Začnite písať

AKČNÉ TIPY

Vďaka tejto pomôcke sa doma s deťmi nebudete nudiť. Precvičíte spolu všetky svaly

Pretrvávajúca epidemiologická situácia a s ňou spojené opatrenia zatvorila mnohé deti doma. Našťastie, možností, ako im dopriať dostatok pohybu a fyzických aktivít, je stále dosť. Jednou z nich sú práve drevené rebriny.

Rebriny majú dlhoročnú tradíciu, ktorá siaha do 19. storočia. Univerzálne športové náčinie bolo vtedy prvýkrát použité vo Švédsku, odkiaľ sa rozšírilo do celej Európy. Netrvalo dlho a šikovná cvičebná pomôcka bola prítomná vo väčšine telocviční, kde si plní svoju funkciu dodnes. V súčasnosti sa bežne objavuje aj v domácnostiach a umožňuje tak (nielen) deťom pravidelne cvičiť priamo v detskej izbe.

Výhody cvičenia na rebrinách doma:

Aktivita pre celú rodinu – Staršie deti zvládnu cvičenie na rebrinách bez pomoci dospelých. Tie mladšie by mali kvôli bezpečnosti cvičiť výhradne s rodičmi. Cvičenie tak nebude spĺňať iba kondičnú funkciu. Zároveň sa stane rodinnou aktivitou, pri ktorej môžu rodičia pestovať vzájomné vzťahy a zároveň vzťah dieťaťa k športu.

Veľké množstvo cvikov – Pozitívom rebrín je ich univerzálnosť. Vykonávať sa na nich môže mnoho cvikov, pri ktorých si dieťa precvičí všetky časti tela. Ak si na rebriny namontujete aj príslušenstvo ako hrazdu alebo bradlá, škála možných cvikov sa ešte viac rozšíri.

Možnosť cvičiť kedykoľvek – Rebriny sú bezpečné a nezaberajú veľa miesta, takže montáž zvládnete aj v menších bytoch. Vďaka tomu budete môcť cvičiť kedykoľvek bez toho, aby ste museli navštevovať fitness centrum. Možnosť cvičiť doma sa ukazuje ako obrovská výhoda najmä v súčasnej epidemiologickej situácii.

Najlepšie cviky na rebrinách pre deti:

Visenie na rebrinách – Ten najjednoduchší cvik môže absolvovať aj dieťa do 3 rokov. Stačí, ak sa rukami zavesí na niektorú z vyšších priečok a chvíľu bude visieť nohami nad zemou. Pri cviku dieťa držte za pás alebo hruď, aby v prípade neudržania rúk na priečke nepadlo.

Dvíhanie nôh vo vise – Pri ďalšom z cvikov sa dieťa rovnakým spôsobom zavesí na priečku nad hlavou tak, aby mu nohy viseli nad zemou. Následne ich pokrčí a dvíha kolenami k hrudi. Skúsiť môže aj náročnejšiu verziu, pri ktorej dvíha vystreté nohy.

Lozenie po rebrinách – Deti vo veku od 2-3 rokov môžu vyskúšať aj lozenie po jednotlivých priečkach rebrín. Cieľom je, aby dieťa začalo nohami na spodnej priečke a postupne vyšlo čo najvyššie. Ľahký cvik môžete oživiť trochou zábavy. Na vrch rebrín zaveste šatku a dieťaťu stopujte, za aký čas sa k nej dostane.

Jednoduché výpony – Cvik, ktorý je vhodný pre všetky ročníky od 2-3 rokov, pozostáva z dvíhania sa na špičkách. Stačí vyliezť na najnižšiu priečku a pomaly sa dvíhať na špičky a späť.

Príťahy k rebrinám – Aj pri tomto cviku stojí dieťa na najnižšej priečke, pričom rukami sa drží priečky na úrovni vo výške tváre. Následne sa niekoľkokrát telom odtiahne a pritiahne čelom k rebrine.

Domáca telocvičňa z rebrín a lezeckej steny

Cvičením na rebrinách sa rozsah domácich športových aktivít pre dieťa nekončí. Okrem toho, že na rebriny môžete namontovať príslušenstvo v podobe hrázd, lán alebo kruhov, perfektným doplnkom bude aj detská lezecká stena. Podobne ako rebriny, aj ona ponúka veľa zábavy na malom priestore. Navyše, vybrané modely sú zároveň estetickým kúskom schopným zladiť sa so zariadením detskej izby, čím z nej urobí kreatívnu domácu telocvičňu.

Lezecká stena je vhodná pre deti od 1 roka

Lezenie obľubujú hlavne mladšie ročníky. Aj preto sa lezecké steny vyrábajú aj v najmenších prevedeniach, po ktorých môžu šplhať deti od 1 roka. Steny sú bezpečné a pohodlné a ak pod nich dáte žinenku, dieťaťu nehrozí žiadny úraz. Stenu, samozrejme, využije aj s pribúdajúcim vekom. Nakoľko ich nosnosť je až 100 kg, zabaviť sa takýmto spôsobom môžu spolu s deťmi aj rodičia.

Pred každým cvičením nezabudnite na rozcvičku. Zahriatím a rozhýbaním svalov sa telo vášho dieťaťa pripraví na fyzickú záťaž, čím lepšie odolá preťaženiu alebo natiahnutiu šliach a svalov. Zároveň ho poučte o správnom spôsobe dýchania a o držaní vzpriamenej polohy, ktorá pomôže zdravému formovaniu chrbtice v období rastu.

Článok sme pripravili v spolupráci so skvelým e-shopom: rebriny.sk. Ak plánujete do svojho domova umiestniť rebrinu, zakladatelia skvelej firmy rebriny.sk vám vo všetkom poradia a pomôžu vybrať sú správnu pre vás.

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár