Začnite písať

AKČNÉ TIPY INŠPIRÁCIE

Kreatívna hra Veselé kamene rozdáva radosť po celom Slovensku

vesele kamene

Kreatívna hra Veselé kamene si postupne získava viac a viac priaznivcov. Iniciatíva sa šíri vďaka rovnomennej facebookovej skupine a v týchto dňoch plných opatrení prináša aspoň kúsok zábavy a farieb do všedných dní. Natrafili ste už aj vy pri prechádzke na pomaľované kamienky? Chceli by ste sa tiež zapojiť?

V posledných dňoch si mnoho ľudí obľúbilo novú zábavu v podobe maľovania kamienkov, ktoré následne umiestňujú vo svojom okolí. Zámerom je, aby kamienok našiel náhodný okoloidúci, ktorý ho má následne premiestniť na iné miesto. Týmto spôsobom sa kamienok presúva a tvorca môže jeho cestu sledovať vďaka zdieľaniu fotografií vo facebookovej skupine.

Ako celý projekt vznikol?

Za iniciatívou stojí učiteľka Lenka Šarközyová spolu s deťmi z Materskej školy Damborského v Bratislave, ktorí v apríli 2018 pomaľovali prvé kamienky a vypustili ich do sveta. Týmto spôsobom sa mali deti naučiť, že radosť môžu nájsť v samotnom dávaní a odmenou im bude to, že kamienok niekoho potešil.

„Samotný nápad sa ku mne dostal z Anglicka, keďže vo svete takáto aktivita funguje úplne bežne.  Ako učiteľku v materskej škole ma to inšpirovalo k tomu, aby sme s deťmi rozvíjali ich grafomotoriku a zároveň schopnosť rozdávať bez očakávania odmeny.“

„Do projektu sme následne vtiahli aj rodičov a kamienky postupne začali putovať krížom-krážom. Vďaka tomu rodina trávila viac času spolu. Išli spolu do prírody, zbierali kamienky. Ja som tiež mojim synom pomáhala pri maľovaní kamienkov, následne som im vďaka fotkám v skupine ukazovala, kam kamienky putujú,“ povedala pani Šarközyová.

Každý kamienok, ktorý je súčasťou projektu, by mal byť aj zreteľne označený na nepomaľovanej strane názvom stránky Veselé kamene a poštovým smerovým číslom autora. Vďaka tomu vie nálezca priradiť kamienok k regiónu, odkiaľ pochádza.

V posledných dňoch sa do tvorby kameňov zapája čoraz viac ľudí a členovia komunity sa rozrastajú. Pomáha tomu aj fakt, že ľudia trávia kvôli pandemickým opatreniam viac času v prírode. Čo bola predtým len nezištná zábava detí sa stáva stále populárnejšou aktivitou aj medzi dospelými a dokonca aj seniormi. Niektoré kamienky sú naozaj malými umeleckými dielami.

Ako sa môžete zapojiť?

V skupine Veselé kamene sú ľudia, ktorí našli maľovaný kamienok, kamienky maľujú, alebo sa im len páčia. Po pridaní sa by ste si mali prečítať pravidlá skupiny, ktoré detailne stanovujú, ako kamienky tvoriť, umiestňovať a čo robiť po ich nájdení.

Ak chcete kamienok pomaľovať:

  • Na maľovanie sú najvhodnejšie akrylové farby, fixy na CD, alebo akrylové fixky.
  • Nepoužívajte lak na nechty.
  • Na kamienky nelepte žiadne ozdoby, samolepky, lepiace pásky, stuhy, trblietky ani očká.
  • Po namaľovaní kamienok zafixujte lakom na kameň/betón, aby ste ho ochránili pred poveternostnými podmienkami.

Nevinná zábava alebo ekologická katastrofa

V posledných dňoch sa k tejto hre ozývajú aj ekológovia a ochranári prírody. Z ich pohľadu sa jedná o neprimeraný zásah do prírody. Použitie farieb a lakov, či samotný presun kameňov ovplyvňuje biotop daného miesta. Kamene, ako neživá zložka prírody, slúžia najmä na ochranu pôdy pred vysúšaním a poskytujú útočisko pre rôzne živočíchy.

V spomínanej skupine sa proti tvrdeniam ochranárov hneď ohradilo množstvo ľudí, ktorí za touto aktivitou nevidia taký zásadný zásah do prírody. Faktom je, že v porovnaní so znečisťovaním oceánov odhodenými jednorazovými rúškami, či presúvaním množstva skál pri stavbe nových ciest, je naozaj otázne, aký veľký ekologický dopad môže mať tvorba a presúvanie maľovaných kamienkov.

My sa snažíme byť ohľaduplní voči prírode, preto máme v pravidlách jasne určené, ako môžu byť kamienky pomaľované. Vyzývame, aby ľudia kamienky dostatočne lakovali. Týmito lakmi sú bežne lakované lavičky a iné predmety, ktoré sú umiestnené v prostredí. Pokiaľ je to dobre zalakované, prírode to nijako neuškodí. Predtým boli kamienky viditeľné hlavne v mestách, teraz sa objavujú aj v prírode, pretože v nej ľudia kvôli lockdownu trávia viac času. My upozorňujeme ľudí, aby kamienky neumiestňovali napríklad ani blízko k vodným tokom či do vody,“ vysvetľuje pani Šarközyová.

Cieľom je rozdávať radosť a potešiť toho, kto ho našiel. Mnoho ľudí si kamienky necháva, pretože sa im páčia a potešia ich. Nie je nutnosť, že sa kamienok musí opäť vrátiť do prírody. Ja to nevidím, ako hrozbu, že by z maľovaných kamienkov nastala ekologická katastrofa.“

Ako sa môžete s deťmi doma zabaviť? Inšpirujte sa tipmi Akčných mám.

Prílišná aktivita škodí

Význam Veselých kameňov je práve v sledovaní cesty kamienka vďaka zdieľaniu fotografií. Mnoho aktívnych ľudí ale začalo zakladať regionálne skupiny, ktoré následne znemožňujú dohľadať, kam sa kamienok „zatúlal“.

Prosíme ľudí, aby nám nerozbíjali našu hlavnú skupinu. Vieme, že nie sme jediní s týmto posolstvom,    ale vytváraním regionálnych podskupín stráca naša iniciatíva zmysel, “ prosí pani Šarközyová.

Zdroj foto: FB skupina Veselé kamene

 

Našli ste už aj vy maľovaný kamienok? Alebo ste nejaký vytvorili? Pochváľte sa v komentári.

 

 

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár