Začnite písať

AKČNÉ TIPY MAMA A KARIÉRA PR ČLÁNKY TESTOVANIE

Testovali sme mrazom sušené ovocie. Aké dobroty sa nám z neho podarilo vykúzliť?

Myslím, že všetky akčné mamy rady ocenia dobré tipy, ako si ušetriť čas. Napríklad aj pri príprave snackov pre seba a deti. Alebo keď si potrebujete zbaliť nejaké chutné drobnosti na cesty. Preto, keď sme mali možnosť pre vás otestovať lyofilizované ovocie Brix – Grown for flavour, veľmi sme sa potešili.

Výhody mrazom sušeného ovocia

Lyofilizácia, čiže sušenie mrazom, je proces, vďaka ktorému sa v ovocí zachovajú všetky nutrične významné látky a zvýši sa jeho trvanlivosť bez potreby použitia konzervantov, ďalších sladidiel alebo tukov. V dnešnej dobe je možné tento proces využívať takmer na čokoľvek – ovocie i zeleninu, mäso, mlieko, kvety vrátane byliniek, huby, hmyz alebo tiež archeologické nálezy.

Na trhu sa však najčastejšie stretneme s lyofilizovaným ovocím, ktoré si obľúbi určite každý. Prečo je tento proces spracovania taký výhodný?

Lyofilizované potraviny:

  • si zachovajú vitamíny, minerálne látky, nutričné ​​hodnoty aj chuť
  • sú oveľa skladnejšie ako čerstvé ovocie a zelenina
  • pri správnom skladovaní vydržia aj roky
  • sú vždy pripravené, stačí otvoriť vrecko a maškrtiť
  • je možné ich čiastočne rehydratovať do pôvodnej podoby

Ako dopadlo testovanie v našej redakcii?

Pre Akčné mamy testovala sušené ovocie Brix – Grown for flavour naša redaktorka Janka. K dispozícii mala niekoľko balení rôznych druhov tuzemského aj exotického ovocia a niekoľko mixov. Pre inšpiráciu, aké je využitie sušeného ovocia v kuchyni akčnej mamy, si pre vás pripravila aj niekoľko zaujímavých receptov.

Moja prvá skúsenosť s lyofilizovaným ovocím

Možnosti vyskúšať ovocie sušené mrazom som sa potešila. Hoci sa venujem výžive profesionálne, zatiaľ som takéto ovocie neskúšala. Popravde som vždy radšej uprednostnila čerstvé. Na začiatku ma prekvapila tá široká škála rôznych druhov ovocia, ktoré je možné spracovať lyofilizáciou.

Hneď som pootvárala viacero balíkov a zo zvedavosti ochutnala. Chuť bola oveľa výraznejšia v porovnaní s čerstvým ovocím. Navyše sa jednalo naozaj len o čisté ovocie bez použitia konzervačných látok či iných surovín, ktoré by boli potrebné na zvýšenie trvanlivosti. Toto veľmi oceňujem najmä pri malých deťoch.

A to bol hneď kameň úrazu, že sa do balíka pustili moji drobci. Ledva som im ho stihla vytrhnúť (smiech). Samozrejme som im pripravila každému adekvátnu porciu do misky. No nestihla som ani zavrieť obal a už boli misky prázdne.

Využitie v kuchyni

Hoci sa môže zdať, že takéto ovocie je len na „chrumkanie“, dá sa využiť aj pri príprave rôznych jedál. Mne sa napríklad páčila možnosť rozomlieť ho na prášok a ochucovať ním tvaroh, ovsenú kašu alebo smoothie. Mohla som ho pokojne pridať aj do maslovej plnky a nič sa jej nestalo. To by sa mi s čerstvým ovocím pravdepodobne nepodarilo. Lyofilizované ovocie si navyše zachováva aj svoju pôvodnú farbu, ktorá v pokrmoch krásne vynikne.

Čo vnímam ako nevýhody?

Tento typ ovocia je veľmi citlivý na vzdušnú vlhkosť, čo uvádza výrobca Brix aj na svojej stránke. Musela som teda dávať pozor, aby som obaly po použití vždy dobre uzavrela. To ale nebol veľký problém, keďže balenia majú k dispozícii uzatvárací systém, čo mi prišlo veľmi praktické. Nemusela som po kuchyni hľadať žiadne štipce alebo gumičky.

Moje hodnotenie

Produkty Brix – Grown for flavour ma veľmi príjemne prekvapili. Jednak ich širokým portfóliom, z ktorého si podľa mňa vyberie každý. Páčili sa mi aj ich mixy rôznych druhov ovocia. Ja som presne ten typ človeka, ktorý sa nikdy nevie rozhodnúť a chce ochutnať viacero druhov. 😀

Najviac som ocenila možnosť využitia ovocia v podobe prášku, ktorý dodal jedlu chuť a prirodzenú sladkosť, a tak som nemusela pridávať veľa cukru na dosladenie.

Toto ovocie si veľmi obľúbili aj moje deti. Mohli si ho dať ako ľahký snack na desiatu či olovrant. Prípadne som ho pribalila do tašky, keď sme šli niekam do okolia na prechádzku alebo krátky výlet.

 

Jednoduchá domáca čokoláda

Potrebujeme:

100 g horkej čokolády

1 PL masla alebo kokosového oleja

zmes sušeného ovocia podľa chuti

nasekané oriešky podľa chuti

Postup:

Horkú čokoládu nalámeme na kúsky a rozpustíme vo vodnom kúpeli spolu s maslom alebo kokosovým olejom. Keď je čokoláda rozpustená, primiešame do nej zmes sušeného ovocia.

Na plech alebo do väčšej nádoby si dáme papier na pečenie. Čokoládovú zmes vylejeme na papier a rovnomerne roztrieme do požadovanej hrúbky. Vrch posypeme sušeným ovocím a orieškami. Necháme stuhnúť v chladničke.

Kto stojí za značkou Brix – Grown for flavour?

„Sme rodinná firma z Prievidze, ktorá buduje značku Brix – Grown for flavour a dôveru zákazníkov od roku 2016. Pomaly sa rozrastáme, no stále sa snažíme o rodinné a veľmi priateľské fungovanie. Riadime sa heslom, že to čo robíme pre svojich zákazníkov, robíme s láskou akoby sme to robili pre vlastnú rodinu či deti.“

Minulý rok sa k nim “pridala” aj olympijská medailistka Anastasia Kuzminová ako ambasádorka značky. Spája ich práve spoločný pohľad na zdravý životný štýl a kvalitu potravín.  Je veľkou poctou a motiváciou mať za sebou takúto úžasnú osobnosť po športovej aj ľudskej stránke, akou Nasťa je. Spoločne vytvorili jedinečný produkt – mrazom sušené Lesné ovocie.

Ktoré dobroty má naša olympijská víťazka najradšej?

Medzi naše obľúbené produkty BRIX patria:

  • VIŠNE – majú výbornú kyslastú chuť a zároveň sú príjemne sladké. Radi ich konzumujeme s deťmi pri večernom čaji namiesto dezertu, lebo vďaka obsahu melatonínu podporujú pokojný spánok a napomáhajú k psychickej pohode.
  • JAHODY a LESNÉ JAHÔDKY – sú voňavé, chrumkavé, no pritom sa dokážu “rozpustiť” v ústach, tiež sú najchutnejším zdrojom vitamínu C.
  • ČUČORIEDKY – sú najchutnejšou zdravou ingredienciou do kaše na raňajky, perfektne chutia, chrumkajú. Keď ostanú dlhšie v tanieri s bielym jogurtom alebo v teplom mliečku, tak zrazu je tu farebná zábava a radosť pre deti.
  • MANGO – jednoducho milujem tú chuť a farbu. Hlavný bonus lyo-manga je, že sa nemusím trápiť s čerstvým ovocím pri čistení a krájaní. 🙂 Už je pripravené na konzumáciu.
  • ANANÁS – má mnoho blahodarných účinkov/vplyvov na organizmus človeka, no najmä dobre detoxikuje. To využívam v spojení so zeleným čajom.
  • HROZNO – je to novinka, ktorú si obľúbila celá naša rodina. Je to prirodzene sladký produkt, ktorý nám športovcom dodáva okamžitú energiu (a našim deťom tiež. 🙂 ) Chutí ako cukríky, ktorých ale veľa nevedia zjesť pre výnimočnú sladkosť. 😉
  • BANÁN – je ideálnym základom pre akékoľvek mliečne alebo ovocné smoothie na olovrant alebo ako potréningový super-regeneračný kokteil! V kombinácii s rôznym ovocím môže byť každý deň iný. ?
  • ACTICOA ČOKOLÁDKY – od momentu, ako som túto čokoládu ochutnala, mi už iná nechutí. ?

Prečo zaradiť mrazom sušené ovocie do jedálnička?

Mrazom sušené ovocie je skvelá voľba ako dodať telu živiny počas dňa. Takto spracované ovocie si zachováva až 98% všetkých živín. V porovnaní s mrazeným alebo teplom sušeným ovocím si napríklad zachováva všetku vlákninu, takmer 100 % vitamínu C a antioxidantov, navyše bez nutnosti pridávania konzervačných látok či pridaného cukru.

V porovnaní s čerstvým ovocím, ktoré môžeme kúpiť v supermarketoch je veľkou výhodou, že ovocie je zbierané až v čase zrelosti a spracované do niekoľkých hodín. To znamená, že ovocie malo dostatok času na vývoj hodnotných živín pre náš organizmus.

Čo sa týka mrazom sušeného ovocia Brix – Grown for flavour, na spracovanie používame iba výberové ovocie pestované tradične na miestach s vysokým počtom slnečných dní. A teda surovinu vysokej kvality a výnimočných chuťových vlastností. Nasvedčujú tomu aj mnohé ocenenia, vďaka ktorým nám nekonkuruje žiadna iná značka v Európe.

Vyskúšajte aj tieto recepty našej redaktorky Janky, ktorá mala možnosť otestovať ovocie Brix vo svojej kuchyni

Jahodové rezy

Potrebujeme:

Cesto

250g masla izbovej teploty

200g kryštálového cukru

1 vajce + 1 vaječný žĺtok izbovej teploty

400g hladkej múky

1 ČL prášku do pečiva

½ ČL soli

¼ ČL sódy bikarbóny

Poleva

125g masla izbovej teploty

250g jemného tvarohu

200g práškového cukru

1 balenie Brix sušených jahôd (18g)

1 PL šľahačkovej smotany

Postup:

Rúru si predhrejeme na 180 stupňov Celzia. Plech si vyložíme papierom na pečenie.

Vymiešame maslo s cukrom do penista. Pridáme vajce a vaječný žĺtok a opäť vymiešame. V osobitnej miske si zmiešame múku, cukor, prášok do pečiva a sódu bikarbónu. Polovicu suchej zmesi pridáme do masla a vymiešame. Potom pridáme zvyšok múky a vymiešame tuhšie cesto.

Cesto dáme do pripraveného pekáča. Množstvo bude stačiť na klasický rozmer plechu. Ak máte menší plech, zredukujte dávky surovín na polovicu alebo cesto rozdeľte. Vrch cesta prekryjeme ďalším papierom na pečenie a pomocou rúk ho rovnomerne roztlačíme na plech na hrúbku asi 1-1.5 centimetra.

Prípadne môžete cesto nechať chvíľu odstáť v chladničke a potom ho rozvaľkať medzi dvoma papiermi na pečenie. Odstránime vrchný papier a dáme piecť na 15-20 minút, kým okraje ľahko nezhnednú. Necháme vychladnúť.

Polevu si pripravíme tak, že v mixéri rozmixujeme sušené jahody na prášok. V miske vymiešame maslo s cukrom do penista. Pridáme tvaroh, šľahačkovú smotanu a jahodový prášok. Všetko spolu dobre vymiešame.

Polevu natrieme na vychladnuté cesto a uhladíme. Necháme ešte cez noc zatuhnúť v chladničke. Vrch môžeme dozdobiť čerstvými alebo sušenými jahodami a mätou.

 

Granolové plnené košíčky

Potrebujeme:

Košíčky

200g jemných ovsených vločiek

50g strúhaného kokosu

3 PL kokosového oleja

2 PL orieškového masla

6 PL javorového sirupu

Čokoládová plnka

125g jemného tvarohu

2 PL kakaa

3 PL javorového sirupu

½ ČL škorice

Plnka ála Piňacoláda

125g jemného tvarohu

1 hrsť sušených banánov Brix

1 hrsť sušeného ananásu Brix

1 PL kokosového mlieka

dosladiť podľa chuti

Postup:

Na prípravu košíčkov zmiešame v miske ovsené vločky a kokos. Vo vodnom kúpeli si rozpustíme kokosový olej, orieškové maslo a javorový sirup. Zmes prilejeme ku vločkám a vymiešame. Môžeme použiť formičky na košíčky alebo tartaletky. Mne sa ale osvedčili aj klasické silikónové formičky na muffiny, do ktorých som lyžičkou vytvarovala tvar košíčka. Následne som košíčky nechala vymrznúť v mrazničke.

Na prípravu čokoládovej plnky si všetky suroviny zmiešame dokopy a necháme odležať v chladničke aspoň 2 hodiny.

Na prípravu exotickej plnky si najskôr rozmixujeme sušený banán a ananás na hladký prášok. Všetky suroviny zmiešame dokopy a podľa chuti dosladíme. Ja som už ďalšie sladidlo nepridávala, lebo sušené ovocie malo dostatočne výraznú chuť a príjemnú sladkosť.

Košíčky naplníme plnkou a dozdobíme podľa nálady.

Výhodou je, že tieto granolové košíčky si môžeme pripraviť vopred a nechať v mrazničke na „horšie časy“. Potom už len stačí vymiešať plnku podľa chuti a na svete bude krásny efektný dezert pre nečakanú návštevu alebo rýchly zdravý snack, keď máme chuť na sladké.

Máte aj vy nejaké svoje obľúbené druhy ovocia alebo vychytané recepty? Podeľte sa s nimi v komentári. 🙂

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár