Začnite písať

RECEPTY

Rýchle krémové cestoviny s cuketou

cestoviny

Cuketa je veľmi univerzálna plodina, ktorú môžeme pripraviť na množstvo spôsobov. Jej neutrálnu chuť dokážete skryť ako v slaných, tak aj v sladkých pokrmoch. Vyskúšajte tento svieži a jarou voňajúci recept na rýchle cestoviny s cuketou podľa Nigelly Lawson.

Zdravotné benefity cukety

Je bohatá na vitamíny a stopové prvky nielen v samostatnom plode, ale vo veľmi veľkej miere aj v šupke. Je zdrojom vitamínu E, A, karotén, horčík, magnézium, vápnik, fosfor, draslík, železo, meď, zinok a niektoré vitamíny skupiny B.

Cukina má iba 20 kilokalórií na 100 g. Obsahuje až 91% vody. Pre jej nízky kalorický obsah je vhodnou komoditou pri diétach, očistných kúrach a chudnutí.
Kladne ovplyvňuje činnosť obličiek, tráviacich orgánov, tiež hladinu cholesterolu a krvného tlaku, odvodňuje organizmus a čistí črevá.

Draslík pôsobí ako stimulant vylučovania prebytočnej vody z organizmu a tým napomáha k vyplavovaniu usadených toxických látok z tela (detoxikácii).

Ako cuketu skladovať

Pri zbere alebo kúpe treba vyberať pevné plody bez poškodenia na povrchu. Ideálne sú menšie plody do 20 cm dĺžky. Uskladnená v chladničke zostáva čerstvá až do troch týždňov.

Ingrediencie na 2 porcie:

200g cestovín (ideálne kolienka alebo mašličky)

2 lyžice oleja

4 najemno nakrájané jarné cibuľky

500g cukety nakrájanej na kocky

60 ml suchého bieleho vína

malý zväzok čerstvej petržlenovej vňate

3 lyžice strúhaného parmezánu

2 lyžičky masla

soľ a korenie podľa chuti

Postup:

  1. Pripravíme si vodu na cestoviny. Po zovretí ju osolíme a pridáme cestoviny, ktoré uvaríme podľa návodu.
  2. Cibuľku opražíme na oleji. Pridáme cuketu a opražíme 5 minút za občasného miešania.
  3. Prilejeme víno a necháme bublať, podľa chuti osolíme a okoreníme, stíšime plameň, prikryjeme a necháme povariť 5 minút. Odstavíme a pridáme nasekanú petržlenovú vňať.
  4. Z cestovín pred scedením odoberieme hrnček škrobovej vody.
  5. Scedené cestoviny vrátime späť do hrnca. Pridáme udusenú cuketu, strúhaný parmezán, a 4 lyžice vody z cestovín. Dôkladne premiešame a podľa potreby dochutíme soľou alebo korením. Prípadne podľa potreby pridáme syr alebo vodu z cestovín.
  6. Na záver primiešame maslo.
  7. Pri podávaní posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou a parmezánom.

Vytvorte si skvelé pesto na cestoviny! Môžete pridať aj hummus

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár