Začnite písať

Uncategorized

Prosiecka dolina je kvôli výdatným dažďom nepriechodná

Prosiecka dolina

Počasie posledných dní spôsobuje nemalé problémy v mnohých krajoch Slovenska. Neustále dažde a prívalové vody napáchali škody v mnohých mestách a dedinách. Kde je situácia najkritickejšia?

Jarné počasie býva nevyspytateľné a to sa aktuálne prejavuje v mnohých slovenských okresoch. Niektoré mestá a dediny hlásia škody spôsobené vytrvalým dažďom sa niekoľko posledných dní. Aj turistické trasy, kde sa bežne človek môže pohybovať bez problémov, budú niekoľko dní nedostupné.

Turistický klenot Liptova

Aj najnavštevovanejšia dolina Liptova – Prosiecka dolina, je momentálne nepriechodná. Mohutné dažde spôsobili nahromadenia vody v jaskynnom systéme, ktorá následne zaliala priechod, kadiaľ zvyknú chodiť turisti.

Takéto javy sú v tejto oblasti typické najmä v jarnom období alebo po mohutných búrkach. Smutné však je, že minulý rok venovali dobrovoľníci značnú časť svojho času a úsilia rekonštrukcii drevených lavičiek a mostíkov. Všetky sú teraz pod vodou a je otázne, či tento nápor vydržia.

prosiecka dolina

Zdroj: Peter Hamráček

Prosiecka dolina patrí k najviac navštevovaným miestam na Liptove, turisti prechádzajú úzkym kaňonom po drevených mostíkoch a železných kramliach, istiť sa môžu aj držaním železných reťazí. Minulý rok ju od leta do decembra navštívilo 15-tisíc ľudí.

Najimpozantnejší vodopád na Slovensku

Takýto prívlastok má Lúčanský vodopád v obci Lúčky. Vplyvom vytrvalých dažďov sa jeho ráz zmenil na nepoznanie. Vodopádom, ktorým zvyčajne tečie čistá priezračná voda, sa valili masy bahna a vody. Aj takto dáva príroda na známosť svoju silu.

Lúčanský vodopád je najznámejšou atrakciou obce Lúčky, nachádza sa priamo v zastavanej časti obce. A hoci nie je vysoký, pôsobivý je pre svoju polohu a kaskádovitý vzhľad. Vodopád je národnou prírodnou pamiatkou.

Kde ešte platia výstrahy?

Najkritickejšia situácia sa prejavila z pondelka na utorok v obci Rudno nad Hronom, kde došlo k pretrhnutiu hrádze. Voda zaplavila celú obec a o život prišiel jeden človek. Momentálne sa situácia stabilizovala a občania postupne odstraňujú napáchané škody.

Hydrologické výstrahy pred povodňami v mnohých okresoch naďalej pretrvávajú.

Najvyššia výstraha pred povodňovou aktivitou, teda tretí stupeň, platí pre Nové Zámky – sever, Žarnovicu, Banskú Bystricu, Košice okolie – Hornád a Trebišov – Roňava.

„Tretí stupeň výstrahy upozorňuje na jav, ktorý svojou intenzitou vážne ohrozuje aktivity človeka a môže spôsobiť škody veľkého rozsahu,“ priblížili meteorológovia.

Výstraha druhého stupňa platí pre Nitru, Topoľčany, Partizánske, Bánovce nad Bebravou, Prievidzu, Levice – západ, Žiar nad Hronom, Zvolen, Košice okolie – Bodva a Prešov.

 

Prvý stupeň platí pre Skalicu, Senicu, Malacky, Nové Zámky – juh, Martin, Turčianske Teplice, Ružomberok, Žilinu – Rajčianka, Zlaté Moravce, Brezno, Levice – východ, Spišskú Novú Ves, Košice, Sabinov, Svidník, Vranov nad Topľou a Trebišov bez Roňavy.

 

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár