Začnite písať

INŠPIRÁCIE RODIČOVSTVO

6 tipov pre rodičov: Nenechajte svoje negatívne myšlienky zvíťaziť

emócie

Život s deťmi vie byť niekedy celkom náročný. Ako rodičia sa často stretávame so situáciami, kedy nás prepadnú negatívne emócie a depresívne nálady. Niekedy sa môžeme cítiť previnilo alebo frustrovane. Všetky tieto pocity sú však úplne normálne. Dôležité je naučiť sa s nimi pracovať. Inšpirujte sa tipmi od odborníkov na mentálne zdravie, vďaka ktorým si poradíte aj v stresujúcich situáciách. 

Nedávno ma zaujal facebookový status, kde matka obhajovala pred inou matkou to, že občas svoje deti zverí pestúnke, pretože chce mať čas na svoju prácu alebo potrebuje chvíľu pre seba. Správna matka by sa pre svoje deti totiž mala obetovať a venovať im väčšinu svojho času. Mala by navyše dobrovoľne potlačiť do úzadia svoje koníčky a záujmy na nevyhnutný čas, kým ju deti potrebujú.

Je to určite dôvod na zamyslenie. Ale nechcem rozpútavať žiadne horlivé debaty o tom, koľko času je vhodné venovať deťom a koľko by si mala mama ukrojiť pre seba. Sama som sa stretla s matkou, ktorá svoje dieťa videla len cez víkend, pretože cez týždeň študovala, pracovala a vypomáhala pri stavbe domu.

Faktom je, že aj v materstve (podobne ako v klasických povolaniach) môže dôjsť k vyhoreniu. Pokiaľ sa matka (ale aj obaja rodičia) nenaučí efektívne pracovať s negatívnymi emóciami. Aj tie totiž k rodičovstvu patria. Či už sú spôsobené stresom v práci, v rodine, správaním detí, alebo napätím medzi partnermi. Aké tipy na ventiláciu negatívnych emócií odporúčajú odborníci?

Upútajte svoje zmysly senzorickými aktivitami

Možno vás práve vyviedol z miery nadriadený alebo plačúce dieťa v období vzdoru. Stav napätia by ste mali hneď rozpoznať a riešiť, pretože negatívne myšlienky sa dokážu veľmi rýchlo kumulovať. Pokiaľ chcete prerušiť bludný kruh, skúste si vyzuť topánky a prejsť sa vonku po tráve. Alebo si ošpliechajte tvár studenou vodou. Vezmite si vankúš alebo väčšieho plyšáka a niekoľkokrát ho poriadne stlačte celou silou. Tieto senzorické aktivity odvedú vašu myseľ od pocitu tlaku a stresu a pomôžu vám opäť si vyčistiť myseľ.

Prejavte súcit sami sebe

Určite ste sa ako rodičia ocitli v situácii, keď ste svoje deti potrestali za zlé správanie alebo skutok. Možno ste ani nemali v úmysle reagovať tak prísne, ale stalo sa. Ak sa teraz trápite a cítite sa previnilo, položte si otázku: „Nechal by som niekoho správať sa k mojim deťom tak, ako sa ja teraz správam sám k sebe?“

Majte súcit sami so sebou. Tiež ste len človek a občas proste vybuchnete. Nabudúce to už zvládnete inak a lepšie.

To, ako sa cítite, je úplne normálne

Pristihli ste sa, ako občas snívate o svojom živote pred deťmi? Večer čakáte, kým ich konečne budete môcť uložiť do postele, alebo ich s radosťou zveríte starým rodičom či pestúnke na stráženie? Nie, neznamená to, že ste horší rodičia. Ani to, že svoje deti milujete menej. Všetky tieto pocity sú úplne bežné. Je dôležité si to uvedomiť a prestať si kvôli tomu robiť výčitky.

Zavolajte kamarátke

Ak vás pri starostlivosti o deti prepadajú pocity úzkosti a smútku, skúste si zavolať s niekým, o kom viete, že rieši niečo podobné. Určite máte v okolí susedu, kamarátku alebo blízku osobu, ktorá mala podobné problémy. Môže to byť aj vaša mama, s ktorou sa podelíte o pocity. Už len to, že sa niekomu vyrozprávate, vám pomôže získať na veci iný pohľad.

Nájdite si svoje tiché miesto

Denne riešite množstvo povinností. Deti si vyžadujú svoju pozornosť. Partner vám chce zreferovať novinky z práce. Na sporáku sa snažíte dovariť večeru, práčka hlási koniec programu. Čím viac podnetov, tým rozlietanejšie sú vaše myšlienky. Vtedy sa negatívne emócie dokážu naozaj naplno prejaviť. Necítite sa komfortne a ste pod stresom.

Aby vás to načisto neprevalcovalo, zaraďte si do svojho programu „pobyt na tichom mieste“. Či už je to poobedňajšia káva, ktorú si vychutnáte bez vyrušovania, meditácia alebo čítanie obľúbenej knihy. Dajte rodine najavo, že aj vy potrebujete chvíľu pre seba.

10 hlbokých nádychov

Trik s dýchacími cvičeniami je veľmi populárny. Znie to možno jednoducho, ale naozaj to funguje. Opäť je to aktivita, ktorá váš mozog odvedie od aktuálnej negatívnej emócie. Pomalé hlboké nádychy a výdychy dokážu upokojiť nervový systém, znížiť tep srdca a uvoľniť svalové napätie. Výdych by mal pri tom byť dvakrát dlhší ako nádych.

 

Chcete sa lepšie naučiť pracovať s emóciami u seba a svojich detí? Prihláste sa na webinár s klinickou psychologičkou a psychoterapeutkou Michalou Šuranovou.

 

Zdroj: parents.com

Zdroj foto: pxhere.com

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár