Začnite písať

AKČNÉ TIPY CESTUJEME S DEŤMI INŠPIRÁCIE

Tipy na výlety: Čo sa oplatí vidieť v okolí Ružomberka?

Počasie je stále teplejšie a láka nás na výlety. Či ste nadšencom historických pamiatok, mesta alebo prírodných krás, v Ružomberku a jeho okolí si určite prídete na svoje. Vo fotočlánku vám prinášame tipy na zaujímavé miesta, ktoré opäť zmapovala akčná mama Alenka. Inšpirujte sa a naplánujte si svoj víkendový výlet.

Mesto Ružomberok

Ružomberok, centrum dolného Liptova, leží na sútoku Váhu a Revúcej v západnej časti Liptovskej kotliny na rozhraní významných slovenských pohorí – Veľkej Fatry, Chočských vrchov a Nízkych Tatier. Medzi zaujímavosti patrí, že v Ružomberku sa odohralo prvé slovenské ochotnícke divadelné predstavenie (v dome Petra Makovického, st.) a pôsobili to najstaršie stále slovenské kino Apollo. Ružomberok je známy predovšetkým jeho krásnym hornatým okolím, ktoré je často vyhľadávané aj viac náročnými turistami a horolezcami.

V meste sa nachádza množstvo kultúrnych pamiatok, múzeí, galéria Ľudovíta Fullu. Súčasťou Ružomberka je tiež Vlkolínec, ktorý je zapísaný do zoznamu svetového dedičstva UNESCO. Predstavuje unikátnu pamiatkovú a ľudovú rezerváciu.

ruzomberok

Zdroj: MsÚ Ružomberok

Hrad Likava

Zrúcanina sa nachádza na návrší Chočského podhoria Liptovskej kotliny asi 1 km na sever od obce Likavka v okrese Ružomberok. Výstup na hrad Likava je mierne náročný. Hneď na okraji obce Likavka v smere od Dolného Kubína je odbočka, kde môžete odstaviť auto, nakoľko ďalej je vstup autom zakázaný.

Peši sa miernym stúpaním dostanete cez lúku až k rázcestiu. Odtiaľ pokračujete cestou vpravo – je možné si cestu k hradu i skrátiť skratkou cez les, avšak odporúčame trochu dlhšiu, no rozhodne lepšiu cestu okolo, ktorá vás dovedie priamo k bráne hradu. Podstatné je držať sa červenej turistickej trasy vychádzajúcej z obce. Hrad ale nie je otvorený celoročne, treba sledovať, či je prístupný a v akom čase.

likavka

Brankovský vodopád

Brankovský vodopád je najvyšším vodopádom Nízkych Tatier. Má výšku 55m. Napriek svojmu prvenstvu a veľkej prírodnej kráse, na počudovanie, nie je príliš známy. Nachádza sa v oblasti Podsuchá, čo je jedna z osád Ružomberka. Je zvláštne, že vodopád nepriťahuje masy turistov, pritom sa nachádza len trištvrtehodinku pohodovej chôdze od hlavného ťahu Donovaly – Ružomberok.

Auto zaparkujete na parkovisku oproti reštaurácii Bodega v Podsuchej. Prejdete mostík a hneď zbadáte informačnú tabuľu, kadiaľ sa k vodopádu dostanete. Vodopád je krásny v každom ročnom období, ale nám sa veľmi páčil aj v zime, keď bol zamrznutý. Na zimnú túru si ale určite nezabudnite pribaliť „mačky“.

brankovský vodopád

Vodopád Lúčky

Lúčanský vodopád v obci Lúčky patrí medzi 5 vodopádov na Slovensku, ktoré boli vyhlásené za Národnú prírodnú pamiatku. Terasy travertínových vodopádov prechádzajú od série malých polmetrových prepadov až po 13 metrový vodopád. V Lúčanskom vodopáde je možné sa kúpať na vlastnú zodpovednosť. Parkovanie je doslova pred vodopádom a trafiť k nemu je veľmi jednoduché.

vodopad lucky

Vlkolínec

Vlkolínec je podhorská osada, miestna časť okresného mesta Ružomberok . Je pamiatkovou rezerváciou ľudovej architektúry. Ako pozoruhodne zachovaný sídelný celok, pozostávajúci z typických zrubových objektov charakteristického stredoeurópskeho typu, je od roku 1993 zapísaný do Zoznamu Svetového dedičstva UNESCO. Osada predstavuje typ dedinského stredovekého sídla s drevenou architektúrou horských a podhorských oblastí, s nenarušenou zástavbou zrubových domov uprostred krajinárskeho zázemia tvoreného úzkymi pásikmi polí a pasienkov, zo severu chránená masívom Sidorova (1 099 m n. m.).

vlkolinec

Minifarma Sidorovo

Obľúbenou letnou atrakciou pre rodiny s deťmi je aj Minifarma Sidorovo, na ktorej môžu deti vidieť viacero domácich zvieratiek. Najjednoduchšie je prístupná z vrcholovej stanice kabínkovej lanovky na Malinô Brdo. Odtiaľ treba ísť peši asi 20 minút po červenej a potom po žltej turistickej značke.

Druhou možnosťou je ísť po žltej turistickej značke z Vlkolínca, čo zaberie peši asi 30 minút. Deti sa môžu tešiť na stretnutie s kozičkami, ovečkami, prasiatkami, či králikmi. Zvieratiek sa môžu deti aj dotknúť. Taktiež sa dá povoziť na krásnom drevenom kolotoči s vyrezávanou drevenou ovečkou a pohojdať na drevenej preklápacej hojdačke v tvare píly. Kto chce, ten sa môže odfotiť v obrovskom vyrezávanom drevenom črpáku.

sidorovo

Čutkovská dolina – Obrovo

Detský zábavný areál Obrovo ponúka v letnom období množstvo zábavy a atrakcií pre menšie, aj väčšie deti. Nachádza sa v krásnom prírodnom prostredí Čutkovskej doliny, z centra mesta Ružomberok je vzdialený asi 4 km.

čutkovo

Čutkovo – Jelení vodopád

Čutkovská dolina nie je medzi turistami príliš známa. Napriek tomu ide o miesto, ktoré sa určite oplatí navštíviť. K najväčším atraktivitám doliny patrí Jelení vodopád. Vďaka svojej výške 24 metrov predstavuje 2. najvyšší útvar svojho druhu v celom národnom parku. Vodopád je kaskádovitý, dvojetážový a celkom najkrajšia je jeho horná časť. Úsek pred vodopádom je kvôli náročnejšiemu terénu vybavený 84 schodmi. Nakoľko množstvo vody vo vodopáde v priebehu roka kolíše, najvhodnejšie je navštíviť ho na jar alebo v obdobiach po väčších dažďoch.

cutkovo

Vodopád v Bukovinke

Bukovinka je tvorená pozoruhodnými travertínovými útvarmi, viaceré z nich vytvárajú travertínovú terasu alebo strmé travertínové svahy. Časť vôd tečie po povrchu a vytvára tak vodopád s kaskádovitým potôčikom. Lokalita je chránená ako prírodná pamiatka. Oblasť sa nachádza za Ružomberkom smerom na Donovaly pred obcou Nižné Matejkovo. Už z hlavnej cesty je pekne vidieť po pravej strane stekajúci vodopád.

Jazierce – travertíny

Neďaleko ružomberskej miestnej časti Jazierce sa nachádza zaujímavá prírodná pamiatka, Jazierske travertíny. V lokalite, v ktorej stále prebieha tvorba vzácneho travertínu, možno obdivovať zaujímavé prízemné kamenné útvary, malé travertínové jazierka (tzv. okná), vodopád i jaskynný otvor, z ktorého počuť hukot pod zemou tečúcej vody.

Vodopád Pod Jarabačkou

Nachádza sa v doline Veľká Rakytová v Liptovskej Revúcej. Je vysoký okolo 5m a dobre prístupný po lesnej ceste. V jeho okolí sú aj krásne prístupné jaskyne a miesto na piknik. Auto sa dá zaparkovať na lúke nad dedinou v lokalite Pod Hliniskom neďaleko obce Nižná Revúca smerom k obci Liptovské Revúce. Cesta k vodopádu trvá približne 25 min.

Zdroj foto: A. Mikušová, pixababy.com

Zdroj: wikipedia.sk

15+ tipov na výlety na Liptove. Kam sa oplatí ísť aj s deťmi?

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár