Začnite písať

INŠPIRÁCIE

Maliarka Miroslava Grisáková: V mojej tvorbe prevládajú líšky. Sú to čarovné stvorenia

Víťazkou súťaže Čo dokáže mama 2020 sa stala Mirka Grisáková so svojím obrazom líšky.  Mirkiným, zatiaľ, nesplneným snom je mať vlastný ateliér.

A onedlho sa jej maľby objavia aj v pripravovanej knihe, čo je vlastne ešte také malé tajomstvo…

 

Líšky vás sprevádzajú celou vašou tvorbou, preto ste sa rozhodli „staviť“ na jednu z nich všetky „karty“ v súťaži Čo dokáže mama? Ak sa nemýlim, zúčastnili ste sa po 4. krát.

M. Grisáková

Víťazný obraz líšky

Áno, prihlásila som sa štvrtýkrát. Líška je jedno zo zvierat, ktoré maľujem najčastejšie. Stále ma to k nim ťahá. Je to pre mňa čarovné stvorenie….Tá hrdzavá farba ma asi priťahuje.

Tvoríte aj na objednávku podľa želania zákazníka?

Samozrejme, objednávky od zákazníkov tvoria prevažnú časť mojej práce. Častokrát je to o dohode a kompromisoch, nakoľko zákazníci majú aj požiadavky, ktoré sa často nedajú tak ľahko zrealizovať. Vždy im rada poradím a spolu nájdeme vhodnú alternatívu.

Aký najväčší obraz ste doposiaľ vytvorili?

Najväčší obraz mal 200 x120 cm. A boli to krídla… momentálne väčšiu časť objednávok tvoria krídla.

Je to nová technika, ktorú používam, tvar krídel modelujem so štruktúrovacou pastou a následne vyfarbujem podľa požiadaviek zákazníka.

Pred niekoľkými rokmi ste mali veľký sen – vlastný ateliér. Splnil sa?

Žiaľ, nie vždy ide všetko podľa plánov. Ako sa vraví, sny si treba plniť a ja verím, že raz si splním aj tento. V živote totiž príde veľa prekážok, no treba ich prekonať a posunúť sa vpred. V tejto dobe je však veľmi ťažké niečo plánovať. Zatiaľ mi stačí môj kútik v obývačke, i keď pozornému oku neujde, že celý byt je v podstate „ateliérom“, pretože svoje obrazy mám zavesené skoro na každej stene.

Elena Varšaviková: Je pre mňa veľká česť, že som mohla namaľovať obraz do Paláca mieru v Haagu

Keď sa ohliadnete za Mirkou spred niekoľkých rokov, ako sa zmenila?

Určite som vtedy  nemala natoľko rozvinutú fantáziu. Teraz vymýšľam vlastné motívy a stále viac sa venujem maľbe obrazov na plátno, čo ma ešte nedávno veľmi nelákalo. Skromne môžem skonštatovať, že som posunula vpred aj v technike, pretože čím viac sa človek zdokonaľuje, tým si je istejší, čo vidno aj na kvalite mojich malieb.

Neplánujete spoluprácu s inými známymi umelcami?

Spolupracujem s viacerými umelcami, pre niekoho sú známi, pre iných zas menej. Momentálne vyzdvihnem spoluprácu s veľmi šikovnou žienkou Danielou Dobiašovou, ktorá tvorí pod značkou Danni design. Vyrába kvalitné kabelky, ktoré ja ozvláštnim svojou maľbou podľa požiadavky zákazníka. Onedlho sa moje maľby objavia aj v pripravovanej knihe, čo je vlastne ešte také malé tajomstvo a rada sa oň podelím a poviem viac, až bude všetko dokončené. M. Grisáková

Čo možnosť organizovať kurzy maľovania?

V súčasnosti si to neviem predstaviť, nakoľko synov vek a ani priestory, v ktorých tvorím mi to nedovoľujú. Je to však zaujímavá myšlienka, určite nad ňou budem uvažovať keď si raz zariadim vlastný ateliér.

Vaše výtvory putujú často aj do zahraničia, kde najďalej sú?

Najďalej cestoval obraz líšky až do Kalifornie pre jedno dievčatko, ktorému sa taktiež páčia líšky. Ale najčastejšie obrazy putujú do Českej republiky, no moje diela by sa našli aj v iných zahraničných mestách.

Skúšate stále nové techniky. Veľmi ma zaujali vaše anjelské 3D krídla. Akú techniku tvorby ste ešte neskúsili a chceli by ste?

No asi som už skúsila rôzne techniky, maľujem akrylom, akvarelom, maľba textilnými farbami. V minulosti to bol pastel a uhlík, skúsila som pouring aj modelovanie brošní z Fimo hmoty, ale niekedy v budúcnosti by som skúsila aj maľbu olejom.

Podarilo sa vám vaše obrazy už aj vystavovať?

Výstavu som mala zatiaľ len jednu, v našom meste. Bola to výstava, kde som prezentovala obrazy aj maľby, ktoré som vyhotovila na textilných produktoch.

Kedy vás najčastejšie „kope“ múza?

Múza má kope väčšinou večer. Cez deň vyrábam objednávky a večer, keď si už sadnem a oddychujem, tak vtedy to príde, vtedy si otvorím zošit s poznámkami, kde si zapíšem nové myšlienky. Ale stalo sa mi, že sa mi nový nápad aj prisnil. ?

Máte nejakú svoju „srdcovku“ odloženú doma?

Srdcoviek mám doma viac, sú to hlavne obrazy s líškami, ktorých sa neviem vzdať, ale mám aj bieleho vlka, ktorý mi prirástol k srdcu. Jednoducho, lipnem na zvieratách.

Váš synček, Andrejko, má tiež tvorivé sklony?

Andrejko je už školák. Spočiatku ho kreslenie vôbec nebavilo, čo ma popravde aj trochu mrzelo. No v poslednej dobe ho to chytilo a sám si príde vypýtať pastelky či vodové farby a pustí sa do maľovania. Najradšej kreslí zvieratká a dinosaury, ktoré ho veľmi zaujímajú, pozná takmer každého.

Tvorbu Miroslavy nájdete aj v jej obchodíku Mimgart design.

Zdroj foto: M.G.

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár