Začnite písať

INŠPIRÁCIE

Poďte s nami do záhrady. Ktoré jarné druhy odolajú aj slabým mrazom a môžu sa už vysievať?

záhrada

Jar sa už hlási o slovo a čoraz teplejšie slniečko prebúdza prírodu za oknami. Pre milovníkov záhrady to znamená začiatok sezónnych prác. Ak ste sa ešte do svojej záhradky nedostali, prečítajte si, čím by ste mali začať najskôr.

Príprava pôdy na záhone

Len čo pôda rozmrzne, je pripravená na prvú jarnú sejbu. Obsahuje dostatočné množstvo vlhkosti, aby poskytla semienkam dobrý štart. Samotná príprava pôdy pred sejbou však tiež zaručí, z akej veľkej úrody sa budete tešiť. Základom je pôdu skultivovať a zásobiť živinami.

Kultivácia zabezpečí prevzdušnenie a skyprenie pôdy, ktorá je ubitá vplyvom poveternostných podmienok. Klasické rýle a elektrické kultivátory by ste však mali nechať radšej v kôlni. Pre zabezpečenie dobrého zdravia pôdy sa neodporúča premiešavať spodné vrstvy s vrchnými. Rýľovanie v skutočnosti nie je pre zeminu najlepšie. V jej vrchných vrstvách sa totiž  nachádza tá najúrodnejšia časť – humus. Pri rýľovaní ho zakopete hlbšie, čím zastavíte všetky dôležité pôdne procesy a taktiež zabijete množstvo spomínaných mikroorganizmov.

Ak ste svoju záhradku nestihli prihnojiť na jeseň, tak vhodnou jarnou alternatívou je zapracovanie kompostu. Ak si ho nevyrábate doma, ľahko si ho zadovážite v záhradkárstve. Kompost zapracujte do pôdy najlepšie rýľovacími vidlami, vďaka ktorým pôdu zároveň skultivujete. Kompost dodá pôde vzdušnosť a klíčiacim rastlinám potrebné živiny na dobrý štart.

Vysievanie jarnej zeleniny

V teplejšom podnebí alebo v skleníku môžete prvú jarnú zeleninu vysievať už v priebehu marca. Stále však musíte rátať s rizikom jarných mrazov, preto je potrebné sa vopred uistiť, či sú druhy odolné voči mrazom. Pokiaľ si skoré jarné druhy vysadíte ešte pred nástupom vyšších teplôt, môžete sa tešiť z lepšej úrody.

  • Cibuľa: Sadzačky môžete zasadiť ihneď potom, ako zem rozmrzne. Cibuľa je mrazuvzdorná, takže jej nevadia ani výraznejšie poklesy teplôt. Najneskorším termínom jej sadenia je koniec marca alebo doba, kedy teplota pôdy nepresiahne 10 °C. Vyššie teploty totiž spôsobujú jej pomalší rast a náchylnosť na hubové ochorenia. Problémom sú aj škodcovia, ako je napríklad Ľaliovník cibuľový. Samička kladie vajíčka priamo na mladé cibuľové výhonky, a to koncom apríla a v priebehu mája. Ak by v tejto dobe bola cibuľa veľká len 1 – 2 cm, nemusela by tento nájazd prežiť.
  • Cesnak: Aj on musí ísť do zeme veľmi skoro, ideálne už koncom februára. Pre cesnak je skoré sadenie dôležité najmä z dôvodu, že potrebuje veľmi veľa vlahy, ktorá sa v skorých jarných mesiacoch prirodzene nachádza v pôde.
  • Listová zelenina: Niektorý druhy šalátov, napríklad známy „Král máje“, musíte vysiať už v priebehu marca. V teplejšom počasí neporastie. Stihne akurát zhorknúť a vybehnúť do kvetu. Rovnaké je to aj pri špenáte a rukole. Skorý výsev je zároveň prirodzenou ochranou pred slimákmi, ktoré v tomto čase ešte spia.
  • Petržlen: Má veľmi dlhú vegetačnú dobu a navyše i dlho klíči. Vhodným obdobím na jeho výsev je začiatok marca. Keďže nízke teploty preň nie sú ideálne, môžete ho prikryť vrstvou mulču, ktorý ho ochráni pred prízemnými mrazíkmi. Petržlen je tiež potrebné vysievať na niekoľkokrát, pretože sa stáva len málokedy, že vyklíčia všetky vysiate semená. Skorým výsevom teda získate dostatok času.
  • Okrasné cibuľoviny: Je vhodné ich vysádzať na jeseň. Ak ste to však nestihli alebo sa nechali zlákať na pestrú ponuku v obchodoch, za pokus s jarnou výsadbou nič nedáte. Pri najhoršom sa kvetov dočkáte až o rok. Okrasné cibuľoviny musia byť v zemi najneskôr do konca februára.
  • Hrach: Porastie síce aj v lete, no keďže patrí k chladnomilným rastlinám, jarný výsev je preň vhodnejší. Hrach môžete na záhon vysiať už 8 týždňov pred posledným jarným mrazom. U nás sú za tento termín považovaný „traja zamrznutí“, teda do 15. mája.

Postarajte sa o trávnik

S kosením trávnika sa na jar neponáhľajte. Mohli by ste mu skôr uškodiť, ako pomôcť. Aj tráva potrebuje svoj čas na to, aby sa po zime spamätala. Ideálne by ste s kosením mali počkať, kým pôda pod trávnikom dostatočne preschne.

Vhodným úkonom v tomto období je ale vertikulácia. Najmä pri trávnikoch, ktoré sú staršie ako 3 roky. Vertikutátor pomôže odstrániť staré a vysušené časti trávnika a prerezať poprerastaný koreňový systém, Vďaka tomu sa trávnik omladí a zjednotí. Ak ste na niektorých miestach objavili vysušené miesta, tak môžete vysiať nové trávne semená.

Trávnik nezabudnite aj poriadne vyhnojiť. Koncom februára je vhodné použiť hnojivo bohaté na dusík. Neskôr, v marci až apríli, použite hnojivom s obsahom draslíka, fosforu, železa, mangánu a horčíka.

Jarný rez ovocných stromov

Pred objavením pukov vykonajte rez starých a statných jabloní i  hrušiekMladé stromčeky, a to bez rozdielu druhu, ktoré ste vysadili na jeseň, orežte radšej v priebehu marca. V rovnakom období môžete orezávať tiež duly, ríbezle, oskoruše, egreše, josty, černice a malinyVišne a čerešne začínajú pučať relatívne skoro na jar, takže s ich rezom počkajte až do doby, keď oberiete všetku úrodu, teda na začiatok leta. Ak máte vo svojom sade aj slivky, ich rezu sa v tomto období vyhnite. Vhodnejším obdobím je pre ne jeseň.

Zdroj: topbyvanie.sk

Foto: canva.com

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár