NAČÍTAVAM

Začnite písať

INŠPIRÁCIE MAGAZÍN ODPORÚČAME RECEPTY ZDRAVIE

Hľadáte inšpiráciu, čo upiecť na Veľkú noc? Vyskúšajte tento jednoduchý mrkvový koláč

Redakcia
Share
mrkvový koláč

Veľká noc je už predo dvermi. Ak práve uvažujete, čo by ste zaradili do svojho plánu pečenia, určite neopomeňte mrkvový koláč. Je rýchly, šťavnatý a navyše aj krásne farebný. Osvieži nielen vaše chuťové poháriky, ale aj sviatočnú tácku s koláčmi.

Piecť koláče zo zeleniny môže byť niekedy náročné. Treba vedieť trafiť tie správne pomery. Niekedy môže zelenina pustiť viac vody a cesto bude príliš riedke. Inokedy môže zase prerážať svojou chuťou a výsledný efekt nebude až taký príjemný.

PODPORTE združenie Akčné ženy a podnikanie žien na Slovensku



Preto je pri použití zeleniny v sladkých pokrmoch vhodné vyberať druhy, ktoré sú prirodzene sladké alebo chuťovo neutrálne. Medzi sladšie druhy patrí práve koreňová zelenina. Vďaka jej prirodzene sladkastej chuti môžete v koláči použiť menej cukru. A to je predsa výhra, pokiaľ si sledujete svoju líniu.

Dnes som si teda pre vás pripravila inšpiráciu na neodolateľný mrkvový koláč, ktorý vás určite nesklame.

Aké benefity má mrkva pre naše zdravie?

Mrkva by mala byť v našom jedálničku pravidelne najmä preto, lebo:

  • obsahuje veľa vitamínov B, kyselinu listovú, bioflavonoidy, vitamíny D, E a K.
  • z mikrominerálov je bohatá najmä na železo, magnézium, vápnik a fosfor.
  • obsahuje alfa- a betakarotény, ktoré naše telo dokáže pretvárať na vitamín A. Tieto zložky pôsobia preventívne pred vznikom rakoviny. Ich účinok je tak významný, že aj počas ochorenia dokážu aktivovať reparačné mechanizmy na úrovni bunky a podporiť tak imunitný systém.
  • mrkva je bojovníkom proti jarnej únave
  • je cenným zdrojom vlákniny

Recept

  • 1 šálka hladkej špaldovej múky
  • 1 šálka polohrubej múky
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 4 šálky strúhanej mrkvy
  • 1 šálka kryštálového cukru
  • 1/2 šálky sušených hrozienok (ktoré vopred namočíme v horúcej vode)
  • 1/2 šálky oleja
  • 1/2 šálky acidofilného mlieka
  • 1/2 ČL mletého zázvoru
  • 1 ČL mletej škorice
  • 4 ks vajec
  •  lekvár alebo džem na potretie

POLEVA:

  • 2 tégliky kyslej smotany
  • 1 téglik bieleho jogurtu
  • 100 g bielej čokolády
  • 1 PL cukru (možno vynechať, ak nemáte radi príliš sladké)
  • 2 PL masla

POSTUP:

Rúru vyhrejeme na 180 °C a plech vystelieme papierom na pečenie.

Všetky suroviny na cesto dáme do misy a dobre premiešame. Pripravené cesto vylejeme na plech a pečieme vo vyhriatej rúre 25 až 30 minút. Hrozienka pred použitím scedíme.

Bielu čokoládu rozpustíme s maslom nad vodným kúpeľom. Potom po častiach primiešame kyslú smotanu a biely jogurt. Pokiaľ je zmes málo sladká, môžeme pridať ešte trochu cukru.

Ešte teplý koláč potrieme tenkou vrstvou lekváru alebo džemu. Necháme mierne vychladnúť a potrieme krémom. Pred podávaním necháme polevu stuhnúť.

Prajem dobrú chuť! 🙂

Zdroj: zdravosjankou.sk

Máte aj vy osvedčený recept na mrkvový koláč? Podeľte sa oň v komentári.

klub žien
Tagy

1 Komentár

Zanechaj nám svoj komentár

Your email address will not be published. Required fields are marked *