktoré len spinkajú a papajú, stále som rozmýšľala, čo originálne by som mohla popri nich robiť. Napadlo mi, že by som mohla namaľovať topánočky pre najmenších. Namaľovala som ich zopár a keď som ich zverejnila, veľmi milo ma prekvapili pozitívne ohlasy. Pokračovala som teda v maľovaní.

Prečo folklór? Skúšali ste aj iné motívy?

Folklór je naše bohatstvo. Je to dedičstvo našich predkov a v dnešnej dobe sa k nemu vracia čoraz viac mladých ľudí. Mňa vždy folklór zaujímal, aj napriek tomu, že som nikdy nenavštevovala žiadny folklórny krúžok či súbor. Vždy som ale mala rada ľudovú hudbu, tanec a neskutočne ma fascinujú ľudové kroje.

Moje maľby si väčšinou vymýšľam a tvorím podľa nálady, nie vždy sú to teda konkrétne slovenské folklórne ornamenty. Sú to väčšinou srdiečka, kvietky, ornamenty, také, aké sa mi na konkrétny typ povrchu hodia. Keď vidím vhodný povrch na maľbu, hneď si viem predstaviť čo by som naň namaľovala.

Maľujem ale aj veci podľa želania zákazníka, teda keď si praje konkrétnu maľbu z konkrétneho regiónu, rada ju namaľujem.

Lenka RepiskaMáte doma kroj?

Ako som už spomínala, nikdy som v žiadnom súbore netancovala, ani nespievala.  Ale kroj mám, nádherný, horehronský. Zadovážila mi ho moja starká, ktorá žije v obci Polomka na Horehroní. Tam sme trávili, ako deti, celé prázdniny. Mám svoj detský kroj a aj kroj pre dospelé ženy, ktorý mi  starká darovala.

Máte aj odbornú umeleckú školu?

Nenavštevovala som ani umeleckú školu. Na strednej škole som študovala bankovníctvo a ďalej som pokračovala na vysokej škole v odbore regionálny rozvoj, teda úplne iný smer ako umenie.

Kedy ste začali cítiť lásku k maľbe?

Maľovala som od malička, vždy som všade kreslila, čmárala, maľovala. Potom, počas štúdia, som sa dlhší čas maľbe nevenovala a začala som opäť až v dospelosti.

Aké boli vaše prvé výtvory?

Ešte ako dieťa som najradšej maľovala šaty. Chcela som byť módnou návrhárkou a všetkým bábikám som navrhovala šaty. 😀

Keď som si založila značku Moje Maľované, začala som už spomínanými topánočkami pre bábätko, potom som prešla na maľovanie kabeliek, čo aj doteraz tvorí najväčšiu časť mojej tvorby, no maľujem aj na textil, tenisky a čoraz častejšie aj na originálne výtvory zo starého dreva v spolupráci s mojím manželom.

Kde nachádzate inšpiráciu? Študujete napr. aj odborné materiály o folklóre?

Občas sa inšpirujem obrázkami na internete či knihami, no snažím sa prevažne tvoriť z vlastnej hlavy. Keď vidím v obchode kabelku, hneď viem ako by som ju vylepšila maľbou.  Mám množstvo nových nápadov, len keby toho času bolo viac.

Čo je vo vašej tvorbe to top, čo zákazníci kupujú najviac?

Najobľúbenejšie sú maľované kabelky. Každá je svojim spôsobom jedinečná a zakaždým sa ju snažím namaľovať trochu inak, tak, aby každý zákazník mal ten svoj originál.  Veľmi obľúbené sú aj maľby s menom či iniciálami.

Kde najďalej putoval váš krásny výtvor?

Veľmi sa teším, že moja práca sa páči nielen u nás na Slovensku, ale aj v zahraničí. Maľujem často   pre milých ľudí do Čiech či Maďarska, no moje maľby už cestovali aj do Dánska, Holandska, Írska či Kanady.

Robíte aj na mieru, podľa predstavy zákazníka?

Áno, maľujem prevažne na objednávku, teda podľa želania zákazníka. Niekedy si zákazníci zvyknú poslať aj svoju obľúbenú vec a ja im ju namaľujem.

Lenka RepiskaKeď ste sa prihlasovali do súťaže, bolo ťažké vybrať výrobok, ktorý zašlete?

Často mi ľudia píšu, že je ťažké si vybrať spomedzi mojich výrobkov. To je veľká pochvala a veľmi si to od nich vážim. Do vašej súťaže som vybrala práve maľbu, ktorá sa mne osobne veľmi páčila. Maľovala som ju srdcom pre mojich stálych a veľmi milých zákazníkov.

Je tvorba to, čo vás „živí“?

Som veľmi vďačná za to, že aj napriek dobe, v ktorej práve žijeme, môžem robiť to, čo ma baví a áno, už aj živí. Veľmi dlho som ale maľovala len tak, pre radosť, nebolo to niečo, z čoho by sa dalo vyžiť.

Dnes už je to moja práca, za ktorú som vďačná a aj za každého spokojného zákazníka.

Premýšľali ste aj nad spoluprácou s iným autorom, napr. výrobcom kabeliek, topánok…?

Áno, o takýchto spoluprácach uvažujem a mám ich v pláne. Momentálne spolupracujem aj s mojím manželom, ktorý vyrába nádherné a originálne výrobky zo starého vzácneho dreva a ja na ne maľujem.

Kto je váš najväčší kritik?

Ja, sama. S každou jednou vecou, ktorú namaľujem, musím byť spokojná v prvom rade ja, inak ju nikomu neukážem. 😀 Niektoré maľby tvorím aj niekoľko dní, najpracnejšiu maľbu som robila 2 týždne na kolenách. Naozaj si dám záležať, aj keď je to často na úkor môjho času, ale o tom to je, aby boli spokojní zákazníci.

Aký je váš sen, plány do budúcnosti?

Momentálne je plánom do budúcnosti zostať zdraví. Ale samozrejme, čo sa týka pracovných plánov, teším sa, že sa Moje Maľované páči, a že mám pre koho maľovať a tiež, že môžem svojimi maľbami robiť ľuďom radosť. Želám si, aby to tak bolo aj naďalej a aby sa naša spoločná tvorba  s manželom dostala k ešte viac ľuďom.

Na čo ste najviac hrdá?

Na svojho manžela, na svoje deti. Na to, že manžel sa po 20 rokoch odvážil vzdať sa práce, ktorá ho už dlhšie nenapĺňala a začal robiť to, čo ho naozaj baví a robí to srdcom. Na deti, že aj keď sú občas ako čerti, sú veľmi šikovní a kreatívni.

Je niečo, čo by ste s ohliadnutím do minulosti, urobili inak?

Nie. Aj keď som v minulosti urobila mnoho chýb, boli to chyby, vďaka ktorým som sa mohla zdokonaliť v tom, čo robím. Každá chyba nás má niečo naučiť, a preto sa netreba obzerať za minulosťou, ale snažiť sa byť lepšími teraz.

Prezraďte nám viac o vašej rodinke, podporujú vás v tvorbe?

Moja rodina ma vo všetkom podporuje, za čo im veľmi ďakujem. Mám úžasného manžela, ktorý mi vo všetkom pomáha, radí mi a teší sa so mnou z každého úspechu. Máme aj dvoch synov, 8 ročného Šimonka a 5 ročného Adamka.

Zdedili detičky váš talent?

Obaja naši chlapci sú veľmi šikovní.  Veľmi radi tvoria, kreslia, vyrábajú, dokonca si denne robia hodiny tvorivých dielní, kedy vyrábajú a vyrábajú. Tiež radi so mnou maľujú na tričká či kabelky.

Zdroj foto: L.R.

Daniela Dušek: Život ma naučil, že ma vedia nakopnúť aj ozaj maličké veci

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár