Začnite písať

ROZHOVORY

Naty Žúreková: Moja cesta ku kváskovaniu bola zdĺhavá, opatrná a groteskná

naty žúreková

Mama troch detí Naty Žúreková Štefková, známa ako Naty, objavila svoju lásku ku kváskovaniu práve počas materskej dovolenky. Nakoniec jej tak prirástlo k srdcu, že sa stala certifikovanou pekárkou. Svoju energiu a lásku dáva do všetkého, čo robí, pretože verí, že každý deň je obrovským darom.

Aká je vaša akčná vlastnosť?

Myslím, že práve tá akčnosť. Ľudia sa ma pýtajú, odkiaľ stále beriem energiu, ako je možné, že sa stále usmievam a ako to, že toho toľko stíham? A pritom nie som nejaká iná, či odlišná od ostatných. Beriem každý deň ako obrovský dar. Hľadím na maličkosti a z nich sa teším. Prináša to do života veľké uvoľnenie. Rozhodla som sa sústrediť na dobro, aby rástlo a toho zlého potom ubúda.

Aká bola vaša cesta od učiteľstva ku kváskovaniu?

Veľmi zdĺhavá, opatrná a groteskná. Mne sa totiž vôbec nechcelo kváskovať a navyše sa mi absolútne nedarilo. Ešteže som si uvedomovala prospešnosť kváskovania pre naše zdravie. Inak by som sa kváskovaniu otočila chrbtom. Ale bolo to asi klasické, ako u väčšiny mamičiek- rozhodnutie dať svojim deťom tú najväčšiu kvalitu.

Aké sú zdravotné benefity kvásku oproti droždiu?

Kváskové produkty sú:

  • ľahšie stráviteľné,
  • nutrične vyvážené,
  • nenafukujú,
  • podporujú trávenie,
  • správne a pravidelné vyprázdňovanie,
  • majú nižší glykemický index, čo spôsobuje dlhšiu dobu zasýtenia (aj pre diabetikov sú vhodné),
  • pomáhajú kvalitnému mikrobiómu,
  • podporujú obranyschopnosť organizmu (teda zlepšenie imunity),
  • astma, alergie, akné, ale aj napríklad únava- to všetko sa nám môže zlepšiť, ak si doma začneme piecť náš chlieb, pečivo či koláče.

Odkiaľ čerpáte inšpiráciu na nové recepty?

Bude to znieť možno zvláštne, ale v hlade. Keď som hladná, napadajú mi jedlá toľkých chutí a farieb a ešte chute poznané z detstva, tradičná kuchyňa, recepty starých materí. Snažím sa tradičnú kuchyňu odieť do trendy šatu, aby motivácia uvariť/upiecť niečo dobré doma zvíťazila nad konzumom našej spoločnosti – objednám si, kúpim si.

naty žúrekováAko vyzerá váš bežný deň teraz počas lockdownu?

Veľmi kreatívne. Každý deň inak a vždy sa všetko počas dňa aj trikrát zmení. Už ani nejako neplánujem, lebo sa potom musím smiať. 🙂 Jediné ostáva asi rovnaké – aby som sa vedela ráno naštartovať. Zacvičím si, urobím raňajky a vypijem kávu.

Mám doma všetky tri deti, som im k dispozícii, keby potrebovali niečo poriešiť s učivom, so školou. Zároveň varím každý deň, pracujem za počítačom, píšem články a keď je potrebné, som v obchodíku, ktorý prevádzkujem. Snažím sa ísť každý deň na prechádzku do prírody, alebo si aspoň na chvíľu zabehať. Večer venujem vzdelávaniu sa v pekárčine a angličtine.

Spozorovali ste počas trvania pandémie zvýšený záujem ľudí o kváskovanie? Možno napríklad minulý rok v období, kedy sa z obchodov zrazu „vyparilo“ droždie.

Áno, minulý rok bol veľký boom, čomu sa veľmi teším, pretože ľudia sa konečne odhodlali skúsiť urobiť si svoj chlieb. Niektorí následne od toho upustili, ale niektorí v domácom pečení chleba našli veľký relax a s láskou pripravujú dobroty pre svoju rodinu stále.

Blíži sa Veľká noc. Máte nejaký obľúbený typický recept, ktorý každý rok pečiete?

Milujem linecké pečivo. Od malička som milovala to krehké, sladké cesto zlepené džemom, ako to robievala moja stará mama. Na vrchu práškový cukor, ktorý urobil z bežnej mňamky noblesnú záležitosť. Pečiem ich v klasickej veľkosti. No pre seba si urobím zvlášť extra veľké, „obrie linecké“ a potom si vravím, že „veď som mala len jeden kúsok“. 🙂

naty žúrekováČo by ste odporučili tým, ktorí chcú s kváskovaním začať? Načo by si mali dať najväčší pozor?

Aby sa nebáli. Nie je čo stratiť. Ak to nevyjde, stále je to jedlé a vo vajíčku obalený sa dá zakamuflovať aj nepodarok. 🙂

Zároveň, aby nebrali kváskovanie ako niečo, čo tak dlho trvá. Časy čakania nám ukazujú, koľko máme voľna, nie, koľko času stratíme. Kvások je veľmi samostatný. Potrebuje len sem-tam naše usmernenie. Netreba sa vzdávať svojho komfortu života. Kváskovanie vie byť príjemnou súčasťou nášho života, ktoré namiesto vyčerpania prináša uvoľnenie, relax, radosť a v neposlednom rade aj zdravie.

Ak chcú ísť na istotu, je skvelé sa prihlásiť na kurz kváskovania. Všetko vysvetlené krok za krokom a práca s cestom usmernená tak, aby to bolo jednoduché. Ľudia majú v tejto dobe rešpekt pred online kurzami kváskovania, no aj v online priestore sa dá naučiť správne a jednoducho kváskovať.

Ako zvládate prácu a rodinu teraz počas pandémie? Našli ste si na to nejaký systém?

Osvedčilo sa mi zachovať pokoj – zhlboka sa nadýchnuť, vydýchnuť a v pokoji si prebrať priority. 🙂

Keďže marec je mesiac knihy, máte aj vy svoje obľúbené? Ktoré knihy vás doteraz najviac inšpirovali?

Ja som starý knihomoľ. 🙂 Milujem knihy bez slov, príbehy len kreslené s mnohými detailmi. Mám rada kuchárske knihy od Jamieho Olivera a literatúru zameranú na výchovu. Kedysi som čítala aj veľa beletrie, ale teraz sa skôr orientujem na vzdelávanie.

naty žúrekováHoci ste Majster pekár, stane sa niekedy, že sa vám pri pečení, či varení niečo nevydarí?

Jasné, že áno. Cesto je tvárne a vždy iné. Treba sa mu vedieť prispôsobiť, pochopiť, čo práve potrebuje. Ak nemám svoj deň, alebo mám menej času, stane sa aj mne, že sa mi niečo nepodarí. Ale to je čaro domáceho pečenia. Nemá nám ísť o dokonalosť prevedenia. Má nám ísť o chuť a lásku, ktorú vkladáme do prípravy. Taký chlieb potom chutí ako ten najdokonalejší.

Za čo ste v živote najviac vďačná?

Za lásku. Bez nej by sme neboli nič.

Zdroj foto: archív Naty Žúrekovej Štefkovej

Naty Žúreková: Kváskovanie je dar, ktorý musím niesť ďalej

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár