Začnite písať

RODIČOVSTVO

Študovať popri práci a rodine? Dá vám to viac, ako si myslíte

O potrebe vzdelávať sa aj po škole ste už určite veľa počuli a čítali. Dnes máme to šťastie, že máme k dispozícii mnoho online kurzov, dokonca s certifikátmi, či už zdarma, alebo za poplatok. Dokonca sa čím ďalej, tým viac objavujú veľmi zaujímavé podcasty, videá a storky na sociálnych sieťach.

Ja by som vám však chcela povedať niečo viac o starej dobrej škole. A tiež o tom, prečo si myslím, že vrátiť sa do školských lavíc formou externého štúdia môže byť lepšie, ako by sa na prvý pohľad zdalo.

Škola má jasný začiatok a koniec

Možno si vravíte, prečo chodiť do školy a platiť si za to ťažké prachy, ak sa môžete učiť doma, online, a možno aj zadarmo. Nuž, prečo? Pretože, ruku na srdce – koľko kurzov, ktoré ste začali, ste aj dokončili? Ak vždy všetky, tlieskam. Ste výnimka.

Škola vám dá niečo, čo vám mnohé online kurzy nedajú – deadline.

Dá vám presne stanovený rozvrh, takže si jeden deň v týždni jednoducho musíte vyhradiť na štúdium a dá vám tiež jasne ohraničený semester  a skúškové obdobie. Po pár intenzívnych týždňoch si uvedomíte, že máte za sebou, nie jeden kurz, ale 8! A odmenou bude písmenko v školskom systéme.

Na prvý pohľad nevýhodou, no v konečnom dôsledku veľkou výhodou, je práve to, že máte termín, do kedy musíte odovzdať prácu, naučiť sa na test, alebo urobiť skúšku.

Čas pre seba

Vráťme sa o dve vety vyššie, kde hovorím, že si musíte vyhradiť čas na štúdium. Počas externého štúdia sú to väčšinou piatky. V prípade online kurzu môžete študovať kedy chcete, ale to je práve ten háčik.

Chcieť môžete, ale kedy si na to vyhradíte čas? Po prihlásení sa na kurz si plánujete, že sa mu budete venovať počas víkendov alebo večer. Chvíľu to aj dodržiavate, ale potom do toho niečo príde. Zvyčajne život sám. No a vám už len príde po 3 týždňoch newsletter, či ste na svoj kurz nezabudli.

Možno ste nezabudli. Možno aj máte výčitky, že ste sa mu už tri týždne nevenovali, no vzdali ste to skôr, ako ste si na učenie stihli opäť zvyknúť.

Pri škole sa vám to nestane. Teda, život sa vám síce stane. Ale keďže máte presne stanovený rozvrh a stretnutia s reálnymi vyučujúcimi, ktoré si nepozriete neskôr, keď raz bude čas, je väčšia šanca, že sa vyučovania zúčastníte.

Prezentácie a seminárky

Výhodou školy, v porovnaní s online kurzom, je samozrejme samotná interakcia s vyučujúcim a spolužiakmi. Aktuálne sa síce aj tieto stretnutia premietajú skôr do online sveta, ale prítomnosť na vyučovacej hodine je aj tak nutná.

Takáto interakcia a úlohy, ktoré vám škola prinesie vo forme písania seminárnych prác, či tvorby prezentácií, pre vás bude prínosom aj v zamestnaní.

Či už budete potrebovať dať dokopy písomný návrh projektu, alebo niečo odprezentovať klientom, alebo nadriadeným. Oprášite trochu nervozitu z prezentovania a budete sa pri verejnom vystupovaní cítiť pohodlnejšie a istejšie.

Nové pracovné príležitosti

Hoci škola nie je zárukou úspechu v práci, sú zamestnania, kde vám môže štúdium na vysokej škole pomôcť o niečo viac ako online kurz. Je to hlavne v prípadoch, ak zamestnávateľ nepozná konkrétny online kurz a nevie ohodnotiť jeho relevanciu.

Okrem toho vám pri hľadaní novej práce môže pomôcť už samotný fakt, že ste študovali. Zamestnávateľa môže zaujať práve to, že ste popri práci, deťoch, domácnosti a iných povinnostiach boli schopní študovať. Štúdium popri iných „dospeláckych“ povinnostiach totiž svedčí o vašej organizovanosti, schopnosti sústrediť sa a prijímať nové informácie. Zároveň je to dôkaz vašej odhodlanosti, vytrvalosti a manažérskych zručností.

Aby sme to teda zhrnuli – akékoľvek vzdelávanie sa aj po škole je skvelý nápad. Podcasty či online kurzy sú perfektná vec. No ani tá stará dobrá škola nie je na zahodenie.

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár