Začnite písať

RODIČOVSTVO ROZHOVORY

Jana Zajícová: Teraz je ideálny čas prekonať strach a robiť, čo nás naozaj baví a napĺňa

zajícová

Počas posledného roka sme nútení tráviť viac času doma. Život, ako ho poznáme, sa pomaly presúva do online priestoru. Pre majiteľov e-shopov a firiem, ktoré v online svete už nejaký čas pôsobia, je toto obdobie veľmi vítaným. Na základe predpovedí analytikov práve pandémia naučí ľudí využívať online služby ešte viac ako doteraz.

Preto sme sa opýtali zakladateľky firmy CREATIVE sites Jany Zajícovej, ako vníma aktuálne dianie z pohľadu odborníka na online marketing. Okrem toho nám poskytla aj pár vlastných tipov, ako možno zmanažovať deti, domácnosť a riadenie vlastnej firmy počas pandémie vďaka správnemu nastaveniu mysle. 

Jana Zajícová spolu s manželom založila v roku 2005 firmu CREATIVE sites. Začali vytváraním web stránok a e-shopov. Dnes poskytujú komplexné služby v oblasti e-commerce vrátane online marketingu. Pre e-shopy zabezpečujú všetko – krásne a funkčné dizajny, programovanie na mieru, rôzne automatizácie, prepojenia s informačnými systémami, konzultácie, branding, … Raz ročne organizujú konferenciu CREATIVE summit, ktorá pomáha majiteľom e-shopov získavať nové vedomosti a kariérny rast.

Čo sa vám na vašej práci najviac páči?

Milujem túto prácu. Baví ma rozprávať sa s ľuďmi, počúvať ich príbehy a vymýšľať im riešenia na mieru podľa toho, čo potrebujú. Odborne som sa podieľala na vytvorení viac ako 1200 e-shopov. Mám rada kreativitu, baví ma tvoriť a byť súčasťou dizajnových návrhov.

Čo priniesol rok 2020 a pandémia e-shopom?

V roku 2020 tržby e-shopov lámali rekordy. Naši klienti zaznamenali o 62% vyšší medziročný obrat. V dôsledku pandémie spotrebitelia začali čoraz častejšie využívať služby online nákupu. Podľa dát Shopify sme v regióne Central & Eastern Europe zaznamenali 19,4 % rast tržieb z e-commerce, čo je síce menej ako v Ázii (25 %), za to však viac ako v Západnej Európe (10,2 %). Asociácia e-shopov odhaduje tržby z e-commerce za rok 2020 na  2 miliardy eur na slovenskom trhu.

Pandémia priniesla aj zmenu v nákupnom správaní, ktorá tu zostane, aj keď samotná pandémia odznie. S online nakupovaním sa zoznámili aj ľudia, ktorí by inak cez internet nikdy nenakúpili. Vzniklo veľa potravín na donášku, ako aj iného bežného spotrebného tovaru, čo môže umožniť ľahšiu starostlivosť o ľudí, ktorí sú doma alebo odkázaní na pomoc ostatných.

zajicova

Jana Zajícová, CEO CREATIVE sites

Ako vidíte budúcnosť e-shopov?

Jednoznačne veľmi pozitívne (smiech). E-shopom sa podľa mňa bude aj naďalej veľmi dariť. Internetové obchody totiž sprevádza množstvo benefitov – rýchle doručenie tovaru bez nutnosti cestovať, dlho čakať v rade, možnosť produkt rýchlo vyhľadať a nájsť, porovnať si nielen produkt, ale aj nájsť ho s najnižšou cenou, pozrieť si jeho hodnotenia a skúsenosti iných zákazníkov, atď. V podstate zákazník sa vie kvalitnejšie rozhodnúť na základe informácií získaných online. Produkt mu je doručený priamo ku dverám – šetrí sa čas nakupujúceho. Oproti kamennej predajni je e-shop nízkonákladová záležitosť. Pre mnohých podnikateľov je momentálne výborným nástrojom, ako krízu prežiť.

Online nákupy budú naďalej rozkvitať. Podľa mňa nás čakajú aj nové technológie s tým spojené, napr. prepojenie virtuálnej reality s e-shopom, aby si zákazník mohol vyskúšať oblečenie vo VR a videl sa v ňom.

To sa dobre počúva. No prezraďte nám, ako ste zvládali byť počas pandémie doma s deťmi a zároveň viesť firmu s viac ako 45 ľuďmi?

Na úvod treba povedať, že máme viaceré tímy a každý tím má svojho tímlídra, takže  komunikujem hlavne s nimi. Fungujeme na princípe dôvery v schopnosti ľudí, majú vlastnú slobodu a podporujem ich, aby prichádzali so svojimi riešeniami či novými nápadmi.  🙂

No zladiť nabitý pracovný režim s deťmi spočiatku nebolo vôbec jednoduché. Postupne sme si však našli systém, aby sme dokázali fungovať a všetko podstatné stíhali. Počas prvej vlny na jar 2020 to bolo pre mňa organizačne náročnejšie – boli sme doma všetci 4 – ja, manžel a dve deti. Mladší syn nemal online vyučovanie. Vyskúšala som si byť učiteľka, upratovačka, kuchárka, animátorka a zároveň sa plnohodnotne venovať práci a všetkému, čo sa odo mňa očakávalo.  A do toho sme sa rozhodli kúpiť 6 týždňové šteniatko, ktorému sa bolo potrebné venovať a naučiť ho základné návyky. Bolo to miestami ozaj náročné.

Ale teraz je to už super. Psík je väčší, deti sú vo svojich izbách a učia sa alebo volajú s kamarátmi, ja si tak doobeda pokojne vybavím prácu, cally s ľuďmi a klientami, potom o 12 hodine si dáme obed a znovu pracujem a o 14 hodine ideme von na prechádzku. Keď sa vrátime, ešte chvíľu pracujem a ostatné veci si dorobím v noci, keď je tichšie a viem sa lepšie sústrediť. Keď potrebujem byť v práci, príde pomôcť opatrovateľka a vtedy zostanem v práci dlhšie a snažím sa vybaviť čo najviac.

Naše deti sú teraz už väčšie, 8 a 11 rokov, tak je to jednoduchšie. Čítala som rôzne články a verím, že pracovať z domu s menšími deťmi môže byť veľmi náročné. Ťažšie sa im chápe, že rodič má prácu a nemôže sa im venovať. Moja mamina býva v byte a denne počuje susedov, ako kričia na deti a ako sa deti hádajú – tak sme jej pod stromček kúpili kvalitné slúchadlá s potlačením hluku (smiech).

Čo by ste odporučili rodičom na homeoffice? Ako sa to dá podľa vás lepšie zvládať?

Podľa mňa je dôležité, aby rodičia boli psychicky v pohode. Poznám to na sebe, keď chcem toho veľa urobiť a stihnúť, pritom mi stále zvoní telefón, treba niečo súrne vyriešiť a nestíham sa ani deťom riadne venovať, začnem byť nervózna. Deti to veľmi rýchlo vycítia a potom tiež nie sú v pohode.  Ale keď sú rodičia v poriadku (myslím naozaj vnútorne v pohode – vnútorne vyrovnaní), tak aj deti sa naladia na rovnakú vlnu.  Dôležité je aj nič si ako rodič nevyčítať. V každom momente robíme to najlepšie, ako práve vieme. Samozrejme, že je na mieste si uvedomovať, čo robíme a prečo, a stále sa zlepšovať.

Som zástancom rešpektujúcej výchovy a vždy sa snažím s deťmi na všetkom dohodnúť. Vysvetliť im, ako to mám ja, ako sa ja cítim, čo potrebujem a vypočuť si to isté od nich. A potom sa dohodnúť tak, aby sme boli spokojní všetci. Deti vedia, že keď telefonujem, nemajú ma rušiť, a tak sa idú ešte hrať a prídu neskôr. No potom sa im naplno venujem.

Samozrejme, počas pandémie, aj obavy a strach rodičov (napr. z budúcnosti) môžu vyvolávať nepohodu v domácnosti.

Ako majú byť rodičia v pohode, keď vnímajú strach zo straty práce, či strach o svoje zdravie a zdravie svojich detí?

Ideálne by samozrejme bolo zbaviť sa týchto strachov. Vytvára ich iba naša myseľ a teraz máme úžasnú príležitosť si ich uvedomiť, zistiť, odkiaľ pochádzajú a zbaviť sa ich. Byť silnejší, prekonať svoj strach a naplno sa otvoriť dôvere. Dôvere v seba, v život – že všetko je tak, ako má byť. Žijeme v dobe, kedy máme dostatok a hojnosť všetkého. Teraz je ideálny čas usporiadať si svoje priority, hodnoty, nájsť, čo ma baví a napĺňa. Ja som zástancom teórie, že koľko dáš, toľko dostaneš späť. Keď človek niečo robí naplno, s otvoreným srdcom a láskou, tak financie už prídu sami.

Aj u vás to tak bolo, že financie prišli samé? Ako ste to mali vy?

Áno, aj u mňa to tak bolo. Keď sme začínali s firmou, nemali sme nič. Dlhé roky sme mali iba na platy kolegov a nie na svoje. Ale robili sme to, čo nás baví, najlepšie ako sme vedeli a stále sme sa zlepšovali, učili, sledovali trendy, prinášali pridanú hodnotu pre našich zákazníkov, až sme sa vypracovali na takto veľkú firmu s viac ako 45 ľuďmi a množstvom spokojných zákazníkov.

zajícová

Jana Zajícová, CEO CREATIVE sites

Spomínali ste aj priority a hodnoty. Aké máte hodnoty vy?

Po určitých skúsenostiach som si uvedomila, že to najdôležitejšie je zdravie. Bez zdravia by som sa nedokázala postarať ani o rodinu, ani zarobiť peniaze, takže zdravie je u mňa na prvom mieste. S tým súviselo inak aj uvedomenie dať samu seba na prvé miesto v mojom živote. Celý život som sa starala viac o druhých ako o seba. Uprednostňovala som svoje deti, aby bolo o ne postarané a ja som potom večer padala únavou. Na seba mi neostával žiaden čas (na toto pochopenie som napr. ja potrebovala väčšiu facku – mala som opakovane zlé výsledky a gynekológ ma poslal na onkológiu).

Na druhom mieste je rodina. Myslím si, že by som nedokázala byť skutočne šťastná, keby som svoje radosti, úspechy i starosti nemohla zdieľať s najbližšou rodinou. Preto vždy dopredu plánujem spoločné dovolenky a veľa času trávim s deťmi. A keď som s nimi, tak sa učím im venovať 100% pozornosť a ani v myšlienkach si neulietavať inde. Takže rodina a čas s rodinou je u mňa na druhom mieste.

Ale pýtali ste sa aj na hodnoty – u mňa jednoznačne vyhráva sloboda, rešpekt – rešpektovať druhých a zároveň byť sám rešpektovaný, úprimnosť a otvorenosť, neustále posúvanie sa vpred a zlepšovanie sa, pokora a ďalšie. Tieto hodnoty sa preniesli samozrejme aj do firmy a práce.

Medzi hodnotami ste nespomínali vôbec peniaze, prečo?

Ako som spomínala, peniaze podľa mňa prídu, keď človek robí svoju prácu naozaj úprimne s láskou a kvalitne. Sú len dôsledkom a odzrkadľujú naše presvedčenia (napr. moje presvedčenie je, že vo vesmíre je dostatok všetkého pre každého). Mňa financie nemotivujú, pretože viem, že si ich do hrobu so sebou nevezmem (smiech). A svoje deti chcem naučiť, aby sa o seba vedeli postarať samé, aby si peniaze vedeli samé zarobiť. Podľa mňa totiž nie je dôležité, koľko človek vlastní materiálnych vecí, ale aký je. Preto sa mi páči myšlienka, že úspech je cesta, nie cieľ.

zajícová

Jana Zajícová s rodinou

Čo teda učíte svoje deti?

Dalo by sa to nazvať, že ich vediem k mentalite hojnosti (smiech). Je to veľmi jednoduché, v podstate iba stačí, aby si osvojili moje presvedčenie, že vo vesmíre je dostatok všetkého pre každého. V praxi sa to prejavuje aj tak, že keď moje dieťa za mnou príde s nápadom, čím bude v budúcnosti (napr. slávny youtuber, úspešná módna návrhárka), tak ho v tom podporím. Nehovorím mu, že to sa nedá, to nedokáže, že nie je dosť dobré / múdre / šikovné, že nemôže byť milionár, práve naopak, podporujem kreatívne myslenie, vymýšľame, ako by sa to dalo spraviť, čo všetko pre to bude potrebovať a v podstate hrou sa učíme. Dávam mu dostatok lásky a podpory a ubezpečujem, že v živote môže dokázať čo len bude chcieť a všetko je možné. Stačí chcieť a nevzdávať sa. Radi sa hrávame aj hru cashflow pre deti.

Máte aj nejaké tipy napr. na knižky pre naše čitateľky?

To je super otázka. Ja si veľmi rada čítam a kupujem knihy, aj keď času je málo a za víkend si stihnem možno na 10 – 15 min sadnúť ku knihe (smiech). Odporúčam napr.:

  • Brian Tracy – Vytvorte si svoju vlastnú budúcnosť, Žiadne výhovorky! (aj ostatné tituly)
  • Robin Sharma – Líder bez titulu, Mních, ktorý predal svoje Ferrari
  • Timothy Ferriss – Nástroje titanov, Štvorhodinový pracovný týždeň

No najviac by som odporúčala zájsť do kníhkupectva a intuitívne si vybrať knihu, ktorá vás zaujme 🙂

Naozaj si myslím, že si vlastnými myšlienkami, presvedčeniami a činmi tvoríme vlastnú budúcnosť. To, ako sa pozeráme a reagujeme na udalosti v našom živote, si v každom momente svojho života volíme sami. Prevziať plnú zodpovednosť za svoj život a všetko, čo v ňom deje, je náročné, ale je to možné a je to veľký krok vpred v osobnom rozvoji 🙂

Chceli by ste niečo odkázať čitateľom na záver?

Určite áno. Nedávno som si totiž spomenula, ako som sa pred časom cítila menej slobodná ako teraz:

Od malička nás totiž učili, že niečo robiť musíme – musíme upratať, navariť, musíme chodiť do školy a dobre sa učiť, musíme chodiť do práce a zarábať peniaze, musíme, musíme, musíme, … No skutočne musíme? Musím voziť deti do školy a skoro ráno vstávať? Nie, v skutočnosti CHCEM. Keby som nechcela, nemusím. Nemusím ani ráno vstať z postele, ani sa prezliecť z pyžama. NEMUSÍM. Bolo pre mňa veľké pochopenie, že vlastne všetko, čo vo svojom živote robím, CHCEM robiť a v skutočnosti nič z toho robiť nemusím.

  • Nemusím odviezť deti do školy, ale chcem, pretože ich ľúbim a pretože ten čas ráno s nimi stráviť chcem.
  • Nemusím navariť – niekedy chcem a navarím a niekedy objednám jedlo domov.
  • Nemusím upratovať, umývať riad  – väčšinou chcem, lebo tu chcem mať čisto. 😀

Momentálne máme krásnu príležitosť sa zastaviť a pozrieť na svoj život. Robím vo svojom živote to, čo ma baví a napĺňa? Som šťastná a teším sa na každý deň? Ja áno, svoju prácu a rodinu milujem, užívam si každý deň bez strachu a obáv z budúcnosti. Naplno dôverujem, že všetko je tak ako má byť a každý si prechádzame učeniami, ktoré zrovna potrebujeme…

Skúsme sa teda na chvíľu zastaviť, uvedomiť si, kto skutočne sme, čo chceme vo svojom živote, nájsť vnútornú slobodu a oslobodiť sa od všetkých naučených MUSÍM. Užívať si svoj život naplno, veď každý jeden deň je úžasný, každý deň sa máme príležitosť niečo naučiť, niečo pochopiť, posunúť sa vpred a spraviť z tohto sveta lepšie miesto.

Zdroj foto: archív J.Z.

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár