Začnite písať

ROZHOVORY

Projekt Pošli dobro: Túžba ľudí pomáhať je obrovská, stačí ju len zmysluplne nasmerovať

Predstavte si, že ste v domove dôchodcov. Už dlho vás nikto nebol pozrieť. Nemohol. Možno vidíte svojho syna, či dcéru za sklom a pozeráte na hovoriace ústa a pri uchu máte telefón. Predstavte si, že niektorí starí ľudia možno nemajú nikoho, kto by za nimi prišiel.

O tom, že dobro stále existuje, dosvedčuje skupina mladých ľudí, prevažne študentov, ktorí sa rozhodli vytvoriť iniciatívu Pošli dobro práve pre seniorov v domovoch sociálnych služieb. O tom, ako môže poslať dobro každý z nás, nám porozprával CEO a zakladateľ projektu Ján Cipár (študent Ekonomickej univerzity v Bratislave).

Čo bolo pre vás impulzom na vytvorenie tejto iniciatívy? Je za tým vaša osobná skúsenosť alebo niekoho z vašich blízkych?

Projekt Pošli dobro bol vytvorený v septembri 2020. V tomto čase som mal možnosť čítať články o strachu a smútku starých ľudí, pre ktorých je táto pandémia veľmi náročná. Zároveň som mal cez leto možnosť zúčastniť sa na jednej akcii, kde sme si s ostatnými účastníkmi posielali tajne darčeky a listy. Snažili sme sa tak navzájom potešiť. Veľmi sa mi táto aktivita páčila a v septembri, keď som si uvedomil, že seniori v domovoch sociálnych služieb sú už pol roka úplne odrezaní od sveta, rozhodol som sa, že niečo podobné by sme mohli spraviť aj pre nich. Je to tiež úplne „neinfekčný“ spôsob. Neohrozujeme ich a tiež je to pre nich blízke, keďže listy písali celú mladosť.

Názov Pošli dobro je úplne úžasný. Nádherne vyjadruje podstatu, zmysel, priam až nadchýna pridať sa. Je za tým ukryté niekoľkohodinové sedenie a dôkladná analýza, čo toto spojenie v človeku vyvolá alebo ide o spontánny nápad?

Prekvapujúco ide o úplne spontánny nápad (úsmev). Keď som rozmýšľal nad vytvorením tohto projektu, zrazu mi napadol tento názov. Veľmi ma teší, že sa mnohým ľuďom páči.

Rozhodli ste sa posielať dobro formou listou pre starých ľudí. Ako to funguje?

Stačí nám napísať na naše sociálne siete (Facebook, Instagram) a vyplniť dotazník, ktorý následne pošleme. Veľmi radi prijmeme každého, kto má záujem pomôcť. Každá pomoc sa zíde. Po vyplnení dotazníka vás pridáme do messengerovej skupiny podľa vášho bydliska. Následne pošleme inštrukcie ohľadom písania (vzorový list). Každý týždeň pridávame do skupiny zoznam seniorov z nového domova dôchodcov a ten, kto má momentálne čas a chuť sa môže zahlásiť a napísať list (kľudne môžete písať listy každý týždeň alebo iba raz za mesiac, je to úplne na vás). Na napísanie listu je týždeň, potom treba list poslať na „zbernú“ adresu lokálneho koordinátora, ktorý všetky listy potom posiela do konkrétneho domova.

Čiže môžem sa zapojiť ako jednotlivec, ako rodina, škola, prípadne ako organizácia?

Áno, môžete sa zapojiť všetkými týmito spôsobmi. Spolupracuje s nami viac ako desať škôl a tiež už aj prvé firmy. Každého medzi seba radi prijmeme, dobrovoľníkov máme stále nedostatok.

Podľa čoho vyberáte domovy sociálnych služieb, kam sú listy odosielané?

Domovy vyberáme úplne náhodne. Vždy si vygooglime domovy v určitom regióne a oslovíme ich mailom. Následne už iba čakáme na odpoveď.

Koľko ľudí je v organizačnom tíme projektu?

V organizačnom tíme nás je približne desať ľudí. Veľa ľudí však pomáha príležitostne, napríklad pri zbieraní listov a podobne.

Evidujete počet, koľkým ľuďom už boli listy odoslané? Máte aj spätnú väzbu od seniorov, prípadne priamo od sociálnych zariadení?

Doteraz sme poslali už viac ako 1700 listov. Spätná väzba je zatiaľ perfektná. Celý náš projekt sa snažíme ladiť tak, aby to nebola jednorazová záležitosť. Nechceme teda iba napísať list a koniec. Povzbudzujeme dôchodcov, aby odpísali späť. Chceme budovať dlhodobú komunikáciu. Mnohí dôchodcovia už odpísali, niektorí dokonca poslali mladým ľuďom aj malé darčeky. Domovy dôchodcov sú tiež veľmi radi za túto službu. Mnohí dôchodcovia sú na pokraji depresie. Sú veľmi osamelí. Tešíme sa, že ich takto vieme potešiť a priniesť kúsok „človečiny“ a záujmu. Priznajme si, komu by to dobre nepadlo?

Môžeme povedať, že ide o projekt podobný vianočnej pošte, len akoby neustále aktuálny?

V mnohom sa naše projekty podobajú. Avšak okrem toho, že sme hlavne pandemická iniciatíva, cielime prioritne na mladých ľudí. Viac ako 90 % našich dobrovoľníkov sú mladí ľudia vo veku medzi 13 a 25 rokov. Snažíme sa ich motivovať k dobrovoľníctvu všeobecne, nielen vo forme písania listov. Radi však medzi sebou privítame všetky vekové kategórie a máme medzi pisateľmi aj seniorov, ktorí chcú písať dôchodcom v DSS.

Nastala situácia, že ste oslovili nejaké zariadenie a ono odmietlo ísť do tohto projektu?

Áno, stáva sa to veľmi často. Mnohé domovy nám na mail vôbec neodpíšu. Väčšinou majú negatívnu skúsenosť s nejakým podobným projektom v minulosti.

Prečítajte si aj rozhovor s Denisou Knotkovou: Zriadiť chránenú dielňu bolo najlepším rozhodnutím môjho života

Seniori, ktorým dané listy prídu, sú o tom dopredu upovedomení, že im môže niekto napísať alebo je to pre nich prekvapenie?

Nie, pre seniorov je to úplné prekvapenie. Domov dôchodcov nám vždy pošle iba krstné meno (kvôli ochrane osobných údajov), a preto ani my nevieme prakticky nič o seniorovi.

Ak príde čas, že sa korona skončí a dôjde k uvoľneniu opatrení, návštevy budú povolené, čo bude s projektom Pošli dobro? Plánuje pokračovať ďalej aj v „dobrých časoch?“

Plánujeme pokračovať minimálne do konca pandémie. Čo bude potom, uvidíme. Sme otvorení novým výzvam. Mnohé domovy boli z našich listov tak nadšené, že budú radi, ak by sme ich prišli pozrieť po uvoľnení opatrení aj osobne. Zároveň keďže máme medzi sebou veľa hudobníkov, rozmýšľame nad koncertami. Samozrejme, po uvoľnení opatrení.

Čo vám osobne táto skúsenosť dala? Čo bol doteraz váš najsilnejší moment?

Najkrajšia doterajšia skúsenosť bola, keď sme išli odovzdať listy do domova v malej dedinke Údol pri Starej Ľubovni. Priniesli sme listy, odovzdali sme ich sociálnym pracovníčkam. Rozprávali sme sa s nimi. Pri odchode nám podali veľkú tašku. Boli v nej nádherné medové sošky, ručne vyšívaný vankúš a množstvo sladkostí. Všetko pre nás vyrobili dôchodcovia v danom zariadení ako poďakovanie. Vraj sa už nemohli dočkať našich listov. Bolo to od nich neskutočne krásne. Až vtedy som si skutočne uvedomil, ako nám môžu ísť starí ľudia vzorom a aký hlboký zmysel má naša služba. Zároveň som si uvedomil, že ľudia majú obrovskú túžbu pomáhať. Momentálne máme viac ako 450 dobrovoľníkov a to nerátam vyše desať škôl, ktoré sa tiež zapájajú. Túžba ľudí pomáhať je obrovská, stačí ju len zmysluplne nasmerovať.

Študujete Ekonomickú univerzitu, vaši „kolegovia“ z projektu sú taktiež študenti. Chcete sa po škole venovať aj tejto forme dobrovoľníctva resp. prispenia k lepšej spoločnosti?

Určite áno, všetci sme aktívni v rôznych neziskových organizáciách na lokálnej, ale aj celoštátnej úrovni. Dobrovoľníctvo je našou dôležitou súčasťou. Určite sa chceme aj naďalej zapájať popri štúdiu alebo neskôr popri práci.

Ďakujem pekne za rozhovor.

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár