Začnite písať

RODIČOVSTVO

Ako získať hypotéku počas materskej s materským príspevkom?

Ste mama na materskej dovolenke alebo na rodičovskom príspevku a potrebujete peniaze? Očakávate príchod nového potomka a zároveň premýšľate nad hypotékou?

Pre páry, ktoré plánujú rodinu alebo už bábätko majú, môže byt‘ vybavenie hypotéky trochu problematické. Získať ju na materskej alebo rodičovskej dovolenke je komplikovanejšie, ako pri stálom príjme. No nie nemožné.

Hypotéka počas materskej

Aj počas materskej dovolenky môžete riešiť otázku nového bývania. Schválenie hypotéky je však reálne len za predpokladu, že manžel alebo partner ženy zarába dostatočne.

Tip: Riešite otázku nového bývania? Spísali sme pre vás všetko, čo potrebujete vedieť o kúpe nehnuteľnosti.

Pôžičky pre ženy na materskej dovolenke bez akýchkoľvek spoludlžníkov alebo ručiteľov poskytuje len niekoľko finančných inštitúcií. Je to, preto, lebo materský príspevok alebo rodičovský príspevok neakceptujú všetky banky či nebankové spoločnosti ako dostatočný príjem.

Banky uznávajú príjem len vo výške rodičovského príspevku

V súčasnosti je rodičovský príspevok vo výške 270 € alebo 370 €. Závisí to od toho, či matka poberala pred rodičovským príspevkom materskú. Banky vedia akceptovať rodičovský príspevok ako príjem pre splácanie hypotekárneho úveru, no nie všetky banky akceptujú materský príspevok.

Ktoré banky akceptujú materský príspevok pri poskytovaní hypotéky?

  • Oberbank, mBank, ČSOB, Prima Banka, Tatra Banka, UniCredit Bank a VÚB neakceptujú materský príspevok ako príjem. Príjem počas materskej berú do úvahy vo výške rodičovského príspevku.
  • V Poštovej banke berú do úvahy rodičovský príspevok vo výške 378 €, ak rodič poberal materský príspevok, alebo 275 €, ak materskú nepoberal.
  • Slovenská sporiteľňa materský príspevok akceptuje len v prípade, že v žiadosti o úver vystupuje aj ďalší dlžník s iným akceptovateľným príjmom. Inak berie do úvahy rodičovský príspevok, a to maximálne 370 € mesačne.
  • OTP taktiež akceptuje materský príspevok pri poskytovaní hypotéky , avšak len v kombinácii s iným hlavným príjmom a maximálne do výšky 50 % hlavného príjmu. Materský alebo rodičovský príspevok pre spoludlžníka, ktorý nemá iný príjem, rátajú v bežnej výške 270 €/370 €. V prípade dvojčiat v maximálnej výške 462,50 €, pri trojčatách max. 555 €.

S manželom to pôjde jednoduchšie

Ak ste na materskej, ale zároveň máte pracujúceho manžela, vybavíte si pôžičku oveľa jednoduchšie ako, keby ste boli obaja bez príjmu. Ako matka si v tomto prípade môžete požičať prakticky akýkoľvek bežný úver, ale len ako spolužiadateľ. Hlavným žiadateľom bude v týchto totiž váš manžel, ktorý bude dokladovať príjem. Tento spôsob získania úverov samozrejme nevyhovuje každej žene.

Možnosť pôžičky bez dokladovania príjmu

Pôžička bez dokladovania príjmu je špeciálny typ pôžičky, pri ktorej poskytovateľ nepožaduje potvrdenie o príjme. To však neznamená, že si vás a vašu bonitu nijakým spôsobom nepreveruje.

Keďže sa jedná o rýchlu pôžičku, banky a nebanovky ponúkajú nižšie sumy s krátkou splatnosťou, väčšinou do 30 dní. Neslúži k financovaniu väčších investícií.

Dobre zvážiť finančnú situáciu

Predtým, ako sa rozhodnete pre hypotéku, zvážte vašu finančnú situáciu aj to, či ju budete môcť každý mesiac splácať. Banky a nebankové inštitúcie ponúkajú rôzne možnosti. Preto sa informujte a hypotéky si porovnajte. Pozrite si návod, ako získať najvýhodnejšiu hypotéku na trhu.

Aj keď získať hypotéku na materskej nebude to ľahké, za pokus to určite stojí. V každom prípade je dôležité nájsť si skúseného finančného špecialistu, ktorý má prehľad o všetkých možnostiach (neodporúča sa chodiť do bánk osobne, pretože banky sa vám môžu snažiť predať ich produkt, ktorý vôbec nemusí byť pre vás výhodnejší ako iné ponuky a už vôbec vám nebudú odporúčať výhodnejší produkt ich konkurencie) a zistiť si konkrétne podmienky. Tie sa môžu v jednotlivých prípadoch od seba podstatne odlišovať.

Tagy

1 Komentár

Zanechaj nám svoj komentár