Začnite písať

CHOROBY ZDRAVIE

Ako rozoznáte sezónnu alergiu od chrípky alebo koronavírusu?

alergiu

Jar je pre väčšinu ľudí obdobím spojeným s prejavom alergie. Kým v zime mali relatívny kľud, s prebúdzajúcou sa prírodou sa život niektorých radikálne skomplikuje. Situáciu komplikuje aj výskyt koronavírusu. Príznaky respiračných ochorení sú veľmi podobné a ľahko môžu zmiasť. Ako teda rozoznáme alergiu, chrípku a koronavírus?

Vzhľadom k stále stúpajúcemu množstvu peľu v ovzduší sa lekári obávajú, že alergici si ľahko zamenia bežnú reakciu na peľ so symptómami koronavírusu a v panike zaplavia preťažený zdravotný systém. Medzi vírusom a alergiami sú však zásadné rozdiely, ktoré by mali zmierniť zbytočnú paniku. Skúsených alergikov príznaky určite nezaskočia a v podstate vedia, čo ich čaká a ako svoju alergiu odlíšiť od chrípky či nachladnutia.

Alergia vs. koronavírus

Alergie sú vlastne prehnanou reakciou nášho imunitného systému na rôzne podnety – alergény. Môžu byť sezónne, potravinové, liekové a iné. Sezónne alergie sa spájajú najmä so zmenami vonkajších teplôt a prítomnosťou rôznych alergénov (najčastejšie peľu) v ovzduší. Alergie však nie sú nákazlivé. Medzi najčastejšie príznaky patria začervenané oči, ktoré svrbia a slzia, kýchanie, nádcha a občas aj kašeľ.

Prekonali ste koronavírus? Pozrite si video o správnom rehabilitačnom dýchaní.

Pri koronavíruse môžu mať pacienti tiež zapchatý nos, nie je to však typické. Koronavírus, rovnako ako chrípka, sú respiračné ochorenia vírusového pôvodu a ľahko sa teda môžu prenášať kvapôčkovou formou. Obdobie nachladnutí a chrípok môže v niektorých oblastiach trvať až do mája. Zatiaľ čo typické prejavy sezónnych alergií ustávajú po odkvitaní rôznych druhov rastlín.

Alergik a očkovanie proti Covid-19

Na základe viacerých vyjadrení odborníkov sa môžu nechať zaočkovať aj ľudia, ktorí trpia sezónnymi alergiami. Výnimkou sú samozrejme osoby, ktoré by mohli mať alergickú reakciu na niektorú zo zložiek vakcíny.

Pre portál procare.sk sa ku konkrétnemu druhu vakcíny Comirnaty (Pfizer) vyjadrila MUDr. Katarína Varechová:

Pre alergikov je dôležité, že vakcína neobsahuje klasické zložky potravín, antibiotiká, latex či iné biologické zložky, pretože je vyrobená bezbunkovou technológiou, tzv. in vitro transkripciou. Obsahuje lipidové zložky, anorganické zlúčeniny, sacharózu a vodu. Súčasťou je i polyetylénglykol.

Vždy je však dôležité sa o svojom zdravotnom stave poradiť vopred so svojim lekárom.

Peľová alergia: typy, príznaky aj prvá pomoc

 

 

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár