Začnite písať

RODIČOVSTVO ROZHOVORY

Boli šikanované. Dnes hovoria o šikane, vzdelávajú a upozorňujú na dôsledky

Tri mladé dievčatá z Oravy, študentky zo Strednej odbornej školy podnikania a služieb v Námestove, Tatiana Pientáková, Barbora Todorovová a Alžbeta Iglárová (aktuálne maturantky) sa rozhodli venovať téme šikany. Osobnými workshopmi a debatami chcú žiakov podporiť, aby sa nebáli o šikanovaní hovoriť. Stoja za projektom Spolu proti šikane. V rozhovore nám prezradili:

  • Prečo je šikana morom dnešnej doby?
  • Ako je možné, že viac ako polovica detí na základných a stredných školách je šikanovaná?
  • Aké trvalé následky môže šikana zanechať?
  • Aká bola najsilnejšia spätná väzba?

Čo motivuje tri mladé dievčatá, ktoré si v podstate môžu užívať život, venovať sa téme, ako je šikana? Je za tým osobná skúsenosť?

Základom našej motivácie je osobná skúsenosť dvoch dievčat. Na základnej škole si tým prešli a nebolo to nič pekné. Život si vieme užívať aj s týmto projektom, a práve tento projekt nám k tomu veľmi napomáha, keďže sme vo veľa veciach odolné. Motivácia začať tento projekt bola veľmi veľká, už len predstava, ako ním dokážeme pomôcť, nás nakopla ďalej.

Vnímate nejaké dôsledky šikany, s ktorým stále musíte bojovať, resp. ktoré vás akoby neustále prenasledujú?

Áno, už len nedôvera voči okoliu je veľmi závažný dôsledok. Je pre nás veľmi ťažké dôverovať svojmu okoliu. Keď sme si prechádzali šikanou, verili sme nesprávnym ľuďom a to je dôsledkom toho, že teraz máme problém si nájsť pravých kamarátov, dokonca partnerov.

Ako ste vôbec prišli s myšlienkou ísť s touto témou do hĺbky?

Zistili sme, že na Slovensku neexistujú projekty, ktoré sa venujú tejto problematike. To nás povzbudilo zmeniť tento stav. Ale prvotná myšlienka vznikla v momente, keď sme v treťom ročníku museli založiť firmu a nájsť vhodný produkt, resp. službu, ktorá uspokojí nejakú časť obyvateľstva.

Mali ste predstavu, čo chcete robiť a akými prostriedkami?

Keď sme zakladali firmu, vedeli sme hneď, že toto bude téma, ktorou sa budeme zaoberať. Keďže sme to mali ako školskú prácu, naše prostriedky boli väčšinou získané pomocou akcionárov a iných zdrojov. Vo firme sme mali aj iné produkty, vďaka ktorým sme získali ďalšie prostriedky. V rámci školského projektu sme firmu v máji 2020 zlikvidovali, keďže mala fungovať len rok. Peniaze sme vrátili akcionárom a spoluvlastníkom firmy. My sme sa však rozhodli pokračovať. Obrátili sme sa aj na Startlab, vďaka ktorému môžeme pokračovať s interaktívnymi workshopmi.

Chodíte po základných a stredných školách a vediete interaktívne workshopy. Čo je ich cieľom?

Aktuálne po školách kvôli pandemickej situácii nechodíme. Workshopy realizujeme online formou. Ich cieľom je znížiť výskyt šikany na základných a stredných školách.  Zároveň chceme povedať, že tie deti tu nikdy nie sú samé.

K workshopom ste vydali aj manuály, podľa ktorých môžu učitelia taktiež viesť workshopy. Nestráca sa však tým efekt, ak ho robí človek, ktorý si tým prešiel a vie, o čom rozpráva?

Manuály dostanú školy len v prípade, že sa prihlásia na naše vzdelávacie programy. Tieto manuály nemá k dispozícií nikto iný. Vzťahujú sa k nim autorské práva. V manuáloch nie sú písané skutočné príbehy dievčat, sú tam iné, ktoré sme našli na internete. Čiže sa tým vôbec efekt nestráca.

Je strašné, že až 56% detí na základných školách a 51% na stredných školách trpia šikanou. Ak si človek uvedomí, že je to viac ako polovica detí, naskakujú z toho zimomriavky. Čím to podľa vás je? Rozmohli sa agresori alebo je veľa detí zraniteľných?

Ťažko povedať. Doba sa strašne posúva dopredu. Deti vyhľadávajú stále niečo, čím by si upútali pozornosť alebo v druhom prípade hľadajú niečo, kde si vybijú svoje problémy. Deti sú veľmi zraniteľné, keďže doba ich to naučila.

Aké sú najčastejšie dôvody šikany?

Dôvodov môže byť veľmi veľa. Je veľmi ťažké povedať, ktoré sú tie najčastejšie.

V prípade šikany na základnej škole vstupujú do hry traja ľudia: žiak, učiteľ, rodič. Kto z nich najviac zlyháva?

Znova sa budeme opakovať, ale na toto je veľmi ťažké odpovedať. Nie všetci žiaci sú rovnakí, ani učitelia či rodičia. Nedokážeme povedať, kto zlyhal, ale v istom momente pochybil každý jeden z nich.

Aká bola najsilnejšia spätná väzba, ktorú ste dostali?

„Držte sa a choďte ďalej, lebo ja vám verím, že pomôžete mnohým ľuďom. Raz sa aj ja obrátim na vás, na dobro, ktoré máte vo vašom vnútri.“

Stáva sa vám, že po skončení workshopu si vás žiaci vyhľadajú a chcú sa s vami rozprávať, chcú radu, vypočutie?

Častokrát sa nám to stalo. Niekedy to sú len obyčajné správy typu, ako sa máme, že to bolo super a tak. Ale inokedy sa chcú s nami porozprávať alebo sa poradiť, keď ich nikto nepočúva.

Na základe tejto skúsenosti rozmýšľate aj nad smerom budúceho povolania, resp. zamerania vysokej školy?

Jedna z nás uvažuje práve nad psychológiou, keďže by bolo fajn, aby jedna z nás bola aj profesionálne zaškolená.

Kde vás rodičia, žiaci alebo učitelia môžu nájsť?

Ľudia nás môžu nájsť prostredníctvom webových stránok. Prvou webovou stránkou je www.trebasaozvat.webnode.sk, kde nám môžu napísať prostredníctvom formulára. Druhou webovou stránkou je www.spoluprotisikane.sk, kde nájdu všetko potrebné o nás. Deti nás môžu nájsť tiež prostredníctvom webových stránok, ale aj prostredníctvom Instagramu, kde sa voláme: @spolu_proti_sikane. Ale ak by nám niekto chcel napísať, ohľadom čohokoľvek, tak môže aj na tento gmail – tatianapientakova@spoluprotisikane.sk

Čo by ste chceli odkázať rodičom? Načo si dať pozor, kedy treba byť ostražití?

Základom je, aby sa rodičia viac rozprávali so svojimi deťmi a naučili sa ich veľmi dobre počúvať. Dôležité je všímať si aj správanie a iné zmeny, ktoré môžu nastať. Niekedy aj úplne drobnosti.

Ak sa vám projekt páči, môžete ho aktuálne podporiť aj na Starlabe.

Zdroj foto: Instagram Spolu proti šikane

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár