Začnite písať

AKČNÉ TIPY INŠPIRÁCIE RODIČOVSTVO

5 tipov na originálne knihy pre deti. Napríklad Rozprávka o epidémii. Písali priamo mamy

Kto lepšie rozumie dieťaťu ako vlastná mama? Ženy matky majú prirodzenú empatiu, cit, pochopenie pre detskú dušu. Mnohé sa snažia pomôcť deťom práve prostredníctvom knihy. Rozprávky a príbehy sú silnými pomocníkmi. Rozprávka o pandémii však doteraz nebola. Ani príbehy o detskom sebavedomí. Ponúkame vám päť tipov na výnimočné knihy pre deti od výnimočných mám. Nájdete ich na portáli Čo dokáže mama.

Som skvelé dieťa

Ak chcete vychovať zdravo sebavedomé dieťa, kniha Som skvelé dieťa čaká práve na vás. Kniha, akú ste spolu s deťmi doteraz určite nečítali. Poslaním milujúcich rodičov je vybudovať silné základy sebavedomia svojich detí, ktoré pramení zo sebalásky. Ako to však uskutočniť? Objavte tajomstvá detskej duše a počúvajte pozorne detské srdcia. Kniha je vhodná pre deti od troch do osem rokov. Je určená na spoločné čítanie s rodičmi. Sedem rozprávok obsahuje sedem hlbokých tém a posolstiev, o ktorých sa následne s deťmi môžete rozprávať. Poukazuje na sedem pilierov detského sebavedomia: výnimočné dieťa, skvelé dieťa, rovnocenné dieťa, v bublinke bezpečia, v kruhu našej rodiny, milované dieťa a vytúžené dieťatko. Veľmi zaujímavo je poprepájaný žáner rozprávky, osobného rozvoja a poznatkov zo psychológie a neurovedy.

Nie je to bežná rozprávka, ale nástroj, pomocou ktorého sa rodičia priblížia detskej dušičke. Deti tak dostanú odpoveď na otázky, ktoré sa nevedia same opýtať, ale veľmi túžia počuť od rodičov.

Jednorožec iný ako ostatní

Kniha pre deti od 4-5 rokov až do veku puberty. Vďaka veľkým písmenám je kniha vhodná aj na samostatné čítanie pre deti. Malý jednorožec sa cíti nepochopený, osamelý, sám. Ujde. Vydáva sa na dobrodružnú cestu, kde objaví svoje dobré vlastnosti. Jednorožec predstavuje dieťa v období vzdoru. Milým a láskavým spôsobom ukazuje dieťaťu, ako veľmi si vzdorom ubližuje a zároveň mu dokáže pomôcť vyznať sa vo svojom vnútri. Rodičom zase pomôže pochopiť, čo sa s deťmi deje v prípade náladovosti, vzdorovitosti a odmietaní spolupráce. Situácie, v ktorých sa nachádza každý rodič. Kto by nechcel vedieť, ako z toho von? Tak ako sa jednorožec odlišoval od iných nielen výzorom, ale aj povahou, tak to býva niekedy aj s deťmi. Chcú sa tak veľmi odlíšiť, že si nakoniec sami ubližujú.

Rozprávka o pandémii

Krisztina Tóth je medzinárodne známa spisovateľka, pochádzajúca z Maďarska. Svojej osemročnej dcére chcela vysvetliť novovzniknutú situáciu okolo koronavírusu, tak si vymyslela a napísala rozprávku. Pomocou Rozprávky o pandémii sa snaží pomôcť rodičom a deťom prekonať strach z pandémie. Približuje deťom, prečo sa nemôžu stretávať so starými rodičmi, kamarátmi, prečo existuje strach z vírusu, ktorý nevidíme. Príbeh je o víruse, Korone, ktorý navštevuje školu Fujku a chce dobiť svet. Nikto ho nemá rád, nemá priateľov, v škole sa mu veľmi darí a nikto sa s ním nechce hrať. Deťom ho niekedy príde aj ľúto:).

Kniha je podľa autorky vhodná pre deti od 4 do 12 rokov.

Knižky, ktoré poučia a zaujmú vaše deti

Čokoládka a kakaovník

Kniha pre deti, ktorú autorka venovala deťom, ktoré radi maškrtia. Kniha chce byť aj o maškrtení, ale najmä zdravých dobrôt. Ich výroba a ochutnávanie je vsadené do príbehov, v ktorých deti pochopia, prečo nie je vhodné jesť veľa sladkostí, čím môžeme nahradiť cukor a tiež ako veľmi je pre nás dôležitá ochrana prírody a životného prostredia. Všetky tieto témy sa autorka snažila priblížiť deťom vtipnými a milými príbehmi.  Čokoládka a kakaovník sa snažili cukor nahrádzať ovocím a tak vyrábať zdravé sladkosti. Motivačné aj pre deti, však?

Kniha je vhodná pre deti od 4 do 8 rokov.

Kryštálové rozprávky

Liečivé príbehy o zemských kryštáloch a bylinkách, daroch prírody, ktoré otvárajú oči a odomykajú srdcia. Zároveň uzdravujú naše životy. Rozprávky chcú vysvetliť deťom a rodičom tajomstvá zemských bytostí a ich dôležitú úlohu pri ochrane planéty. Približujú kolobeh roka v prírode, sviatky, udalosti a slávnosti, ktoré sú súčasťou nášho bežného života.

Autorka sa knihou snaží podporiť u detí empatiu, láskavosť a porozumenie nielen k sebe samému, ale aj k zvieratám, stromom, rastlinám a celej prírode. Kryštálové rozprávky chcú byť akousi náhradou za drsné rozprávky v televízii a knihách.

Čo vám a vašim deťom prinesie čítanie

Ktoré knihy pre deti sú obľúbené u vás? Napíšte nám do komentára. Budeme sa tešiť.

 

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár