Začnite písať

CESTUJEME S DEŤMI INŠPIRÁCIE ROZHOVORY

Lili Cuperová: Pri cestovaní s deťmi je alfou a omegou jednoznačne pohoda rodičov

Ľudmila „Lili“ Cuperová je autorkou fantastických detských sprievodcov, dvojnásobnou akčnou mamou a poznať ju môžete z jej blogu Lili improvizuje. Spolu s rodinou žila v Paríži a zažila v ňom počas pandémie naozaj tvrdý lockdown. Ako vyzerá francúzsky školský systém? Čo môžeme nájsť v jej sprievodcoch a prečo sa vrátili na Slovensko? Urobte si kávičku a čítajte. Bude to stáť za to!

 

1. Ahoj, Lili, ako sa máš?

Ďakujem za opýtanie. Máme sa veľmi dobre, sme zdraví a prichádzajúca jar s jej slnečnými dňami ma nabíjajú novou energiou.

2. Ako ste zvládali toto korona obdobie?

Chýbali nám napríklad stretnutia s rodinou, ale inak výborne. Navyše náš bratislavský okres je pomerne veľký, preto sa necítime stiesnene. Neustále výlety po okolí mali dokonca pozitívny vplyv na moju tvorbu. Vďaka nim je moja nová knižka Detský sprievodca Bratislavou doplnená aj o trasy v prírode a namiesto plánovaných 70 bude mať až 120 strán.

3. Prvý lockdown ste celá rodina zažila počas pobytu v Paríži. Ako to prebiehalo?

Musím sa priznať, že to bolo pomerne ťažké. Tri mesiace pred lockdownom sa vo Francúzsku štrajkovalo a priamo v Paríži nefungovala žiadna doprava (ani metro). Náš pohyb bol tým už od začiatku decembra do februára obmedzený len na kolobežky alebo prechádzky. Hneď po ukončení štrajkov a následných jarných prázdnin prišiel tvrdý lockdown. Bolo to 9 týždňov, počas ktorých sme mohli vyjsť z domu maximálne na jednu hodinu, do jedného kilometra a len s certifikátom, ktorý popisoval dôvod našej vychádzky. Zjednodušene povedané, sme strávili 9-týždňov v byte s deťmi.

4. Ako ste sa vlastne do Francúzska dostali?

Manžel dostal pracovnú ponuku, ktorá, ako sa hovorí, sa neodmieta. Ja som bola v tom čase ešte na materskej,  preto sme sa rozhodli túto príležitosť využiť.

5. Čo sa ti na živote v Paríži najviac páčilo?

Za najväčší prínos považujem, že naše deti si mohli vyskúšať žiť v multikultúrnom meste. Teraz vnímajú mnoho vecí úplne odlišne v porovnaní so mnou v ich rokoch. Navyše sa naučili po francúzsky.

Ja som si v tomto históriou nabitom meste užívala najmä naše výlety. Paríž má svoje neopísateľné čaro, ktoré sme v jeho uličkách spoznávali veľmi postupne a bez náhlenia. Navyše len pár hodín cesty autom sme mali Normandiu s jej krásnym pobrežím, ktoré nám tiež veľmi prirástlo k srdcu.

6. Tvoje dievčatá vo Francúzsku navštevovali aj školu. Ako si vnímala francúzsky systém z pohľadu rodiča?

Staršia dcéra už v 6-tich rokoch hovorila po anglicky. Preto sme sa rozhodli pre bilingválnu francúzsko-anglickú medzinárodnú školu. Takto sa vedela naša prváčka v novom prostredí hneď dohovoriť a nájsť si kamarátov. Systém, ktorým táto škola fungovala, bol síce časovo náročný, ale viedol deti ku kritickému mysleniu, čo sa nám páčilo. Navyše som deti prihlásila aj do slovenskej školy s folklórnym súborom Margarétka v Paríži.. Deti sa vďaka nej učili slovenské pesničky a trénovali si slovenčinu so svojimi vrstovníkmi.

7. Momentálne ste už naspäť v Bratislave. Kedy ste sa vrátili a prečo?

Sme veľmi spontánna rodinka. Začala nám chýbať rodina i naši kamaráti, preto sme sa v auguste vrátili. V septembri už deti nastúpili do školy a škôlky v Bratislave. Rozhodli sme sa pokračovať v zdokonaľovaní ich francúzštiny a preto navštevujú Ecole Francaise Internationale v Bratislave.

8. Aký je rozdiel v živote na Slovensku a vo Francúzsku?

Porovnala by som život v Bratislave a v Paríži, pretože už okolie týchto hlavných miest ponúka iné možnosti.

Život v centre multimiliónového mesta je odlišný. Všade je množstvo ľudí, ihriská sú preplnené deťmi, v exponovaných časoch jazdia autá krokom a toto všetko výrazne vplýva na čistotu v meste. Na druhej strane všade chodíte najmä pešo. Vnímate vôňu francúzskych pekární, vychýrené cukrárne vás vítajú svojimi výkladmi a ľudia sa nikde neponáhľajú. Užívajú si dni na spoločných kávičkách, či obedoch pri vínku. Veľmi obľúbené sú aj pikniky v parkoch, ktoré si tu nielen rodiny s deťmi, ale i študenti a pracujúci užívajú počas svojich obedných prestávok.

Na druhej strane Bratislava je určite moje najobľúbenejšie mesto pre život s deťmi. Je tak akurát veľká, ponúka kultúrne aj spoločenské vyžitie a navyše je obklopená prírodou. Nič nám tu nechýba.

 9. Zo sociálneho sveta ťa môžeme vnímať v rámci tvojho blogu Lili improvizuje. Ako by si ho pár vetami popísala?

Počas života v Paríži sme veľa cestovali. Práve tam som začala písať o zaujímavých miestach pre výlety s deťmi, ktoré ma nakoniec priviedli k písaniu detských turistických sprievodcov európskymi mestami.

Prvý lockdown obsah môjho blogu výrazne zmenil a k výletom pribudli aj tipy na rôzne aktivity a experimenty, ktorými si môžu rodičia spestriť svoje chvíle s deťmi.

10. Mnohé maminy inšpiruješ aj rôznymi pokusmi, ktoré spolu s dievčatami robievate. Kde sa inšpiruješ ty?

Sériu našich pokusov odštartovali projekty zo školy, ktoré sme museli s dcérou štvrťročne vymýšľať a spracovávať. Nakoniec nás to tak bavilo, že sme ich začali vyhľadávať i vo voľnom čase a počas prvého lockdownu sa stali našou kreatívnou dennou rutinou. Najviac inšpirácií nachádzam na zahraničných portáloch, ktoré sa venujú netradičným spôsobom výučby detí.

11. Píšeš detských sprievodcov. Čo si máme pod pojmom „detský sprievodca“ predstaviť?

Ide o knižku, s ktorou sa dieťa stáva vašim osobným sprievodcom na výlete. Obsahuje nami odskúšané trasy s mapkami, na ktorých sú vyznačené najzaujímavejšie miesta a zákutia výletu, doplnené o legendy, príbehy a informácie. Knižka je navyše interaktívna a dieťa si informácie o daných miestach lúšti prostredníctvom zábavných úloh ako sú osemsmerovky, doplňovačky a rôzne pátračky.

12. Čo obnáša také vydanie sprievodcu?

Samotné vydanie nie je náročné, stačí požiadať o pridelenie ISBN, vytvorenie EAN-kódu a potom už len dať knižku vytlačiť v niektorej z tlačiarní. Zložitejšia je určite príprava samotného obsahu a v mojom prípade i grafické spracovanie, keďže na stranách sa striedajú reálne fotky s kreslenými obrázkami. A pravdaže pred písaním akejkoľvek knihy je úplne najdôležitejšie si premyslieť všetkých 5P marketingového mixu. Ale to by už bola téma na úplne iný článok.

13. Aké mestá si už zdokumentovala do knihy?

Aktuálne mám vydaných detských turistických sprievodcoch o Londýne, Barcelone a Paríži. V apríli predstavím môjho nového interaktívneho sprievodcu Bratislavou, ktorý na rozdiel od predchádzajúcich knižiek, obsahuje aj  tipy a trasy na výlety v prírode.

14. A čo deti, ktoré ešte nevedia čítať? Máš niečo aj pre ne?

Množstvo mojich sprievodcov smeruje práve do rodín s menšími výletníkmi.  Rodičia v knižkách nachádzajú tipy a najmä spomínané trasy s mapkami, kade sa s deťmi vybrať, čo na danej trase neprehliadnuť, prípadne na aký detail sa zamerať.

Z bezcieľnej prechádzky mestom sa tak mnoho krát stáva pátračka, na ktorej menšie deti podľa inštrukcií sprostredkovaných rodičmi hľadajú sochy, budovy, nápisy a celá ich prechádzka tým nadobúda úplne iný rozmer. K pripravovanému sprievodcovi Bratislavou bude k hlavným trasám mestom a múzeami k dispozícii aj e-book, v ktorom sú pripravené jednoduchšie úlohy pre deti už od 4 rokov.

15. Čo je  dôležité pri cestovaní s deťmi?

Jednoznačne pohoda rodičov. Myslím, že to je alfou aj omegou pri akomkoľvek cestovaní s deťmi.

16. Tvoje obľúbené slovenské mesto?

Bratislava. 🙂

17. Tvoje obľúbené zahraničné mesto?

Ak hovoríme o meste, ktoré by som chcela znova navštíviť s deťmi, tak určite Barcelona. Jednoducho riešená doprava, čisté metro, skvelé detské múzeá, krásne parky, neobyčajná architektúra. Okrem toho má mesto aj príjemné pláže a teplé more.

18. Aká mama je podľa teba akčná mama?

Myslím, že akčná mama je každá, ktorá si popri staraní sa o deti dokáže ukradnúť čas aj pre seba a svoje záľuby. Navyše ak z toho vznikne projekt, ktorý prináša pridanú hodnotu aj iným, získa tým pocit zadosťučinenia, ktorý občas mamám, najmä na materskej dovolenke, chýba.

19. Aké je tvoje najobľúbenejšie ročné obdobie?

Jeseň. Počas krásnej farebnej jesene začína nový školský rok a s tým súvisiace i nové výzvy.

20. Prosím, doplň vetu:“ Mamy by boli šťastnejšie, keby…“

…si vážili viac samy seba a mali sa rady.

Lucia Rusiňáková: Živiť sa tým, čo vás baví, považujem za veľké šťastie

21.  Aká je tvoja najobľúbenejšia kniha?

Mala som rada všetky knihy od Dana Browna, ale v súčasnosti som sa zaľúbila do detského autora Toma Fletchera. Jeho príbehy o Vrzgošoch, či Santasaurusovi naozaj nemajú chybu. Po večeroch ich čítam dcére a musím priznať, že sama sa teším na nové kapitoly.

22. Si ranné vtáča alebo nočná sova?

Jednoznačne nočná sova.

23. Keby si sa mohla niekam teraz teleportovať, kam by to bolo?

Najprv by som sa zastavila po našu rodinu na strednom a východnom Slovensku. Potom by som nás všetkých teleportovala niekam do tepla, na miesto, ktoré ponúka i možnosti výletov do prírody.  A toto miesto by muselo byť pravdaže s plnou penziou, aby som konečne nemusela variť. 🙂

24. Máš obľúbenú pesničku?

Áno, v poslednej dobe veľmi rada dcéram spievam alebo skôr púšťam francúzsku pesničku s názvom „Mamanmedit“ od detskej speváčky Angelina. Text je veľmi vtipný.  Dcéra sa v ňom sťažuje, že jej mama hovorí, čo má robiť. Napríklad: Mama mi hovorí „pozor na chlapcov, zmeň tón, vstaň z postele a pod. „ Pesnička je navyše veľmi melodická, takže nám všetkým vždy vyčarí úsmev na tvári.

25. Akú najlepšiu radu do života si dostala?

Nikdy nehovor nikdy.

26. Prosím doplň vetu: „Byť mamou je úžasné, lebo….“

…deti sú nielen tvojou radosťou, ale aj tvojim zrkadlom. Bez nich by si sa tak dobre nespoznala.

27. Kedy si sa naposledy pochválila?

Pred pár dňami, keď som uzavrela poslednú stranu novej knihy a bola na seba hrdá.

28. Máš obľúbený film?

Naozaj to mám priznať? Je to Hriešny tanec. Žiaden film som nevidela toľko krát.

29. Snívaš momentálne o niečom?

Áno. Verím, že sa po dlhom čase konečne uvidím s rodinou, s ktorou sme za posledné roky strávili málo času.

30. Nedávno si na Instagrame vytvorila výzvu o zodpovednosti počas pandémie. Zapojila si do toho aj iné mamy. Čo ťa k tomu videlo?

Napriek tomu, že sa opatrenia sprísňujú, mám pocit (a nielen ja), že ľudia sú čím ďalej menej opatrní. Keby som sa k téme vyjadrila len na mojom profile, zásah by nebol taký veľký. Preto som našla maminy s podobným názorom a odprezentovali sme ho spoločne. Myslím, že sa nám táto spoločná mini-kampaň podarila a navyše sme sa pri tvorbe jej vizuálu s deťmi i zabavili.

31. Čo ťa momentálne teší?

Najviac ma teší, že je naša rodina zdravá, sme spolu a napriek obmedzeniam si pomerne výrazne užívame „našu“ Bratislavu, ktorá nám už chýbala.

32. Čo chystáš do budúcna?

Aktuálne pripravujem kampaň a spustenie predaja nového interaktívneho detského sprievodcu Bratislavou, ktorý verím, že inšpiruje rodiny k lepšiemu poznávaniu nášho hlavného mesta a jej okolia.

Lili môžete sledovať na jej Facebooku. a Instagrame.

Jej sprievodcov si viete zakúpiť na jej webe.

Foto: Archív L. Cuperová

Dá sa v rozhovore položiť až 32 otázok? Prišli sme na to, že aj keď sa zdá, že nie, ide to. My mamy sa vieme totiž rozprávať celé hodiny. Okrem detí máme svoju prácu a veľa iných aktivít. Sme akčné, rozlietané a okrem toho sme aj ženy a manželky. Systém rozhovorov #32otazokpre je jasný: 32 otázok pripravených na telo pre každú akčnú mamu. Tá by mala odpovedať bez veľkej prípravy, môže odpovedať jednoslovne, či dokonca otázku odmietnuť. 32 otázok bude ale vždy položených.

Tagy
Barbora Jelinek

content creator, copywriter, @akcnemamy, @prezdraviezeny, influencer

  • 1

Zanechaj nám svoj komentár